Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Ontwormen van paarden

Ontwormen van paarden

Welke soorten wormen zijn er?

Eén van de grootste bedreigingen voor de gezondheid van je paard vormen de larven van de kleine strongylide/bloedworm. Deze kruipen in de slijmlaag van de darmwand en kunnen daar lang blijven "slapen". Als ze massaal wakker worden (vaak in de winter of het vroege voorjaar) kunnen ze plotselinge diarree of koliek veroorzaken met soms fatale gevolgen. Pasta's met moxidectine zijn werkzaam tegen de ingekapselde larf van de kleine strongylide. Andere wormsoorten bij het paard zijn: de spoelworm, de grote strongylide/bloedworm, de lintworm, de aarsworm, de veulenworm en de longworm.
 

Verlaag de besmettingsgraad

De kunst van het goed ontwormen is het laag houden van de ei-productie waardoor de besmettingsgraad van het weiland laag blijft en het risico op een wormbesmetting wordt verkleind. Wees bijvoorbeeld voorzichtig met het introduceren van nieuwe paarden in de groep. Het nieuwe paard vormt een kans op besmetting met nieuwe wormeieren. Zorg daarnaast voor een goede stalhygiëne. Verwijder zo vaak mogelijk de mest en spuit de stal een paar keer per jaar uit om de parasieteieren te verwijderen. Maar de meeste besmettingen komen voor op de weide. Uitmesten van het weiland en het omweiden van de paarden beperkt het risico op besmetting enorm. Maai de mestplaatsen ook af want eitjes en larven kunnen slecht tegen droogte en direct zonlicht. Weides met lang gras geven dus een grotere kans op een wormbesmetting.
 

Ondersteuning op een natuurlijke manier

Naast goed weide- en stalmanagement kan je ook met de inzet van kruiden op een natuurlijke manier aan wormbestrijding doen. Of dit voldoende effectief is hangt af van de omstandigheden maar een bijdrage levert het altijd! Natuurlijke producten die de weerstand tegen worminfecties vergroten bevatten zorgvuldig samengestelde kruiden die het immuunsysteem stimuleren en de weerstand verhogen. Ook hebben ze een gunstige invloed op de gezondheid van de darmen. Een optimale darmwerking verkleint bovendien de kans op koliek. De middelen bevatten uiteraard geen chemische stoffen. Als je kiest voor het voorkomen van worminfecties op een natuurlijke manier, raden wij je aan om één-  of tweemaal per jaar een mestonderzoek te laten doen waarbij de ontlasting onderzocht wordt op de aanwezigheid van wormeitjes. Als daaruit blijkt dat de natuurlijke aanpak onvoldoende effectief is, dan kan je in overleg met je dierenarts een effectief ontwormingsschema opstellen waarbij een juiste mix gemaakt wordt tussen chemische en natuurlijke middelen.
 

Mestonderzoek

Als je wilt weten wat voor je paard(en) de beste manier van ontwormen is, overleg dan met je dierenarts. Deze zal je waarschijnlijk aanraden om bij voorkeur een mestonderzoek te doen om de mate van besmetting en de noodzaak van ontwormen te bepalen. Uit steeds meer onderzoeken is het duidelijk geworden dat een groot deel van de volwassen paarden maar weinig tot zelfs geen wormeieren uitscheidt. Om het resistentie probleem niet erger te maken heeft het de voorkeur om alleen te ontwormen na een positief resultaat op het mestonderzoek.
 

Chemische ontwormmiddelen

Een wormpasta doodt op het moment van toedienen de wormen en larven die met de werkzame stof bestreden worden. Afhankelijk van de werkzaamheid wordt de ene worm- of larfsoort wel gedood maar andere niet. Ook verschilt per werkzame stof in welk stadium de larf wordt aangepakt. Dat is dan ook de reden waarom het ontwormen met de ene werkzame stof 6 weken effect heeft en met de andere 8 of 12 weken. Een middel dat de jongste stadia van de larf doodt biedt langer bescherming dan een middel dat bepaalde larven niet bereikt. De eitjes en larven die niet door de pasta bestreden worden ontwikkelen zich gewoon verder tot volwassen worm, leggen eitjes en de cirkel is weer rond. Het is bij chemisch ontwormen belangrijk om altijd de juiste dosering te geven. Onderdoseren heeft namelijk twee grote risico’s:

  • Het paard wordt niet effectief ontwormd omdat niet alle parasieten worden blootgesteld aan een voldoende hoge dosering

  • Onderdosering is de belangrijkste oorzaak van het ontstaan van resistentie van parasieten tegen wormmiddelen.

 Wormpasta’s kopen en advies

Ontwormmiddelen mogen op grond van de huidige wetgeving uitsluitend op recept van een dierenarts geleverd worden. Wij adviseren je dan ook om voor ontwormpasta’s en advies contact op te nemen met je dierenarts.

Klik hier voor ons blog over lintwormen bij paarden.

Delen: