Koelen na een intensieve training geen overbodige luxe

Hoe ontstaat een zwelling?

Als een paard zich blesseert, komt het lichaam in actie door te proberen om het kapotte weefsel op te ruimen. Dit gaat gepaard met extra warmte door een verhoogde doorbloeding rondom het beschadigde weefsel, aanhoudende zwelling en pijn. In veel gevallen gaat het lichaam te hard aan het werk, waardoor er teveel zwelling en teveel warmte ontstaat. Om dit proces af te remmen en dus de doorbloeding te verminderen, is koelen verstandig. Hiermee rem je de overreactie van het lichaam op de zwelling.

Wanneer koelen?

Bij een acute blessure of zwelling adviseren we om zo snel mogelijk te koelen. Er ontstaat vaak snel een flinke zwelling, doordat de bloedvaatjes zijn beschadigd. Hierdoor stroomt er vocht of bloed vanuit de bloedvaatjes in het omliggende weefsel. Door te koelen zorg je er voor dat de eerste zwelling afneemt en pijn wordt verlicht.

Kopie_van_Blog_-_Wist_je_dat_1450x385_22_

Koelen na inspanning

Ook zonder blessure, maar juist na een intensieve training is het raadzaam om de benen van je paard te koelen. Vooral als je peesbeschermers gebruikt, hieronder kan de temperatuur flink oplopen. Het is dan zeker geen overbodige luxe om de benen van je paard te koelen. Zo zorg je voor een optimaal herstel van de pezen en banden in de onderbenen en voorkom je eventuele sportblessures. Paarden hebben overigens geen spieren in hun onderbenen, dus je koelt in dit geval enkel botten, pezen en banden.

Pezen zijn slechter doorbloed van spieren en blijven langer warm. Daarom is het koelen van pezen goed voor het behoud van een gezonde peesfunctie. CoolGel is een diepwerkende gel om spieren, pezen, ligamenten en gewrichten te koelen, waardoor een langdurig en diepverkoelend effect ontstaat. De plantenextracten in CoolGel ondersteunen de bloedcirculatie en lymfestroom, belangrijk voor de natuurlijke afvoer van vocht.

Kopie_van_Blog_-_Wist_je_dat_1450x385_23_

Warming up en cooling down

Het rustig opwarmen van spieren en pezen in de eerste fase van een training is daarnaast ook belangrijk. Goed instappen verhoogt de doorbloeding en voorkomt daardoor schade aan pezen en spieren. De cooling down is juist belangrijk voor het op het juiste peil brengen van de hartslag en lichaamstemperatuur van je paard. Het is ook belangrijk om de spieren en pezen weer op een gezonde temperatuur te krijgen. Hitte zorgt immers voor beschadiging aan eiwitten en spieren en pezen bestaan voor het grootste deel uit eiwitten! Er kan blijvende schade ontstaan bij oververhitting.

Bekijk hier de CoolGel

Ontwerp_zonder_titel_38_

Delen: