Gevoelige hoeven
- 18 mei 2021
Dit is het eerste merkbaar in de hoeven. Gevoeligheid in de hoeven kan zich langzaam ontwikkelen maar kan ook heel acuut optreden. Het paard gaat stijver en gevoeliger lopen, plaatst in rust de voorbenen naar voren en de achterbenen onder het lichaam. Zodra je merkt dat je paard gevoeliger loopt, is het verstandig om je dierenarts te raadplegen.
Oorzaken
Veelvoorkomende oorzaken van gevoelig lopen zijn: vers (voorjaars)gras, teveel door het lichaam zelf aangemaakte gif- en/of afvalstoffen (zuren), stress, overbelasting, vergiftiging, een infectie elders in het lichaam en 'overeten'. Een hoog fructaangehalte in het gras wordt vaak aangewezen als een belangrijke oorzaak. Fructaan is een soort suiker dat door de grasplant wordt gemaakt onder invloed van zonlicht. Fructaan wordt slechts gedeeltelijk in de dunne darm opgenomen en vooral in de blinde darm en dikke darm verteerd. Hierdoor komen er te veel suikers in de blinde en in de dikke darm wat leidt tot een verstoring van de normale bacteriehuishouding in de darmen. Het gevolg is dat er vervolgens gifstoffen ontstaan die het lichaam overbelasten en dat kan zich uiten in gevoelig lopen. Phytonics Gluco Balance helpt je paard bij de stofwisseling van deze suikers. In dit blog lees je meer over fructaan.
Insulineresistentie
Daarnaast kan zogenaamde insulineresistentie de kans op het ontstaan van gevoelige hoeven drastisch verhogen. Bij insulineresistentie wordt wel genoeg insuline aangemaakt, maar de cellen in het lichaam reageren niet meer goed op de insuline; ze zijn er ongevoelig voor geworden. Er is dan steeds meer insuline nodig om de cellen de glucose te laten opnemen. Op den duur kan dit leiden tot een verhoogd glucosegehalte in het bloed, wat de bloedvaten in de hoeven kan beschadigen. Dit wordt vaak veroorzaakt door rasgebonden aanleg (Shetlander, Welsh, IJslander, New Forest), overgewicht, te energierijke voeding, bepaalde ziekten als de ziekte van Cushing en/of een tekort aan magnesium, want magnesium maakt de cellen gevoeliger voor insuline.
Voorzorgsmaatregelen
Hoewel gevoelige hoeven niet in alle gevallen te voorkomen is, kun je wel een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Zorg ervoor dat je paard in goede conditie de wei op gaat en zeker niet te dik is. Laat je paard zeer langzaam aan het gras wennen en zet steeds kleine stukjes land af, waardoor je de hoeveelheid gras, die je paard op kan nemen, beperkt. Of voorzie je paard van een Greenguard. Let vooral ook op als het na een droge periode gaat regenen; ook dan kan er weer suikerrijk vers gras groeien. Het is ook belangrijk om rekening te houden met het fructaangehalte van het gras als je je paard in de wei zet. Bij warm zonnig weer is de beste graastijd ’s nachts en ’s ochtends. Als het warm bewolkt weer is, kun je je paard het beste ’s middags en ’s avonds laten grazen op de wei i.v.m. het fructaangehalte van het gras. Bij temperaturen rond het vriespunt is het fructaangehalte van het gras erg hoog, hou hier dan ook rekening mee als je paard hier gevoelig voor is. Paarden met gevoelige hoeven lopen bij groeizaam weer dan ook de hele zomer en zelfs in september nog een risico. Overvoer je paard niet, voorkom plotselinge veranderingen in de voeding en zorg ervoor dat je paard voldoende beweging krijgt.
Blijvende gevoeligheid
Paarden waarbij de gevoeligheid steeds weer terugkomt kun je helpen door dagelijks extra anti-oxidanten en/of kruiden te geven die de lichamelijke afvoerprocessen en de bloedsomloop ondersteunen, zoals onder andere paardenbloem, goudsbloem, knoflook of brandnetel. Een fijn product met deze ingrediënten is NAF Laminaze 5 Star. Geef weinig granen, zorg voor een aangepast beslag, beweeg vooral op zachte bodem en raadpleeg bij twijfel altijd je dierenarts.
Meer weten?
Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je een persoonlijk advies? Neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag!