Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Wel of geen schouderklopje voor je paard?

Versterkte band

Wel of geen klopje, dat is wat een Britse groep paardrijdende onderzoekers zich afvroeg. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat het beter is om je paard op zijn hals te kriebelen als je hem wil belonen. Het kriebelen zou de band tussen mens en paard versterken en een effectievere beloning zijn. Daarnaast is het kriebelen natuurlijk gedrag bij paarden en een klopje niet.

350 klopjes

De Britse Emily Hancock en haar collega-onderzoekers bekeken zestien dressuurcombinaties tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Over het algemeen kregen de paarden klopjes op hun schouder als beloning. In totaal gaven de ruiters hun paarden 350 klopjes en werden ze maar drie keer gekriebeld tijdens de wedstrijd.

Verandering in gedrag

Vijftien van de zestien ruiters beloonden hun paarden met een klopje op de hals. Twaalf hiervan deden dit minstens een minuut. 34% van de paarden veranderden in hun gedrag wanneer ze beloond werden door klopjes op hun hals, bijvoorbeeld door het versnellen van het tempo. Een kanttekening hierbij is de andere houding van de ruiter, voorin het zadel, die deze versnelling kan veroorzaken.

Kriebelsessie experiment

Ook onderzocht de groep het effect van schouderklopjes en kriebelen bij vijf manege paarden en vijf geredde paarden, die overigens niet mishandeld zijn voordat ze gered werden. De manegepaarden waren uiteraard gewend om schouderklopjes te krijgen, geborsteld te worden en gekriebeld te worden, de geredde paarden niet. Ieder paard werd gedurende dertig seconden vier keer gekriebeld, met een pauze van vijftien seconden tussen elke kriebelsessie. Ook werd dit vier keer op dezelfde manier op de schoft gedaan. Degene die kriebelde stond als controle stil naast het paard tijdens de sessie.

Het team nam de hartslag op en het gedrag waar van het paard tijdens het experiment. Ze zagen dat de paarden onrustiger werden met hun oren wanneer ze met klopjes beloond werden. De paarden kregen de neiging hun hoofd naar beneden te doen wanneer ze op hun schoft werden gekriebeld. Ook lieten de paarden gedrag zien tijdens het kriebelen, wat ze niet lieten zien als ze een klopje kregen. Ze begonnen namelijk vooral hun bovenlip te bewegen als ze gekriebeld werden. Dit gedrag vertoonden ze niet tijdens een schouderklopje.

Hartslag

Qua hartslag was er weinig verschil op te merken tussen beide groepen. Bij een eerder onderzoek waar alleen het kriebelen werd onderzocht, bleek dat de hartslag van paarden daalde tijdens het kriebelen. Een schouderklopje kan dus prima, maar lekker kriebelen op de schoft of hals kan een positiever gevoel achterlaten bij je paard!

Praat mee en reageer op Facebook (ga naar Facebookpost)

Delen: