Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

HOPE for Horses: Maya deel 2

Het  karakter van Maya 

Juist omdat er tijdens het werken vanaf de grond veel duidelijk is geworden over het karakter van Maya, maar vooral ook het samenzijn tussen Susan en Maya! Zo geeft Maya ontzettend veel contact, en reageert ze op de kleinste bewegingen en aanwijzingen van Susan. Het is voor ons als mens niet altijd makkelijk om de signalen van je paard ook te herkennen. En soms interpreteren we ze misschien ook niet helemaal juist. We hebben vaak al een mening klaar over wat we van het paard willen, zonder oprecht te kijken.

Bij Susan begint het weer te kriebelen en ze vertrouwt Maya voldoende om er weer op te gaan. Susan en Maya zijn weer echt maatjes aan het worden en Susan ziet weer het paard waar ze zo gek op is geworden toen ze haar voor het eerst had gezien.

Hoe ga je verder?

De vraag: Hoe ga je verder met een paard als Maya? Is niet een onbelangrijke vraag. Maya heeft een gevoelig karakter wat boosheid en eigenzinnigheid als uiting heeft wanneer er over haar grenzen gegaan wordt. Daarbij neemt Maya de leiding over wanneer ze het niet vertrouwt! Met of zonder zegen van de ruiter ;) Het is duidelijk dat we dit gedrag niet kunnen hebben omdat dat gevaarlijke situaties op kan leveren zoals al is gebeurd bij Susan en Maya. Een paard wat weet wat ze wil en niet heel dominant is, maar wel haar grenzen aangeeft, mag wat mij betreft meedoen in het “gesprek” tussen paard en ruiter. Wij moeten als mens uiteraard altijd de overhand houden, simpelweg omdat het paard nou eenmaal niet thuis is in een wereld van vrachtauto's en ander verkeer en omdat het sterker is dan wij zijn. Vertrouwen in elkaar is hier de sleutel tot succes!


Te snel gaan bij Maya zal in deze fase geheid een terugval tot gevolg hebben, maar wanneer we te langzaam gaan kan dat hetzelfde effect hebben. Ze moet interesse in ons houden en wij moeten tot haar grens gaan en niet verder! Communicatie dus! Niet alleen woorden communiceren, alle bewegingen van het paard zijn een verhaal op zich! Daarbij communiceren wij ook met energie. Dat zijn wij ons niet altijd bewust, maar een paard (of eigenlijk dier want alle dieren reageren hierop) zal altijd reageren op de energie die wij neerzetten. Energie is eigenlijk de grootste communicatiebron die we hebben.

Variëren is van belang 

Omdat Maya een slim paard is zullen we moeten variëren. Variatie is niet altijd verschillende dingen aanbieden, soms kan het ook in de toenadering/ benadering/aanbod van onszelf (onze eigen energie) zitten.Om te beginnen stellen Susan en ik een doel. Susan wil graag weer rijden, maar dan op een manier zonder druk! Zolang een paard in grondwerk nog spanning laat zien is rijden nog te vroeg. (Hierbij hebben we wel zelf uit te sluiten dat wij niet degene zijn die de spanning in ons paard brengen!)


Tussen Susan en Maya zit het goed! Maya is echt geïnteresseerd in Susan en geeft veel contact. Zodra Susan teveel druk geeft, of een signaal mist geeft Maya een duidelijke reactie. Zo duidelijk, die kunnen we niet missen. Maar ze is niet meer boos, geeft geen grote reacties meer, ze geeft alleen haar ongenoegen aan. Daar spelen wij dan op in en voordat het escaleert is het opgelost. Hierdoor hebben we alle vertrouwen om weer in het zadel te klimmen.

Minimale input, maximale output! 

Bij Susan haar oudere paard heeft ze vroeger meer druk moeten gebruiken, Els is inmiddels 30 jaar en staat nog kras in het leven, maar Susan heeft het achteraf niet als prettig ervaren. Maya is daarbij ook zeker niet dezelfde als Els en zal deze druk ook niet accepteren. Susan wil het gevoel wat ze nu op de grond met Maya heeft graag verplaatsen naar in het zadel. Met minimale input, maximale output! Juist omdat Susan de emotionele verbinding met Maya zo prettig vindt moet dat ook met rijden centraal staan.

De eerste keer dat Susan van plan is weer te gaan rijden geven we Maya eerst even met het zadel op beweging in de vorm van grondwerk. Het is natuurlijk best spannend wat Maya haar reactie op het zadel is, maar Maya lijkt er niets om te geven, ze loopt lekker en lijkt ontspannen. Door Maya haar reactie zien we het zitten om een stapje verder te gaan en op te stappen. Wanneer Susan in het zadel zit kijkt Maya niet op of om. Het is een aantal maanden geleden dat Susan er voor de laatste keer op heeft gezeten en dat maakt dit moment, na alles wat er is gebeurd, echt de moeite waard!  Vanaf dit moment kan er verder worden opgebouwd!

Praat mee en reageer op Facebook (ga naar Facebookpost)

Delen: