Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Hoeven bekappen? Natuurlijk! Maar waarom en hoe dan?

natuurlijk hoef bka

Misschien heb je er wel eens van gehoord, ken je iemand die het laat doen of zou je het zelf wel eens willen proberen: ‘natuurlijk’ bekappen, ook wel barefoot of anatomisch bekappen genoemd. Wat is het, in hoeverre verschilt het van gewoon bekappen, waarom zou je ervoor kiezen en wat kun je zelf doen voor de hoeven van je paard?

Waarom moet je hoeven bekappen?

Laten we eerst eens beginnen met de vraag waarom een paard eigenlijk bekapt moet worden en wat er kan gebeuren als je het niet (of onvoldoende) doet. In het wild leggen paarden vele kilometers per dag af over diverse ondergronden. Het vele bewegen in combinatie met de (veelal droge) ondergronden die variëren van zand en grasland tot rotsachtig terrein zorgen voor natuurlijke slijtage aan de hoef en een optimale doorbloeding. Hierin zit ook meteen de kern. Onze paarden hoeven vaak niet zo veel meer te doen en hebben niet altijd de mogelijkheid om 24/7 te kunnen bewegen over verschillende ondergronden. De natuurlijke slijtage vindt te weinig plaats, de doorbloeding is minder en dit beïnvloed sterk de gezondheid van de hoeven. De meest bekende problemen die kunnen ontstaan zijn scheuren, brokkelen, flare, rotstraal, platvoeten, hoefzweren en kreupelheid.

tip_plantjes_2_

Wat doet een natuurlijk bekapper?

Met natuurlijk bekappen imiteren wij de ‘trim’ die de natuur normaliter voor het paard uitvoert. Een natuurlijk bekapte hoef zal er anders uitzien dan een hoef die bekapt is om er een ijzer onder te zetten. Voor het plaatsen van een ijzer zal de hoef vlak moeten zijn, maar als je de natuurlijke vorm van de hoef bekijkt is deze niet vlak! Een gezonde hoef heeft, net als bij mensen, een iets gewelfde onderkant. Dit zorgt ervoor dat de hoef beter kan uitzetten en sterker is. Uitzetten? Jazeker! De hoef lijkt een hard en rigide ding, maar niets is minder waar! De hoef werkt als een soort pomp, ook wel het hoefmechanisme genoemd. Wanneer een paard zijn voet neerzet, zet de hoefwand uit en als de hoef wordt opgetild krimpt deze weer. Zodoende kunnen bloed en voedingsstoffen, maar ook afvalstoffen van en naar de hoef worden getransporteerd. En daarom is beweging ook zo belangrijk!

Een hoef heeft meer dan alleen goed bekappen nodig

Heeft je paard dan automatisch perfecte voeten als je de bekapping en de ondergrond goed geregeld hebt? Niet per sé! Hoeven gaan óók over voeding en hygiëne. Eigenlijk zijn bekapping, ondergrond, voeding, huisvesting/beweging en hygiëne niet los van elkaar te zien. Is één van deze zaken niet passend bij de behoefte van het paard, los je misschien nooit de problemen op. Als bekapper zal ik deze zaken ook altijd meenemen in de visite om zo snel mogelijk resultaat te behalen.

tip_plantjes_1_

Wat kun je zelf doen?

Heeft jouw paard nou problemen met de hoeven en ben je benieuwd of daar wat aan gedaan kan worden? Of gun jij jouw paard het allerbeste? Of vindt je het gewoon supertof dat steeds meer topruiters barefoot gaan en wil jij dat ook? Op www.hoefnatuurlijk.nl vindt je de kaart met natuurlijk bekappers bij jou in de buurt.

Tot slot; zelf kun je ook heel veel doen voor de hoeven van je paard. Verdiep je allereerst eens in dit prachtige, vaak ondergeschoven (letterlijk) onderdeel van jouw paard. Er is veel informatie te vinden op websites zoals www.hoefnatuurlijk.nl en www.paardenhoeven.info. Ga eens een dagcursus bekappen volgen en leer hoe je zelf tussen de bekappingen door de hoeven kunt helpen door bijvoorbeeld de hoefwand te raspen, de teen kort te houden of de steunsels bij te werken.

Zorg altijd voor een goede hygiëne en onderneem actie als je ziet dat bijvoorbeeld de straal hulp nodig heeft. Til dagelijks de voeten op, krab uit en haal er een staalborstel overheen. Kleine moeite, groot plezier!

Tip! Op zaterdag 18 maart vindt het eerste Hoef Event plaats in Scherpenzeel. Iedereen die geïnteresseerd is in hoeven, is van harte welkom! Meer info vindt je op: Hoefevent | Hanna Lobbezoo

Delen: