Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Gastblog Pavo: Voeradvies voor een veulen

voeradvies veulen

Ondersteun een goede botontwikkeling

Moderne warmbloedpaarden, zoals KWPN’ers zijn groot, relatief vroeg rijp en snel volwassen in het lichaam. Hierdoor is de kans op een fout in het groeiproces groot. Zolang de groeischijven van de botten nog niet gesloten zijn, kan een veulen beschadigingen in gewrichten nog herstellen. Na een jaar zijn fouten in het groeiproces onomkeerbaar. Naast beweging en genetica is ook voeding een belangrijke factor in het ontwikkelen van gezonde gewrichten. Een snelle groei, overmaat aan zetmeel en een onjuiste calcium/fosfor/magnesium-verhouding hebben hier een negatieve invloed op. Het zijn dus de eerste maanden waarin je als fokker het verschil kunt maken!

Voerschema jonge veulens

Merriemelk: vanaf de geboorte tot een leeftijd van ongeveer drie maanden haalt het veulen zijn bouwstoffen met name uit moedermelk.

Ruwvoer: vanaf de vierde of vijfde week zal het veulen proberen mee te eten met de merrie en hierdoor al wat gras en hooi binnenkrijgen. Net als merries hebben ook veulens een ruwvoer met bovengemiddelde energie- en eiwitgehaltes nodig. Gras is het ideale ruwvoer voor merries en veulens. Gebruik je hooi of voordroogkuil? Controleer dan met een ruwvoeranalyse of je ruwvoer geschikt is voor opgroeiende veulens.

Veulenbrok: wanneer de veulens 4 tot 6 weken oud zijn, beginnen ze te experimenteren met vast voer. Eenmaal gewend aan brokjes, is het advies om te starten met bijvoeren van veulenbrok Pavo PodoStart. Deze brokjes zorgen voor een evenwichtige en gelijkmatige groei. Het extra fosfor en magnesium in Pavo PodoStart ondersteunt de botontwikkeling van het jonge veulen. Calcium is veelal voldoende aanwezig in een rantsoen, magnesium en fosfor daarentegen niet. Te veel calcium in een rantsoen belemmert de opname van andere botmineralen. De lactose (melksuiker) in Pavo PodoStart maakt de overgang van merriemelk naar vaste voeding ook gemakkelijker voor het veulen. Voer Pavo PodoStart door tot een leeftijd van 8 maanden.


Door het voeren van Pavo PodoStart aan je veulen (en Pavo Podo Grow na spenen) ben je er zeker van dat het veulen alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt, ook wanneer de merrie niet de juiste (hoeveelheden) voedingsstoffen doorgeeft. Daarnaast heeft een veulen dat gewend is aan krachtvoer straks minder problemen met de overstap van moedermelk naar krachtvoer tijdens het spenen.

Voeradvies voor een veulen vanaf 6 maanden

Veulens worden gemiddeld bij een leeftijd van 6 maanden gespeend, waarbij ze van de moeder worden weggehaald. Sommige gaan naar een opfokstal waar ze in een groep kunnen opgroeien, anderen worden thuis gehouden. En hoewel dit een eerste stap naar volwassen worden is, hebben ze nog hele andere voerbehoeftes dan volwassen paarden.


Jonge paarden die volop in de groei zijn, hebben behoefte aan voedingsstoffen die een goede en gelijkmatige groei ondersteunen. Denk hierbij aan energie en eiwit, maar ook de juiste hoeveelheden mineralen en calcium/fosfor-verhouding is essentieel voor een optimale ontwikkeling van het beenderstelsel. Een basisbrok voldoet niet aan deze eigenschappen en zal je veulen tekortdoen. Voor een optimale ondersteuning is het dus belangrijk dat je een krachtvoer kiest dat aansluit bij de behoefte van je halfjarige!

Voeradvies voor thuisblijvende veulens

Krachtvoer: schakel na 8 maanden langzaam over van de veulenbrok Pavo PodoStart naar de opfokbrok Pavo PodoGrow. Dit krachtvoer is volledig afgestemd op de behoeftes van jonge paarden van 8 maanden tot een leeftijd van 2,5 jaar.

Weidegang: de meest jonge paarden lopen een groot gedeelte van het jaar in de weide. Wanneer er in die weide voldoende gras staat van goede kwaliteit kan het bijvoeren van krachtvoer worden teruggenomen. Ook jonge paarden die in een te goede conditie zijn kunnen worden geminderd in krachtvoer. Veulens met overgewicht lopen kans op overbelaste gewrichten, dit kan onherstelbare schade veroorzaken!

Supplement: voer je minder Pavo PodoGrow dan de dagelijkse advieshoeveelheid – bijvoorbeeld omdat het veulen te vet is – of een krachtvoer zonder Podo-mineralen? Vul het rantsoen dan aan met het mineralensupplement Pavo PodoCare. Zo zorgt u ervoor dat het veulen alsnog alle mineralen binnenkrijgt die het nodig heeft voor een optimale botontwikkeling. Pavo PodoCare mag gevoerd worden tot een leeftijd van 2,5 jaar.

Voertips voor in de opfok

Wanneer je jonge paard ergens anders in de opfok staat, is het niet altijd mogelijk om zelf voor een geschikte brok, zoals Pavo PodoGrow, te kiezen. Vitaminen, mineralen en sporenelementen kunnen dan worden aangevuld met het supplement Pavo PodoCare. Wanneer ook bijvoeren van een supplement gedurende de opfokperiode onmogelijk is, is het nóg belangrijker dat je ervoor zorgt dat het veulen in de eerste maanden de juiste mineralen binnenkrijgt om een optimale botgroei en beenderstelsel te kunnen ontwikkelen!


Het Pavo Podo concept

Het fokkerijassortiment van Pavo is gebaseerd op het Podo-concept. Het geheim van Pavo Podo ligt in de verhouding en beschikbaarheid van mineralen. Botten worden met behulp van calcium, fosfor en magnesium opgebouwd. Waarbij echter niet de hoeveelheid, maar de juiste combinatie en verhoudingen de beslissende factor voor een gezonde botgroei is. De werking van het Pavo Podo-concept is door middel van onderzoek wetenschappelijk onderbouwd. Dit onderzoek is uitgevoerd door de Gezondheidsdienst voor Dieren en de Faculteit voor Diergeneeskunde in Utrecht.

Delen: