Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Hoe hou je de luchtwegen van je paard gezond?

Negatief effect

Een minder goede opname van zuurstof heeft namelijk niet alleen een negatief effect op de spieren, maar ook op de weerstand tegen virussen en infecties. Met een goed geventileerde stal, stofvrije bodembedekking, goed hooi en uiteraard veel frisse buitenlucht kan een luchtwegprobleem, of de verergering ervan, in veel gevallen voorkomen worden. Een paard dat gezond is hoest niet!

Overreactie van het slijmvlies

Als de luchtwegen van het paard niet schoon zijn, kunnen stofdeeltjes die voorheen zonder probleem afgevoerd werden, op den duur leiden tot een overreactie van het slijmvlies, waardoor er weer meer slijm wordt geproduceerd. Hierdoor ontstaat weer een grotere gevoeligheid voor stofdeeltjes en/of pollen. Geef je paard zoveel mogelijk buitenlucht en houd de lucht in de stal schoon. De behandeling van de dierenarts kun je ondersteunen met kruiden die de afweer van de luchtwegen ondersteunen, verlichting bieden en de weerstand verhogen. Een fijn product om de luchtwegen van je paard te ondersteunen is Paardendrogist Luchtwegmix. Dit krachtige kruidenmengsel ondersteunt de weerstand en conditie van de luchtwegen.

Verandering kleur neusuitvloeiing

De normale kleur van de neusuitvloeiing van je paard is een beetje wat waterachtig, een beetje doorzichtig, blank of wit. Komt er geel, dik wit of groen snot uit de neus van je paard? Dan is er vaak iets aan de hand. Zo kan je paard een ontsteking in de keel of luchtwegen hebben. Daarom is het belangrijk om de temperatuur van je paard op te nemen als hij een andere kleur neusuitvloeiing heeft, kortgezegd een snotneus. Heeft je paard geen verhoging en is de temperatuur dus tussen de 37,4 en 38,0 graden? Dan wordt deze andere kleur neusuitvloeiing vaak veroorzaakt door een (lichte) verkoudheid. Heeft je paard koorts? Dan raden we je aan je dierenarts in te schakelen. Bij droes, influenza of Rhinopneumonie zie je ook vaak een snotneus.

Beweging

Om het snot of slijm kwijt te raken kan wat rustige beweging helpen. Ga lekker wandelen of maak een rustig buitenritje met je paard. De combinatie van frisse lucht en beweging zal je paard goed doen!

Kriebel in keel

Soms hebben paarden aan het begin van de training last van een kriebel in de keel. Deze kriebel kan het gevolg zijn van teveel of minder vloeibaar slijm in de luchtwegen. Dit kan zich overigens ook uiten in neus-uitvloeiing na arbeid, een kriebel in de keel voor, tijdens of kort na het eten, mindere prestaties, minder uithoudingsvermogen en een langzamer herstel na zware inspanning. Een fijn product om deze kriebel tegen te gaan is NAF Kof Eze. Dit is een siroop met Pepermunt en Tea tree en helpt de kuchprikkel te verminderen door de keel te verzachten. Ideaal om kort voor het werk toe te dienen.

Stofallergie

Bij paarden met een allergie voor stof (vaak gaat het overigens niet om echt stof, maar om schimmelsporen uit het hooi en stro) kan je de symptomen verlichten door de lucht zo schoon en strofvrij mogelijk te houden.
Voorkom het opstrooien van de stal als het paard erin staat en gebruik alleen de allerbeste kwaliteit ruwvoer. Het hooi kan je eventueel weken of je kunt gebruik maken van Silverlinde Hooispray. De hooispray geeft stof minder kans, terwijl de voedingsstoffen niet verloren gaan door te weken.
Voor paarden met een stofallergie is vaak de beste oplossing een buitenstal, veel weidegang en buiten rijden. De prikkels dien je zoveel mogelijk te verminderen zodat die geen invloed hebben op de luchtwegen.
 
Met behulp van kruiden (Paardendrogist Luchtwegmix) en supplementen kan slijm in de luchtwegen vloeibaar en dun blijven. Hierdoor worden symptomen verminderd en krijgen ontstekingen minder kans in de luchtwegen.
Bij paarden met een stofallergie is een dunne, witte neusuitvloeiing vaak het best bereikbare resultaat van uw inspanningen. Het helemaal verhelpen van de allergische symptomen lukt zelden.
 

Verlichtende kruiden

Kruiden zoals Foenegriek, Anijs, Pepermunt, Eucalyptus, Echinacea, Venkel, Smalle Weegbree, Tijm, Zoethout en Heemst worden veel gebruikt voor de luchtwegen en bieden verlichting op momenten dat dit nodig is, bijvoorbeeld als er veel fijne stofdeeltjes in het hooi of stro zitten. Honing en tijm staan bekend om de verlichtende werking bij een kriebel in de keel.

Meer weten?

Heb je advies nodig, wil je meer weten over een van bovenstaande producten of heb je een andere vraag naar aanleiding van dit blog? Neem gerust contact met ons op!

Delen: