Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Uitputting en oververhitting

Moeite met afkoelen
Vooral bij warm, vochtig weer en een zware training kan een paard oververhit raken. Je paard heeft onder deze omstandigheden meer moeite om af te koelen door middel van zweten. De verdamping van het zweet gaat te langzaam en hierdoor raakt het paard te weinig warmte kwijt. Hierdoor gaat het lichaam nog meer zweten. Hierbij verliest het paard veel vocht en belangrijke zouten, met uitputting tot gevolg. Wanneer een paard teveel zout verliest, neemt zijn dorst ook af waardoor hij niet de hoeveelheid vocht binnenkrijgt die hij nodig heeft, met gevaar voor de doorbloeding van de huid en spieren. Hierdoor raakt het afkoelproces nog meer in de war en en raken spieren verzuurd. 

Symptomen
Uitgeputte en oververhitte paarden hebben een lichaamstemperatuur van boven de 40°C, zweten niet ondanks hun hoge temperatuur, en hebben een oppervlakkige ademhaling met hoge frequentie, lopen ongecoördineerd en hebben koliek. Ook de huidplooi in de hals blijft meer dan vijf seconden staan wanneer je deze vastpakt en de slijmvliezen van je paard kunnen in plaats van roze paars van kleur zijn.

Koelen
Oververhitte paarden moeten direct gekoeld worden met koud water. De verhoogde temperatuur moet direct naar beneden, oververhitting kan een paard fataal worden. Je kunt de doorbloeding stimuleren door met het paard te stappen. Probeer het paard te laten drinken, biedt een halve emmer water aan. Hierna ga je opnieuw koelen, stappen en water aanbieden. Dit zet je door tot de temperatuur weer tussen de 38 en 39°C is. Wil je paard niet drinken? Dan kan een dierenarts een infuus aanleggen zodat het paard toch vocht binnenkrijgt. 

Meer weten? 
Heb je nog vragen of wil je een persoonlijk advies? Neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag!

Praat mee en reageer op Facebook (ga naar Facebookpost)

Delen: