Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Omega 3-6-9

Omega 3, -6 en -9: belangrijke essentiële vetzuren
Het belang van de toevoeging van essentiële vetzuren aan het rantsoen van dieren is lange tijd onderschat. Essentiële vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die van levensbelang zijn voor het goed functioneren van het lichaam van je paard. Essentiële vetzuren beschermen gezonde weefsels, cellen en organen, zorgen voor een goede darmpassage en zijn nodig voor de aanmaak van rode bloedkleurstof, de opname van eiwitten en de aanmaak van gezond sperma. Daarnaast ondersteunen ze de afweer tegen infecties, een goede spierontwikkeling en zijn ze erg belangrijk voor soepele gewrichten, de huid, de vacht en de hoeven. Essentiële vetzuren helpen het lichaam bij de opname van zuurstof en dragen daardoor bij aan een goede conditie en een snel herstel na inspanning. Ook lijkt er een verband te bestaan tussen een tekort aan essentiële vetzuren en het ontstaan van gedrags- en concentratieproblemen.
Er zijn verschillende soorten vetzuren: Omega 3 vetzuren, Omega 6 vetzuren en Omega 9 vetzuren. Er zijn twee soorten essentiële vetzuren: Omega-3 (zoals alfa-linoleenzuur) en Omega-6 (zoals linolzuur). Voor een goede werking is het van belang dat deze twee vetzuren in het lichaam in balans zijn.

Omega-3
Omega-3 vetzuren hebben een krachtige werking als anti-oxidant. Een tekort aan Omega-3 kan zich uiten in nerveus gedrag, een gebrekkige concentratie, een groeiachterstand, het vasthouden van vocht en een droge vacht. Uit onderzoek dat is gedaan aan de Colorado State University (CSU) naar de effecten van Omega-3 vetzuren bij insulineresistente paarden, bleek dat deze over het algemeen heel goed reageren op de toevoeging van omega-3. Omega-3 wordt dan ook aanbevolen voor paarden met PPID/Cushing.
 
Omega-6
Een tekort aan Omega 6 kan zich uiten in verminderde conditie van de huid, een dunne of droge vacht, verminderde weerstand, verminderde vruchtbaarheid en heeft ook een ongunstig effect op het functioneren van de gewrichten.
Zodra een paard teveel Omega-6 binnen krijgt kan dit worden omgezet in ontstekingsbevorderende stoffen. Met het aanhouden van de aanbevolen dosering loopt u echter geen enkel risico op overdosering van omega6.
 
Omega-9
Een ander belangrijk (enkelvoudig) onverzadigd vetzuur is Omega 9, een onmisbaar vetzuur voor de huidcellen, bloedsamenstelling en de hormoonhuishouding. Omega-9 kan ook door het paard zelf worden aangemaakt en gaat oxidatie van Omega 3 en Omega 6 tegen.

Dagelijks een scheutje olie
Dagelijks een scheutje olie maakt het voer smakelijk en gezond. Een goede olie draagt bij aan een glanzende vacht, een goede spijsvertering, een betere conditie, soepele spieren en gewrichten en een meer evenwichtig gedrag. De werking van de olie is het beste als de verhouding tussen de hoeveelheid Omega-3, 6 en 9 gelijk is aan 2:1:1. Individuele natuurlijke oliën voldoen hier niet aan. Behalve een tekort in het rantsoen, kan ook een overschot van één van de Omega-vetzuren leiden tot een tekort aan een ander Omega-vetzuur. Zo is bijvoorbeeld Zonnebloemolie heel rijk aan Omega-6, maar bevat het nauwelijks Omega-3 waardoor de vetzuur-verhouding in het lichaam verstoord kan worden. Het lichaam heeft dan een tekort aan Omega 3, hetgeen zich kan uiten in de hierboven beschreven symptomen. De beste olie voor toevoeging aan het voer is dan ook een mengsel van natuurlijke oliën dat zodanig is samengesteld dat de onderlinge verhouding goed is zoals bij Paardendrogist Omega Olie Gold. Houdt hierbij ook rekening of het paard veel of weinig krachtvoer krijgt. Krachtvoer bevat relatief veel Omega-6 door het gebruik van granen en het gebruik van bijvoorbeeld soja. Het is dan belangrijk om meer Omega-3 toe te voegen voor de juiste balans zoals bijvoorbeeld Paardendrogist Lijnzaadolie.

Verschil in kwaliteit
Plantaardige vetten zijn van nature rijk aan essentiële vetzuren. Door moderne technologische behandelingen gaan echter veel waardevolle eigenschappen van de olie verloren. Veel producenten halen juist die ingrediënten uit de oliën die gezond zijn, zoals vitamine E, ligninen, carotenoïden en bepaalde soorten was. In de ongeraffineerde oliën van noten en zaden zitten van nature honderden verschillende stoffen, waarvan de meeste gezondheidsbevorderende eigenschappen bezitten. De meeste oliën in de supermarkt zijn geraffineerd, dat wil zeggen dat veel van deze stoffen eruit zijn gehaald. Alle plantaardige oliën in ons assortiment zijn ongeraffineerd en van een eerste koude persing. 


Producten met Omega 3-6-9
 1. -15 %
  NAF Linseed Oil 2,5 L
  NAF Linseed Oil
  Vanaf € 16,92
  Selecteer een optie
 2. Vitalbix Balance+ Muesli
  Vitalbix Balance+ Muesli 14kg
  € 25,95
 3. Excellent Omega Boost
  Excellent Omega Boost
  Vanaf € 9,15
  Selecteer een optie
 4. Excellent Itch Stop Feed Hond en Kat 250 ml
  Excellent Itch Stop Feed Hond en Kat 250ml
  € 15,45
 5. Pavo Ahiflower® Oil (voorheen OmegaFit) 1L
  Pavo Ahiflower® Oil (voorheen OmegaFit) 1L
  € 39,90
 6. -15 %
  DursyDog Omega Olie Gold - 26528
  DursyDog Omega Olie Gold
  Vanaf € 17,81
  Selecteer een optie
 7. Synovium Sand Oil 369 - 27710
  Synovium Sand Oil 369
  Vanaf € 63,95
  Selecteer een optie
 8. -15 %
  Paardendrogist Lijnzaad Olie - 28106
  Paardendrogist Lijnzaadolie
  Vanaf € 8,46
  Selecteer een optie
 9. -15 %
  Paardendrogist Omega Olie Gold
  Paardendrogist Omega Olie Gold
  Vanaf € 16,07
  Selecteer een optie
 10. -15 %
  NAF Omega Olie - 28914
  NAF Omega Olie
  Vanaf € 30,13
  Selecteer een optie

Producten: 1 tot 10 van 13 in totaal

Pagina