Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Help, mijn paard schuurt in de winter!

Mijn paard schuurt in de winter!

Te warm ingepakt

Als mens hebben wij de neiging om ons paard net zo warm in te pakken als dat we bij onszelf doen. Maar het merendeel van de paarden heeft het van zichzelf warm genoeg en krijgt het zelfs te warm van een dikke deken. Als je paard een dikke en dichte vacht heeft kan het gebeuren dat de huid gaat broeien. Dit broeien veroorzaakt jeuk en irritatie bij het paard. Het is dan aan te raden om voor meer frisse lucht te zorgen, een minder dikke deken te gebruiken of om je paard bijvoorbeeld te scheren.

Kopie_van_Blog_-_Wist_je_dat_1450x385_4__2

Allergische reactie

Het kan ook een allergische reactie zijn op iets in de omgeving van het paard: bijvoorbeeld een bestanddeel van het voer, het stalstrooisel of een specifiek grasje in het hooi. Je kan proberen uit te vinden waar de huidallergie vandaan komt door allerlei elementen een aantal dagen bij hem weg halen; een allergische reactie trekt over het algemeen binnen drie dagen weg nadat de oorzaak is weggenomen.

Droge huid of een huidaandoening

Het paard kan last hebben van een droge schilferende huid, deze gaat dan schilferen op de droge plekken en dit kan gaan jeuken. Het wassen van je paard met bijvoorbeeld Sectolin Z-T Shampoo kan helpen deze kriebel te voorkomen.

Schimmel of luizen

Parasieten als schimmel, luizen of schurft kunnen jammer genoeg ook de oorzaak van de jeuk zijn. Je ziet in het geval van schimmel dan kale schilferige, vaak ronde plekjes, de jeuk valt in de meeste gevallen nog mee. Schurft begint ook met kale korsterige plekjes die al snel veranderen in vieze wondjes. Het paard heeft dan vreselijke jeuk. Als de jeuk wordt veroorzaakt door luizen, dan zie je kleine witte balletjes, vastgeplakt aan de haren. VL poeder zorgt voor een geurscherm waar luizen een hekel aan hebben; ook het voeren van knoflook kan helpen in de strijd tegen luizen.

Wormbesmetting

Een andere belangrijke oorzaak van “staartschuren” in de winter is de aanwezigheid van wormen. Met name de worm Oxyuris equi is hierbij een grote veroorzaker van jeuk. Deze witte worm, ook wel bekend als aarsmade of aarsworm, leeft in de endeldarm van het paard. Zo nu en dan kruipen de volwassen wormen naar buiten, leggen rond de anus hun eitjes en gaan weer terug naar de endeldarm.

Dit alles kan een behoorlijke jeuk rond de staartbasis veroorzaken, maar verder is deze worm vrij onschuldig. Als je paard kale plekken op zijn achterhand en afgebroken staartharen heeft, dan is ontwormen een goede idee. De effectiviteit van ivermectine is nogal eens onvoldoende tegen aarsmaden, waardoor het mogelijk is dat na behandeling deze wormen nog steeds in de mest gevonden worden. Vraag je dierenarts om advies.

Gerelateerde producten

Ontwerp_zonder_titel_16__1

Delen: