Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Hoe krab je een hoef goed uit?

Hoef van mijn paard uitkrabben


Daarnaast helpt het regelmatig schoonmaken en checken van de hoeven het voorkomen van bovengenoemde problemen. Vermoed je een probleem? Overleg dan altijd met je dierenarts of hoefsmid voor een passende oplossing.


Bij een paard dat dag en nacht in de wei loopt is het natuurlijk minder belangrijk dat de hoeven worden uitgekrabd. Heb je een lekkere bosrit gemaakt met je paard? Controleer daarna wel goed op steentjes!



Weet jij hoe je een paardenhoef zo optimaal mogelijk uitkrabt? We hebben wat tips voor je op een rij gezet!


1. Allereerst is het belangrijk dat je paard goed vaststaat of wordt vasthouden door iemand anders.


2. Ga op een handige plek staan zodat je het been van je paard makkelijk kunt optillen. Bij de voorbenen is dit naast de schouder, bij de achterbenen kun je het beste bij de heup gaan staan. Voor je rug is het fijn als je door je knieën gaat, dit voorkomt rugpijn!


3. Denk om je eigen veiligheid! Let bijvoorbeeld goed op waar je je voeten neerzet, als je paard onverwacht weer op vier benen gaat staan wil je natuurlijk niet dat je tenen daar ook toevallig zijn. Blijf altijd met je hoofd naast de hoef en buiten de bewegingsrichting hiervan, zodat je niet wordt geraakt als je paard schrikt of zijn been onverwacht neer wil zetten.


4. Gebruik iedere keer als je de benen van je paard wil optillen hetzelfde woord, zoals voetje, benen optillen of iets anders. Zo begrijpt je paard op een gegeven moment vanzelf wat de bedoeling is als je dit tegen hem zegt. Paarden zijn gewoontedieren, daarom is het handig om iedere keer dezelfde volgorde aan te houden. Op een gegeven moment gaat je paard vermoedelijk zelf zijn benen al optillen!


5. Waarschuw je paard dat je zijn been wil optillen. Ga langzaam met je hand over het been van je paard om aan te geven dat je zijn been op wilt tillen. Geef wat opwaartse druk zodat je paard begrijpt wat de bedoeling is. Tilt je paard zijn benen niet zo makkelijk op? Duw dan voorzichtig met je schouder tegen je paard aan om hem te overtuigen zijn been op te tillen.  


6. Heeft je paard zijn been opgetild? Dan is het fijn als je dit been ondersteunt. Hou het onderste deel van zijn been net boven de hoef vast, zo ondersteun je je paard en kun je makkelijk de hoef uitkrabben. Bij het uitkrabben van de achterbenen kun je het been van je paard laten rusten op je bovenbeen.


7. Een hoevenkrabber is handig als je de hoeven van je paard wil uitkrabben. Deze hoevenkrabber mag absoluut niet te scherp zijn! Begin voorzichtig met het verwijderen van steentjes, mest of andere viezigheid rond de straal, het V-vormige gedeelte bovenaan de hoef. Om verwondingen bij jezelf te voorkomen is het belangrijk dat je van je af krabt. Heeft je paard hoefijzers? Controleer dan goed langs de rand en onder de takken van het ijzer op viezigheid of kleine steentjes. Ook in propgaten kunnen steentjes zitten. Bij een paard op blote voeten maak je de stralen, hoefzool en hoefwand schoon. Met het borsteltje wat op de achterkant van de meeste hoevenkrabbers zit kun je de hoef mooi schoonborstelen.


8. Zodra de hoef is schoongemaakt laat je je paard zijn been weer voorzichtig op de grond zetten. Bepaal zelf wanneer je paard zijn been neer mag zetten, wanneer hij dit altijd zelf mag bepalen kan hij je per ongeluk bezeren. Help je paard bij het neerzetten van zijn been. Bij oudere paarden of paarden met artritis is het fijn als je zorgt dat de hoef zacht op de grond komt, zodat je paard zich geen pijn doet of zijn evenwicht verliest.


Succes!

Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je een persoonlijk advies? Neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag! 

Praat mee en reageer op Facebook (ga naar Facebookpost)

Delen: