Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Het gaat niet alleen om het paard!


In onze ogen is dat anders, paardrijden is wel degelijk sporten en eigenlijk zou iedere ruiter naast het paardrijden ook nog verschillende oefeningen ‘moeten’ doen voor een optimale prestatie.

Wij, Ferry en Eva gaan jullie in de komende blogs meer vertellen over het belang en de verschillende aspecten van fitheid van de ruiter. Meer informatie over onszelf is terug te vinden onder het kopje Ons Schrijversteam.     

Tegenwoordig vragen wij als ruiters veel van onze paarden op het gebied van fitheid. Daarnaast investeren we veel in supplementen, daarvoor zijn we bij de Paardendrogist aan het goede adres. Er worden al dan niet investeringen gedaan in zadels, overige materialen of andere ondersteuningen. Maar wat doen wij als ruiters verder aan onszelf om onze paarden goed te ondersteunen? Fitheid van de ruiter is van groot en vaak van doorslaggevend belang om als combinatie beter te kunnen presteren. Als ruiter zitten we op de rug van het paard, deze krijgt veel te voorduren, zeker wanneer er een minder getrainde of zelfs ongetrainde ruiter op de rug van het paard zit.

Iedere ruiter zou dan ook van A tot Z  moeten weten en voelen wat (ge)spannen en ontspannen is, om te beginnen van zijn/haar eigen lichaam.
Pas wanneer we ons eigen lichaam beter kunnen aanvoelen en aansturen kunnen we ons paard beter aansturen.
Naast ons lijf speelt er ook een groot mentaal aspect bij paardrijden, want dat wat er in ons hoofd gebeurt heeft ook weer invloed op ons lijf en ook op onze prestaties: des te fitter (fysiek en mentaal) de ruiter, des te beter de communicatie naar het paard, des te beter zal de combinatie presteren.

In de komende blogs gaan we aandacht besteden aan alle aspecten op het gebied van Ruiterfit.
Fysiek kun je hierbij denken aan: kracht, uithoudingsvermogen, snelheid, lenigheid, coördinatie en ademhaling.
Bij mentaal kun je denken aan: omgaan met spanning, focus, gedachtes, gevoelens.

Al deze aspecten zorgen ervoor dat je als ruiter bewuster wordt van jezelf en je jezelf beter leert inzetten tijdens het samenwerken met je paard. Iedereen wil tenslotte toch het optimale uit de combinatie halen?

Ben je geïnteresseerd geraakt, volg dan dit blog en leer! In het volgende blog gaan we verder in op het onderwerp balans.

Praat mee en reageer op Facebook (ga naar Facebookpost)

Delen: