Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Conditie TRAINING

Wat is nu eigenlijk conditie?

De paardensport kent veel verschillende takken, over welke tak van sport we het ook hebben, we verwachten dat onze paarden een topconditie hebben. Maar wat is nu eigenlijk conditie? Conditie, of uithoudingsvermogen zegt iets over hoe lang een bepaalde arbeid volgehouden kan worden. Het wordt bepaald door de mate van weerstand die kan worden opgebracht tegen de opkomende vermoeidheid.

Herstel na de training

Naast dat een goed uithoudingsvermogen iets zegt over hoe lang je iets vol kunt houden, zegt het ook iets over hoe snel je herstelt na een training. Hoe beter je conditie, hoe langer je iets kunt volhouden en hoe sneller je herstelt van de training. Voor mensen zijn er allemaal verschillende testen die je kunt doen om te bepalen hoe goed je conditie is. Dit soort testen kunnen worden gedaan bij bijv een sportcentrum of fysiotherapeut maar wil je écht weten hoe goed je conditie is dan kan dit in het ziekenhuis of sportmedisch centrum.

Zo’n test kun je zo sportspeficiek maken als mogelijk, want een specifiek uithoudingsvermogen is niet zonder meer overdraagbaar van de ene tak van sport naar de andere. Bijvoorbeeld een roeier met een goed specifiek uithoudingsvermogen is niet per definitie ook een goede hardloper. Willen we de paardensport echt als ‘sport’ gaan zien en niet als ‘even hobbelen’, een stuk erkenning krijgen voor wat we doen met onze paarden en de sport die er beoefend wordt, dan zullen we onszelf als ruiters ook meer moeten gaan zien als atleet.

Wat heeft een ruiter nodig dan?

Als we kijken naar de vele activiteiten ‘buiten’ het rijden zelf dan heeft een ruiter een goed algemeen uithoudingsvermogen nodig. Het algemeen uithoudingsvermogen is niet sportgebonden en zo’n 1/3 van de spiermassa is actief. Dit is het geval bij ADL (Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen) en voor ruiters horen daar ook zaken bij als afmesten, vegen, tillen met zakken voer etc. Het is voor ruiters belangrijk om het lokaal uithoudingsvermogen te trainen. Lokaal uithoudingsvermogen is gericht op een specifiek deel van ons lichaam. Hierbij kan je dan denken aan de buikspieren, beenspieren en armspieren. Deze kan je trainen door corstability oefeningen, fitness, pilates of yoga en is dan meer opspieruithoudingsvermogen gericht.

Qua conditie kom je dan vaak toch uit bij cardiotraining waarbij ikzelf crosstrainen en roeien de mooiste vind van de mogelijkheden. Hardlopen gebeurt ook veel maar vraagt vaak veel minder van ons bovenlichaam en kan vrij belastend zijn voor enkels en knieën. Tot slot hebben we het specifiek uithoudingsvermogen, dat zijn sporteigen bewegingen die ook op hoge snelheid, (al dan niet) met maximale kracht en vooral ook langdurig kunnen worden volgehouden. En ja, eigenlijk kom je dan toch bij onze sport echt uit op het rijden zelf. Houd daarbij wel in je achterhoofd, dat wat je gebruikt, dat wat je traint, dat vergroot je. Dus zorg voor een goede basis van je eigen uithoudingsvermogen zodat je je paard op optimale wijze kan ondersteunen.

Combineer paardrijden met andere oefeningen 

Doe, naast paardrijden, dan ook aan andere oefeningen om je lijf zo optimaal mogelijk te laten presteren. Want dat is ook wat we vragen van onze paarden, optimaal presteren. En houd er rekening mee dat naarmate je vermoeider raakt, zowel jij als je paard coördinatief minder worden. Zorg ervoor dat je conditie en uithoudingsvermogen altijd 120% is van hetgeen je nodig hebt. Duurt je proef bijvoorbeeld 10 minuten en je traint daarop, dan heb je nooit een stukje respijt. Creëer dit door jezelf zo fit mogelijk te maken, zowel qua conditie als spieruithoudingsvermogen, want alleen dan kun je tot op de laatste i het puntje blijven zetten. Wil je advies over je conditie, tips en trucs hoe te trainen, neem contact op met Ferry of Eva.

Succes!

Delen: