Overlast door horzels
- 14 sep. 2016
Een vrouwtjeshorzel legt haar kleverige gele eitjes op de benen, schouders, achterhand of in de manen van je paard. Na vijf tot tien dagen ontstaat in het ei een larve. Deze larven veroorzaken jeuk, waardoor je paard op deze plaatsen gaat bijten en likken. Hierdoor krijgt je paard de larven binnen en verhuizen ze naar de binnenkant van je paard om daar te overwinteren. Deze onschuldige gele stipjes kunnen een ernstige worminfectie tot gevolg hebben!
Larven in de maag
Als je paard de larven heeft opgelikt, kruipen ze vanuit de mondholte onder het slijmvlies en trekken ze in ongeveer een maand naar de achterkant van de tong van je paard. Wanneer je paard deze larven heeft doorgeslikt, overwinteren de larven ongeveer tien maanden in de maag en/of darmen van je paard. Wanneer je paard regelmatig bezoek heeft gehad van een horzel, kunnen er wel honderden larven in de maag zitten.
Ontwikkeling tot volwassen horzel
Vanaf het voorjaar verlaten de larven het maag/darm slijmvlies en komen ze met de mest van je paard mee naar buiten. Hier kruipen ze in de grond en ontwikkelen ze zich in drie tot zes weken tot een volwassen horzel. De meeste horzels komen uit in augustus en september, maar de eersten zijn er soms al in mei.
Negatieve gevolgen
Als de larven zich in de maag en/of darmen van je paard bevinden, nestelen ze zich in het slijmvlies en voeden ze zich met slijm. Dit kan een negatief effect hebben op de werking van de maag en/of darmen van je paard en o.a. groeivertraging, koliek, een slechte conditie en een verminderde weerstand tot gevolg hebben. Heb je eitjes gespot bij je paard en ben je bang dat je paard besmet is? Neem dan contact op met je dierenarts over de bestrijding van deze larven.
Horzeleitjes verwijderen
Wil je voorkomen dat je paard besmet wordt? Controleer je paard dan in de zomer op horzeleitjes en verwijder deze regelmatig, liefst dagelijks. Dit kan met een poetsblokje of een horzelmesje. Vanzelfsprekend gebruik je het scherpe horzelmesje voorzichtig op de huid van je paard. Een andere manier om de eitjes makkelijk van je paard te krijgen, is door je paard te wassen of in te sprayen met lauw water en azijn. De eitjes laten zich hierdoor makkelijker weghalen. Als laatste kun je de eitjes met je nagels weghalen, maar dat is wel een flinke klus!
Voorkomen
Het is lastig om te voorkomen dat horzels eitjes op je paard leggen. Een vliegenmiddel helpt tegen de afweer van horzels, zodat de horzel geen of minder eitjes op je paard legt. Het gebruik van een antiklit- en glansmiddel zorgt ervoor dat de eitjes zich minder goed hechten en makkelijker te verwijderen zijn.
Tips
Heb jij nog goede tips voor het verwijderen van deze vervelende eitjes? Deel ze met ons op Facebook!
Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je een persoonlijk advies? Neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag!