Kiyoh 9.1

Luizen, teken en mijten

Luizen, teken en mijten bij paarden


Luizen
Luizen veroorzaken veel jeuk en de aanwezigheid van neten (de eitjes van luizen) kan je herkennen aan witte bolletjes die aan de haren vastgeplakt zitten. Ook kan je volwassen luizen daadwerkelijk zien lopen in de vacht. Het ontstaan van kale plekken is ook kenmerkend voor een luizenbesmetting. Er zijn 2 soorten luizen:
- steekluizen: Voeden zich met het bloed van het paard. In erge gevallen kan er zelfs bloedarmoede ontstaan.
- bijtluizen: Voeden zich met de huidschilfers van het paard.
 
Paarden/pony’s krijgen vaak luizen op het moment dat de weerstand laag is (bijvoorbeeld door een verhuizing). Weet je dat er een stressperiode aankomt? Begin dan alvast met het geven van weerstandverhogende producten!
 
Heeft jouw paard een luizen besmetting en wil je liever niet direct wassen met een chemisch middel? Probeer dan onze Paardendrogist Anti-Parasiet!
 
Teken
De tekenperiode wordt tegenwoordig steeds langer en steeds meer mensen en dieren raken besmet met de ziekte van Lyme. Het is daardoor nog belangrijker om jezelf en jouw paard/pony te beschermen tegen tekenbeten. In onze blog Teken bij paarden zijn wij al uitgebreid ingegaan op wat teken zijn en hoe je je kunt beschermen. Woon je in een omgeving waar de tekenoverlast hoog is? Denk dan eens aan het preventief beschermen van je paard tegen teken. Met Paardendrogist Anti-Parasiet breng je een siliconenlaagje aan op de vacht van het paard, waardoor de teek zich niet kan hechten. Eventuele teken die op het lichaam zitten kunnen niet meer bewegen en zullen eraf vallen.
 
Mijten
Staat jouw paard of pony regelmatig te stampen of te schuren met zijn benen? Misschien heeft je paard dan wel last van mijten. Vooral paarden met sokken zijn hier gevoelig voor. Mijten graven gangetjes in de huid en zorgen voor huidveranderingen. Mijten kunnen zich over het gehele lijf verspreiden en overal jeuk veroorzaken. Het afscheren van de sokken helpt de behandeling tegen mijten te vergemakkelijken. Het behandelen met Paardendrogist Anti-Parasiet kan de mijtenbesmetting helpen voorkomen en verhelpen. 
 
Algemene regels
Het behandelen tegen luizen en mijten kan je niet alleen doen door het paard te behandelen. Belangrijk is ook dat je dekjes, borstels, dekens en de stal ontsmet. Als je dit niet doet heb je binnen enkele dagen weer een besmetting.
De weerstand is ook belangrijk. Paarden en pony’s met een lagere weerstand zijn gevoeliger voor besmettingen. Zorg voor een goede algehele weerstand en ondersteun indien nodig met bijvoorbeeld kruiden.
 

 

Paardendrogist Anti Parasiet

Delen: