Kiyoh 9.1

Waarom heeft een paard vaak extra magnesium nodig?

magnesium-voor-je-paard

Waarom heeft een paard vaak extra magnesium nodig?

Wat is magnesium?

Magnesium is een mineraal dat je lichaam onder andere nodig heeft voor de vorming van bot. Daarnaast hebben de spieren magnesium nodig om te kunnen ontspannen.
De spieren hebben calcium nodig om te kunnen aanspannen en magnesium om te kunnen ontspannen.


1

Doordat magnesium in veel standaardproducten zit die we vaak eten komt het maar zelden voor dat mensen een tekort hebben aan magnesium. Voor paarden is dit anders, paarden hebben vaker behoefte aan extra magnesium dan mensen. Een landurig ernstig magnesiumtekort kan namelijk zorgen voor een vergrote kans op blessures. De kwaliteit van het bot neemt af en blessures liggen dan op de loer omdat je paard de (sport) belasting niet aan kan.

Magnesium wordt niet opgeslagen in de lever om bij een tekort snel aan te kunnen vullen zoals bijvoorbeeld koper. Het paard kan wel aanspraak maken op magnesium uit botweefsel in geval van nood. Er wordt regelmatig nieuw bot aangemaakt en daar komen tijdelijk de bouwstenen calcium, fosfor, kalk en magnesium vrij. Als de vrijgekomen magnesium wordt gebruikt is het niet meer beschikbaar voor de vorming van nieuw bot en bevat het minder mineralen.

Er bestaan veel verschillende soorten magnesium. Het ene soort wordt beter en sneller opgenomen dan het andere. Wat heel belangrijk is bij het voeren van magnesium voor paarden is het gehalte elementair magnesium.

Er zijn verschillende soorten magnesium of magnesiumverbindingen verkrijgbaar als supplement voor paarden. Paarden kunnen sommige soorten magnesium beter opnemen als de andere. Vormen die het paard minder goed kan opnemen zijn magnesium-oxide, – chloride, – acetaat, –carbonaat, -sulfaat, en fosfaat. Sommige van deze hebben namelijk een laxerende werking, waarbij juist magnesium verloren kan gaan. En dit is natuurlijk zonde! Let er ook goed op dat je magnesium voert waar geen (goedkope) vulstoffen aan zijn toegevoegd. Nogal wat informatie dus. Maar wat is dan wel een goed soort magnesium voor je paard?

2

Magnesiumcitraat is een goed opneembare vorm. Magnesiumcitraat is het magnesiumzout van citroenzuur, een eenvoudig organisch zuur dat gemakkelijk opgenomen kan worden door de dunne darm. Paardendrogist Magnesiumcitraat is 100% puur. Kun je op de verpakking van een product de vorm magnesium niet vinden? Dan wordt vaak gebruik gemaakt van magnesiumoxide, wat minder goed wordt opgenomen door je paard. Hou hier dus altijd rekening mee met het aanschaffen van magnesium.

De werking van magnesium bij paarden

Magnesium is een van de bouwstenen van het skelet van het paard en een mineraal dat het paard elke dag nodig heeft. Maar ook de spieren hebben magnesium nodig om te kunnen ontspannen. Een magnesiumtekort komt vaak voor bij paarden en kan vervelende blessures opleveren.

Stress en magnesium

Stresssituaties zorgen voor een verhoogde uitstoot van magnesium. Om deze reden kunnen gestreste paarden een verhoogd behoefte aan magnesium hebben. Andersom zorgt een tekort aan magnesium voor stress. Magnesium supplementen nemen geen stresssituaties weg, maar maken het paard weerbaarder tegen stress. Hierdoor zal je paard meer ontspannen aanvoelen en ook nog voldoende scherp zijn tijdens een zware training of wedstrijd.

3

Heeft een sportpaard meer magnesium nodig?

Het antwoord hierop is, ja. Sportpaarden hebben een grotere behoefte aan magnesium. Door het zweten verliest een paard niet alleen zouten, maar ook magnesium. Hoe meer beweging en hoe meer zweet, hoe groter de behoefte aan magnesium. Intensieve trainingen waar veel concentratie voor nodig is veroorzaken ook een grotere behoefte aan magnesium. Het kan dus wellicht helpen als je je paard zwaar traint om eens magnesium bij te voeren.

Paarden met een tekort aan magnesium

Wanneer je paard nerveus en prikkelbaar is, spierverkrampingen heeft, insulineresistent is en daardoor hoefbevangen is of vage lichamelijke klachten zonder een aanwijsbare oorzaak heeft, kan dit worden veroorzaakt door een magnesiumtekort.

Wat gebeurd er als mijn paard een tekort aan magnesium heeft?

Door het tekort kunnen gespannen reacties ontstaan als gevolg van een verstoorde zenuwprikkeling. Bij een tekort aan magnesium in de spieren spreekt het lichaam de noodvoorraad aan. Hierdoor wordt bot afgebroken om daar magnesium uit te halen, wat allerlei blessures tot gevolg kan hebben. Het bot wordt kwetsbaar en de aanhechtingen  van pezen verzwakken.

Maar ook na een hevige inspanning of stresssituatie kan het voorkomen dat een paard een magnesiumtekort vertoont. Het paard staat dan te trillen op zijn benen en krijgt de spieren niet meer ontspannen, dit kan blessures veroorzaken. Deze paarden kun je extra magnesium geven in de vorm een gebalanceerd krachtvoer of supplement.


Bij een tekort aan magnesium kan het lichaam magnesium vrijmaken wat opgeslagen is in het botweefsel. Als het magnesium wat vrijkomt echter bijvoorbeeld gebruikt wordt voor de spieren en niet voor het botweefsel, bevat het nieuwe bot minder magnesium dan voorheen het geval was. Dit wordt demineralisatie genoemd. Bij langdurige ernstige magnesiumtekorten zal het skelet niet meer van dezelfde goede kwaliteit zijn, waardoor blessures makkelijker ontstaan. Een rantsoen met voldoende magnesium is daarom belangrijk. Een overschot aan magnesium kan geen kwaad, dit wordt via de urine uitgeplast.

De voor- en nadelen van magnesium bijvoeren

Om goed te kunnen kijken of het voeren van magnesium iets voor jou zou kunnen zijn hebben wij de voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Voordelen van Paardendrogist magnesiumcitraat:

  • Je kunt het gebruiken op wedstrijden, het is dopingvrij
  • Je paard kan beter met stressvolle situaties omgaan
  • Het kan geen kwaad om magnesium voor langere tijd te geven
  • Het zenuwstelsel van je paard wordt sterker
  • Ontspannende werking op spieren, dit kan blessures voorkomen
  • Biedt ondersteuning aan spieren wanneer je paard stress ervaart
  • Kan helpen bij paarden die hoefbevangen zijn

 

Nadelen van Paardendrogist magnesiumcitraat:

  • Soms werkt magnesium niet bij gestreste paarden. De reden waarom dit dan niet werkt is omdat het zenuwstelsel al optimaal is. Magnesium zal in dit geval geen invloed hebben op stress en spanning
  • Je paard wordt wel iets rustiger en minder vatbaar voor stress, maar het zal nooit alle stress wegnemen
  • Sommige paarden vinden magnesiumcitraat niet lekker.


4
HEADER_BLOG_27_

Magnesium producten

Delen: