Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Help mijn paard wil de trailer niet in!

'Goede adviezen' vliegen je om de oren. Al snel komt er hulp van 'deskundigen' met zwepen, bezems, longeerlijnen of zelfs nog erger... Na een hoop stress staat je paard in de trailer. Maar de volgende keer raakt je paard, alleen al bij het zien van een trailer, in paniek!
 
Er is bij je paard een negatieve associatie ontstaan met de trailer en je paard is voordat er daadwerkelijk wat gaat gebeuren al bang of blijft gewoonweg voor de trailer staan zonder meer een been te verzetten. Daar sta je dan, met een paard wat onmogelijk nog wil laden...
 
Wat wij vragen is onnatuurlijk
Uiteindelijk vragen we het paard natuurlijk wel iets heel onnatuurlijks te doen door de trailer op te gaan. Het is lang niet zo vanzelfsprekend dat een paard goed laadt als wij denken. Een trailer is klein, wiebelt, en het paard kan er niet meer uit als die het niet vertrouwt. Stuk voor stuk redenen voor een paard om te besluiten de trailer echt niet (meer) in te gaan. Een paard is een vluchtdier en leeft voornamelijk in open gebieden waar hij overzicht kan houden, vanuit zijn natuur is een trailer geen veilige plek. Daarnaast gedragen wij ons vaak ook anders bij de trailer. Trailerladen brengt voor veel mensen toch een zekere spanning met zich mee. Ook dat voelt het paard en daarmee bevestigen we zijn beeld. “Die trailer is niet veilig, zelfs mijn baas vertrouwt het niet”. Wanneer dan ook de goedbedoelde hulptroepen erbij komen om het paard toch te dwingen de trailer in te gaan, is het plaatje compleet. Je komt in een negatieve spiraal waar je niet meer zomaar uitkomt. De problemen nemen toe en het paard krijgt een steeds grotere afkeer tegen de trailer.
 
Laden vanuit verbinding
Toch is het wel belangrijk dat elk paard te laden is, want stel je voor dat hij met spoed naar de kliniek moet. Gelukkig kan elk paard (opnieuw) leren trailerladen. Soms lukt dat je zelf en soms heb je een beetje hulp nodig. Het allerbelangrijkste is dat dit wordt aangeleerd met de juiste timing, begrip, rust én respect voor het paard, vanuit verbinding!
 
Problemen ontstaan door onkunde, niet met opzet
De oorzaak van het laadprobleem ligt uiteraard niet altijd bij de eigenaar van het paard, maar de oplossing wel. Als je paard de trailer niet in gaat, heb je een trailerlaad probleem. Datzelfde geldt net zo goed wanneer je paard de trailer wel in loopt, maar alweer buiten staat voordat je de stang hebt kunnen sluiten. Het gevolg is hetzelfde. 
Veel trailerlaadproblemen onstaan echt niet met opzet, maar vaak door onkunde. Simpelweg omdat we het vaak niet geleerd hebben. Veel van ons krijgen wekelijks privéles om een betere ruiter te worden, maar er zijn er weinig die les nemen om een paard te leren laden of het gedrag van een paard te leren begrijpen.
 
Er is altijd een oorzaak
Een trailerlaad training is nooit hetzelfde, simpelweg omdat geen paard hetzelfde is. Het ene paard heeft meer tijd nodig om te leren dan het andere paard. Ook zit er verschil in of je paard een trauma heeft opgelopen in of bij te trailer of dat het een (jong) paard is wat totaal geen negatieve associatie met de trailer heeft. Je kan je voorstellen dat zo'n training met een jong onervaren paard sneller kan gaan dat een training van een paard die wel een negatieve associatie heeft met de trailer. Soms kom ik ook bij paarden die zonder duidelijke oorzaak de trailer niet meer op willen. Daar kunnen vele oorzaken aan ten grondslag liggen. Vaak hoor ik dan dat mensen het gevoel hebben dat hun paard er niet op wil lopen om de eigenaar te pesten, of dat het paard te dominant is en even aangepakt moet worden. Geloof me, het heeft echt een reden waarom je paard niet de trailer op wil.
Het kan even een zoektocht zijn maar ik zal hier alvast een aantal tips geven die je kan checken:
  1. Belangrijk; Heb je een veilige trailer? Onlangs zijn er controles geweest op de veiligheid van de trailers op een wedstrijd, van de 54 trailers waren er maar 9! veilig.. Check regelmatig je bodem en klep en laat hem nakijken door een erkend bedrijf. Ook een veelvoorkomende veroorzaker van problemen: hangt je hooinet je paard niet in de weg? Ik weet het, veel trailers koop je met een haakje in het plafond om je hooinet op te hangen maar zodra je het hooinet daaraan hangt beperk je je paard in zijn bewegingsmogelijkheden van de hals en bovendien krijgt hij het hooinet bij iedere bocht als een boksbal tegen zijn hoofd. Een haakje aan de voorzijde, waardoor het hooinet tegen de wand hangt, is meer geschikt.
  2. Paardentrailers heb je in bijna alle vormen en maten. Groot en klein, oud en nieuw en natuurlijk voor één, twee of soms zelfs drie paarden. Hoewel je een paard in bijna iedere trailer kunt leren laden, is het nog steeds wel belangrijk dat de trailer geschikt is voor je paard. Ervaart je paard de trailer tijdens het transport als niet comfortabel dan is de kans dat je laadprobleem terugkomt aanwezig. De ideale trailer lijkt niet te bestaan aangezien de voorkeur van trailer per paard verschilt. Belangrijk is wel dat je paard goed in de trailer past.Een trailer is geschikt voor je paard wanneer hij op zijn minst hoog en lang genoeg is. Oudere trailers zijn vaak wat lager en onze paarden worden steeds groter. Een oudere trailer heeft soms een stahoogte aan de binnenkant van ongeveer 2.10 meter. Een paard van 1.70 meter schofthoogte heeft in zo’n trailer dus maar 40 centimeter hoogte over om zijn hals en hoofd in te dragen. Je kunt je dus voorstellen dat een paard in die situatie sneller zijn hoofd zal stoten bij een onverwacht hobbeltje of zelfs wanneer hij hooi uit het net trekt. Ook de lengte van de trailer is belangrijk. Je paard moet gemakkelijk tussen de voor- en achterstang kunnen staan. Zorg dat je paard de ruimte heeft om te kunnen verstappen om zo zijn balans te houden. Naast de lengte tussen de stangen is ook de lengte van de ruimte voor de borststang belangrijk. In deze ruimte staat je paard met zijn hoofd en hals. Je paard gebruikt zijn hoofd en hals om zijn balans te houden en moet deze kunnen bewegen.
  3. Nog een belangrijk punt.. Is je rijstijl rustig genoeg? Geen leuke vraag om te stellen, maar wel van grote invloed!
  4. Wat heb je op de bodem van de trailer liggen? Een houten vloer wordt snel glad en is niet fijn. Rubber is veel meer geschikt. Bodembedekkers zoals houtkrullen en stro zien er misschien mooi en gezellig uit, maar kunnen het voor je paard lastiger maken zijn evenwicht te houden. Kans op glijpartijen in de trailer door de bodembedekkers is groot. Kies bij voorkeur voor een rubberen bodem zonder bodembedekker .
  5. Staat je paard niet te kort vast? Wanneer je paard te kort vast staat, kan hij zijn hals onvoldoende bewegen om te balanceren. 
Kom je na het checken van de tips die ik gegeven heb, er nog niet uit, dan is het misschien tijd om een professional in te schakelen.
 
Het paard moet zelf de keuze gaan maken
Iedere trailerlaadtraining is anders, omdat ieder paard anders is. Wat je doet in de training hangt helemaal af van wat het paard nodig heeft en het is aan de trainer erachter te komen wát dat dan is.
Belangrijk vind ik in mijn trainingen om de dialoog met het paard aan te gaan, het paard heeft een duidelijk stem in de training, stap voor stap bouwen we de training op in een tempo wat het paard aan kan. Kijkend naar de basisbehoefte van het paard en daarin waar mogelijk tegemoet te komen. Belangrijk is dat uiteindelijk het paard zelf de keuze gaat maken om de trailer in te gaan, want alleen dan ben je het probleem kwijt. In mijn trainingen leg ik daarom ook zoveel mogelijk uit waarom ik bepaalde dingen doe en wat het paard ons laat zien, zodat de eigenaar daarin het paard nog beter zal gaan begrijpen, wat de kans op een blijvend succes vergroot!

www.oudereiderhoeve.nl 

Delen: