Vanaf 5 juli is achteraf betalen of via een automatische incasso niet meer mogelijk. Bestellingen kunnen uitsluitend worden betaald via IDeal, Sepa bankoverschrijving of Bancontact (België).

Kiyoh 8.3

Stijve en stramme spieren bij paarden

Stijve en stramme spieren bij paarden


Voorkomen is beter dan genezen
Stijve spieren na sportinspanning kunnen met een goede trainingsopbouw, een goede warming-up en voldoende uitstappen vaak voorkomen worden. 
Stijve spieren bij paarden kunnen ook het gevolg zijn van een tekort aan belangrijke voedingsstoffen voor de spieren zoals magnesium, Vitamine E, selenium, bepaalde essentiële aminozuren en MSM zwavel. Het bijgeven van deze voedingsstoffen kan voorkomen dat spieren stram of stijf worden.
 
Melkzuur is de veroorzaker
Stijve en stramme spieren bij paarden zijn meestal het gevolg van een teveel aan melkzuur in het lichaam. Melkzuur is een stof die het lichaam aanmaakt tijdens één van de processen waarmee energie voor de spieren wordt geproduceerd. Melkzuurconcentraties veroorzaken pijn, hinderen de samentrekking van de spieren en dwingen het paard uiteindelijk tot het verminderen van de inspanning. Pas als het melkzuur goed is afgevoerd, kan het werk weer opgepakt worden. Als alle lichaamsprocessen goed functioneren wordt melkzuur via het bloed afgevoerd naar de lever. Hierbij spelen onder andere Vitamine E en Selenium een belangrijke rol. Onvoldoende afvoer ('verzuring') kan bij paarden leiden tot spiervermoeidheid, spierstijfheid en uiteindelijk tot spierbeschadiging en zelfs nierbeschadiging. 

Magnesium en spieren
Omdat de Nederlandse bodem niet rijk is aan magnesium, komt een tekort aan magnesium bij paarden regelmatig voor. Magnesium is een belangrijke stof voor de ontspanning van de spieren. Een magnesiumtekort kan dan ook stijve en stramme spieren bij paarden tot gevolg hebben. Daarnaast helpt magnesium voor een goede prikkeloverdracht van de zenuwen en helpt het sommige paarden om minder gestresst te zijn.

Vitamine E en Selenium
Vitamine E is een voedingsstof die het lichaam helpt bij de afvoer van afvalstoffen, waaronder de spierafvalstoffen (zoals melkzuur). Daarnaast is vitamine E ook belangrijk voor de spierfunctie. In combinatie met Selenium speelt vitamine E een belangrijke rol bij de bescherming van spiervezels tegen beschadiging door afvalstoffen die ontstaan door grote inspanning (melkzuur). Tijdens de wintermaanden kan bij sport- en fokpaarden een tekort aan Vitamine E ontstaan omdat de opname via het gras dan beperkt of zelfs afwezig is. Dat geldt ook voor paarden die weinig of geen weidegang krijgen. Paardendrogist Vitamine ESL is een fijn supplement voor het aanvullen van deze voedingsstoffen.

Het belang van MSM zwavel en anti-oxidanten
Tijdens periodes van piekinspanningen zijn extra anti-oxidanten een welkome aanvulling voor de afvoer van spierafvalstoffen. Paarden die ondanks een goede training en de aanvulling van vitamine E en selenium toch stramme spieren hebben, paarden die moeilijk in te buigen zijn of paarden die moeilijk voorwaarts zijn, kunnen dan ook veel baat hebben bij een supplement met organisch zwavel en anti-oxidanten. Kijk daarvoor ook eens naar Paardendrogist MSM Extra.
 
Vragen?
Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt over stijve en/of stramme spieren. Wel raden wij altijd aan om contact op te nemen met jouw dierenarts als de stijfheid lang aanblijft.

Delen: