Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Headshaking bij paarden

Headshaking bij paarden

Wat is headshaking?

Vaak gaat het schudden van het hoofd gepaard met één of meer van de volgende symptomen:

  • schuren van de neus aan de voorbenen

  • het schuren tegen de grond of een voorwerp

  • het snuiven door de neus

  • het bewegen van de bovenlip

Sommige paarden schudden alleen in het voorjaar en/of de zomer met het hoofd, andere alleen op hele zonnige dagen en wéér andere juist met wind en regen. Hoofdschudden is geen stalondeugd of afwijkend gedrag dat je moet proberen te corrigeren. Het is ook geen ziekte, maar een uiting van een aantal zeer diverse oorzaken.

Vele oorzaken

Schudden met het hoofd kan onder andere worden veroorzaakt door zonlicht of bepaalde pollen, een zenuwaandoening, een ontsteking van het neusslijmvlies of de neusholtes, een aandoening aan het gebit, een rugprobleem, een slecht passend tuig of een probleem in de oren. Raadpleeg voor het vaststellen van de oorzaak een ervaren paardendierenarts. Sommige paarden zijn met het hoofd rustiger op het moment dat het Rambo Micklem hoofdstel wordt gebruikt. In dit blog leggen wij je de voordelen van dit hoofdstel uit.

Zonne-allergie

Zonne-allergie of een overgevoeligheid voor licht, wordt vaak veroorzaakt door een vervuiling van binnenuit. Het kan zijn dat de leverfunctie niet optimaal is, maar ook bepaalde planten kunnen de huid overgevoelig maken. Voor een paard met zonne-allergie kan een vliegenmasker uitkomst bieden, dat de ogen en de huid beschermt tegen UV stralen. Ook kan je, ter ondersteuning van de lichamelijke afvoerprocessen, extra anti-oxidanten en organisch zwavel aan het voer toevoegen.

Pollenallergie

Pollenallergie, ook wel hooikoorts genoemd, is een lichamelijke reactie op het stuifmeel van één of meerdere bomen, struiken, planten, grassen of bloemen. Normaal gesproken leveren deze stoffen geen probleem op, maar bij sommige paarden worden deze stoffen door het lichaam als ongewenste indringers beschouwd. De reactie kan heel heftig zijn; het lichaam gaat te veel van de antistof histamine aanmaken, waardoor de slijmvliezen geïrriteerd raken en opzwellen. Bij paarden kan de allergie zich onder andere uiten in een overmatige slijmproductie, ontstoken ogen, snuiven of hoofdschudden. Scutellaria van De Groene Os kan dan een oplossing bieden, maar ook bijvoorbeeld het rijden met een neusnetje.

Meer weten over headshaking?

Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je een persoonlijk advies? Neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag! 

Praat mee en reageer op Facebook (ga naar Facebookpost)

Delen: