Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Hoe vaak krijgt jouw paard nieuw ruwvoer?

Nieuw ruwvoer voor je paard

Continu eten van ruwvoer of gras

In de natuur eet je paard gemiddeld 14 tot 16 uur per dag. De spijsvertering van paarden is daarom ingesteld op het continu eten van een kleine hoeveelheid ruwvoer of gras. Als je paard lekker in de wei kan grazen past dit bij zijn natuurlijke spijsvertering. Voor veel paarden is weidegang in de zomer geen probleem, maar in de winter is weidegang niet voor ieder paard vanzelfsprekend. Je paard is dan afhankelijk van jouw voerbeurten en de hoeveelheid eten die hij krijgt.

Maagzweren voorkomen

Voorkom daarom dat de maag van je paard lang leeg is, wat voor paarden met maagzweren zeker slecht is, en hou de spijsvertering op gang. Als je paard gedurende de dag lekker kan knabbelen of lekker de wei in kan, kun je het natuurlijke eetpatroon nabootsen. Zorg er daarom voor dat je paard nooit langer dan zes uur met een lege maag staat en geef minimaal drie of vier keer per dag ruwvoer. Als je paard lekker rustig van zijn ruwvoer geniet, kun je er ook voor kiezen om een grotere portie te geven waardoor je misschien een voerbeurt kunt overslaan, maar dit raden we zeker niet aan bij paarden die hun ruwvoer snel opeten en daarna een tijd zonder eten staan.

Galblaas

Omdat paarden gewend zijn om de hele dag te kunnen eten verteren, hebben ze geen galblaas. Dit betekent dat de verteringssappen doorlopend in de dunne darm terecht komen. Ook daarom is het belangrijk dat de maag niet te lang leeg staat en paarden meerdere malen per dag een nieuwe portie ruwvoer krijgen.

Gewoontedieren

Paarden zijn gewoontedieren en houden daarom van ritme en regelmaat. Probeer de voerbeurten of tijdstippen zoveel mogelijk hetzelfde te houden. Je paard is dit ritme gewend en waardeert het daarom als hij op vaste tijden zijn eten krijgt. Natuurlijk is het niet erg als dit een keer niet lukt, maar regelmaat hierin is wel belangrijk!

Slowfeeding

Is het lastig om je paard zo vaak ruwvoer te geven? Denk dan eens aan een slowfeeder of hooitas! Hiermee kan je paard een flinke tijd uit de voeten en lekker van zijn ruwvoer genieten gedurende de dag. Bekijk hier alle slowfeeding hooinetten of hooitassen.

Meer weten?

Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je een persoonlijk advies? Neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag! 

Delen: