Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Lintwormen bij paarden

Wat is een lintworm?

Er bestaan voor het paard drie soorten lintwormen, waarvan Anaplocephala perfoliata de meest voorkomende is. Deze lintworm is 2,5 tot 8 cm lang en leeft rond de overgang van de dunne naar de dikke darm. Tot voor kort werden lintwormen beschouwd als relatief ongevaarlijke parasieten voor paarden en pony's. Recente onderzoeken tonen echter aan dat lintworminfecties koliek en verteringsstoornissen kunnen veroorzaken. Een paard met een matige tot hoge lintworminfectie loopt tot 15 keer meer risico op lintworm gerelateerde koliek dan een onbesmet paard.
 

Hoe groot is de kans op besmetting?

Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat paarden in Nederland een grote kans hebben op een lintwormbesmetting. Lintwormen worden verspreid via de mosmijt. De mosmijt komt niet alleen in grote aantallen voor in weidegras, maar ook in stro, hooi en kuilgras! Daardoor kunnen paarden zonder weidegang ook met lintwormen besmet raken. De meeste infecties vinden plaats in de loop van de zomer en in de herfst. Oude vervilte weides zijn een risicofactor, omdat hier veel mijtjes in leven. Helaas is een lintwormbesmetting vaak onzichtbaar. Vele verschijnselen waaraan normaal een wormbesmetting kan worden herkend, zijn bij een lintworminfectie vaak afwezig. Het is ook zeer moeilijk om via de mest een lintwormbesmetting aan te tonen. Tegenwoordig kan er via speeksel en bloed wel worden aangetoond of er antistoffen worden aangemaakt tegen lintwormen.
 

Advies over ontwormen?

Overleg altijd met je dierenarts over ontwormen van je paard. Deze kan op basis van onder andere het mestonderzoek aangegeven of ontworming nodig. Deze zal je ook de juiste ontworming voorschrijven.

Klik hier voor ons blog over ontwormen.

Delen: