Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Overgang naar stal

Overgang naar stal voor mijn paard

Grote verandering

In het voorjaar nemen de meeste paardeneigenaren de tijd om hun paard te laten wennen aan de overgang van stal naar gras. In het najaar is deze overgang eigenlijk niet veel anders, maar dan andersom! De overgang van (de hele dag in de) wei naar stal en paddock is een grote verandering waar het spijsverteringssysteem, vooral de bacteriën in blinde- en dikke darm, van je paard enkele weken aan moet wennen. Rustig afbouwen van de hele dag in de wei en rustig opbouwen van meer op stal en in de paddock is daarom belangrijk. In de wei is je paard de hele dag in beweging en heeft hij de hele dag beschikking over vochtig gras. In de herfst- en winter bewegen paarden minder en eten ze droog ruwvoer. Dit betekent dat ze minder vocht binnen krijgen en meer moeten drinken.

Ruw- en krachtvoer

Breng de spijsvertering van je paard op gang met een portie ruwvoer en geef daarna pas krachtvoer. Het ruwvoer zorgt ervoor dat de speekselproductie en spijsvertering in gang wordt gezet. Dit heeft als voordeel dat het krachtvoer beter wordt opgenomen.
Heeft je paard te weinig krachtvoer gehad? Bouw de hoeveelheid hiervan dan rustig op! Dit geldt hetzelfde voor ruwvoer. Het spijsverteringsysteem van je paard moet wennen aan de overgang van vochtig gras naar droog ruwvoer. Doordat je paard gewend is de hele dag te kunnen eten, is het ook belangrijk dat je paard meerdere malen per dag ruwvoer krijgt. Voor een goede spijsvertering is minimaal drie tot vier keer per dag een nieuwe portie ruwvoer het meest ideaal. Een slowfeeder is ook een handige optie om je paard de hele dag van ruwvoer te voorzien. Zo voorkom je verveling en dat de maag langere tijd leeg is.

Beweging en aandacht

Ook voldoende beweging en aandacht voorkomt verveling bij je paard. Meerdere uren per dag lekker in de paddock, een tijdje in de stapmolen, wandelen aan de hand en/of een fijne training onder het zadel zorgen ervoor dat je paard afleiding heeft. Staat je paard veel in de paddock? Let er dan op dat hij geen zand eet! Dit kan koliek veroorzaken. Meer informatie over het effect van zand lees je in dit blog. Geen paard wordt gelukkig van (bijna) de hele dag op stal, zorg ervoor dat je paard lekker fris blijft! Ook zorgt voldoende beweging voor een actief darmstelsel.

Verstoppingskoliek

Doordat je paard meer op stal staat en minder beweegt is zijn darmstelsel minder hard aan het werk, wat de passage van voeding in de weg kan zitten en verstoppingskoliek tot gevolg kan hebben. Extra beweging is daarom aan te raden in deze overgangsperiode. Een andere potentiële veroorzaker van koliek is stro. Wanneer je paard dit als bodembedekking heeft en hier teveel van eet, kan verstopping op de loer liggen. Een van de bestanddelen van stro is namelijk lignine, een onverteerbare vezel die vaak een lange tijd nodig heeft voor zijn overtocht door de darmen. Deze trage overtocht kan voor verstoppingen zorgen. Daarom is het belangrijk om op te letten of je paard (te)veel stro eet en hier maatregelen voor te treffen. Het is ook belangrijk dat je paard voldoende water drinkt. Controleer regelmatig of er genoeg drinkwater uit de drinkbak komt, maak deze regelmatig schoon en controleer of het water de juiste temperatuur heeft. In de winter kan het water soms te koud zijn.
 

Praat mee en reageer op Facebook (ga naar Facebookpost)

Delen: