Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Gezond je jonge paard laten opgroeien

gezond je jonge paard laten opgroeien

Is je veulen al bijna groot genoeg om op eigen benen zonder moeder verder te gaan? Of mag hij/zij nog lekker even bij moeders blijven? Op een dag komt dat moment dat je kleine spruit zelfstandig groot en sterk moet gaan worden. Altijd een spannend moment voor jou als fokker/mama, want naast de merrie was jij de afgelopen maanden toch ook een beetje moeder. Je veulen gaat de komende jaren een enorme groeispurt maken zowel lichamelijk als mentaal. Waarbij ongelukjes, blessures en ziektes op de loer liggen. Want de meeste jonge paarden komen er toch niet zonder kleerscheuren doorheen. Maar groot en sterk worden gaat met vallen en opstaan. Toch wil je de problemen zo veel mogelijk beperken en daarbij helpen wij je graag een handje! Lees in deze blog hoe je jonge paard gezond laat opgroeien tot een sterk en gezond volwassen paard!  

Het nest verlaten

De meeste veulens verlaten hun moeder als ze een half jaar oud zijn waarbij de meerderheid naar een daarvoor gespecialiseerde opfok gaat. Bij de opfok heeft je veulen de ruimte om lekker te spelen en groeien, maar ook op een natuurlijke wijze een stukje opvoeding mee te krijgen. Ze ontwikkelen zich in een groep met soortgenoten en leren onder andere wat rangorde is. Oftewel een belangrijke fase in hun leven. Maar hier horen soms wilde spelletjes of ruzies met groepsgenoten bij. Iets waar wij als eigenaar meestal niet zo blij van worden omdat de kans op blessures natuurlijk groot is. Maar anderzijds hoort dit ook bij het natuurlijke gedrag van een paard en is dat ook een belangrijk stukje voor de mentale ontwikkeling. 

gewicht_toename_jong_paard

Vanaf 4 maanden kan een veulen bij de moeder weg, maar als de mogelijkheid er is dan is het beter om nog minimaal 1 á 2 maanden te wachten totdat het veulen zelf voldoende voeding uit het ruw- en krachtvoer kan halen en dus niet zo veel meer bij de merrie drinkt. Doe je het eerder dan is de kans groot dat je veulen te veel afvalt en verminderd in conditie omdat het nog niet volledig op eigen krachten kan leven. Moet je veulen door de omstandigheden er toch bij 4 maanden al bij weg, ga dan niet opeens heel veel krachtvoer geven. Een onregelmatige of te snelle groei heeft ook weer negatieve invloed op de groei van het beenwerk. Je vergroot hiermee onder andere de kans op het ontstaan van OC(D). Kies altijd voor een veulenbrok of veulensupplement met de juiste afgestemde voedingsstoffen.   

Voeding voor veulens en jonge paarden

Het is belangrijk voor een opgroeiend paard dat hij voldoende voeding binnenkrijgt om gezond groot te worden. Een gewone basis brok bevat onvoldoende voedingsstoffen voor een opgroeiend paard daarom zijn er verschillende brokken en supplementen voor groeiende jonge paarden. Deze bevatten meer energie en eiwit en de benodigde vitaminen, mineralen en sporenelementen in de juiste verhoudingen. Zo heeft een jong paard bijvoorbeeld meer calcium en magnesium nodig voor de groei van sterke botten en spieren.  

Pavo Podo Care, NAF Opfok Supplement, Vitalbix Breed & Grow en Audevard Bonutron Yearling 6-36m zijn zeer goede supplementen voor jonge opgroeiende paarden. Deze kun je geven tot je jonge paard 2,5 á 3 jaar oud is. Zo geef je alle benodigde voedingselementen om uit te groeien tot een gezond en sterk paard. Daarna kun je overstappen op een goede basisbrok met eventuele aanvulling van supplementen naar behoefte van je paard.  

Als je jonkie naar een opfok gaat heb je wellicht niet zelf de mogelijkheid om hem/haar iedere dag te voorzien van één van de bovengenoemde supplementen. Wellicht kun je dit bespreken met de eigenaar van de opfok. Veel opfokbedrijven ondersteunen de jonge paarden met een gespecialiseerde brok voor jonge paarden of geven al één van de bovengenoemde supplementen. En uiteraard is de kwaliteit van het ruwvoer essentieel! Met name in de winterperiode is het belangrijk dat je paard voldoende voedingsstoffen uit het ruw- en krachtvoer kan halen. In de zomerperiode zit er meestal voldoende voeding in het gras.  

Voeding & Supplementen voor jonge paarden

Voorkom overgewicht bij jonge paarden

In de zomerperiode wil het nog wel eens voorkomen dat je paard meer dan voldoende voeding haalt uit het gras wat voor overgewicht kan zorgen. Voor een veulen of jong opgroeiend paard kan dit voor overbelasting van de gewrichten zorgen. Dit lijdt tot onherstelbare schade. In dit geval is het belangrijk om het rantsoen direct te beperken. Een jong opgroeiend paard hoort een beetje schraal te zijn omdat het lichaam nog in de groei is. Het is dus niet erg als je de ribben een beetje kunt zien.  

Verklein de kans op OC(D) met voeding

Ondanks dat je OC(D) nooit helemaal kunt voorkomen omdat er ook een stukje genetische aanleg is, kun je het risico wel beperken met goede voeding. Dit start eigenlijk al voor de geboorte bij de voeding van de merrie. Geef je merrie een goede merriebrok waar onder andere extra koper in zit voor botontwikkeling van het veulen. In de eerste maanden haalt het veulen dit nog uit de moedermelk. Tevens bevat merriebrok extra energie voor de merrie zodat het veulen en de merrie voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Tegen de tijd dat je veulen ook brokjes gaat eten is het verstandig om het veulen zijn eigen brokjes te geven. In merriebrok zit vaak te veel energie waardoor de groei te snel kan gaan. Dit heeft als gevolg een groter risico op beengebreken. Voor het veulen zijn vitamines, mineralen en sporenelementen zoals fosfor, calcium, magnesium, koper, zink, mangaan, vitamine D en vitamine K erg belangrijk. Uit wetenschappelijk onderzoek is zelfs gebleken dat magnesium en fosfor een positief effect hebben op warmbloedveulens om OC(D) te voorkomen. Naast de juiste voedingsstoffen is voldoende beweging voor een jong paard ook zeer belangrijk. Beweging stimuleert de doorbloeding en een goede ontwikkeling van sterke botten en daarmee dus de kans op OC(D) of blessures.  

Gezonde ondersteuning voor jonge paarden en veulens

voedingsstoffen_jong_paard

Heb jij nog vragen over voeding voor jonge paarden of heb je andere vragen? Schroom niet en neem contact met ons op. App 06-21959869 of bel naar onze klantenservice: 050-409 69 96. 

Delen: