Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Kan mijn paard het West-Nijl virus krijgen?

westnijl-virus-paard-nederland

Op dit moment is er nog geen melding van het West-Nijl virus bij een paard in Nederland gemeld. Alleen het virus is zich wel verder aan het verspreiden. Nog niet bij paarden, maar al wel bij vogels - ook in Nederland. Moeten we ons zorgen maken? Lees het in ons blog.

Wat is het West-Nijl virus?

Het West-Nijl Virus kwam eerder alleen voor in Afrika en in Amerika. Maar door toeristen, trekvogels en andere oorzaken wordt het virus steeds verder verspreid over de wereld. Het virus wordt voornamelijk door besmette trekvogels overgebracht op muggen. De muggen dragen de besmetting over aan zoogdieren en worden zelf niet ziek. Paarden en mensen zijn gevoelig voor het virus en zijn ook het eindstation van het virus. Het virus is niet overdraagbaar van paard tot paard of van paard naar mens. Verspreiding is dus alleen via een steek van de mug.

Na een beet van een besmette mug vermenigvuldigt het virus zich in de huid en lymfeklieren. Via de bloedbaan wordt het virus getransporteerd naar het ruggenmerg en de hersenen. Er ontstaan ontstekingen die neurologische problemen kunnen veroorzaken. Maar de meeste, geïnfecteerde paarden zijn drager en worden niet daadwerkelijk ziek. De ziekteverschijnselen kunnen ook van grieperige verschijnselen tot en met zeer ernstige neurologische verschijnselen zijn. Het West-Nijl virus heeft een incubatieperiode van 2-6 dagen. Dus 2-6 dagen nadat het paard is gestoken door een mug zullen de eerste ziekteverschijnselen zichtbaar worden.

HEADER_BLOG_32_

Wat zijn de symptomen van een besmetting?

De meeste paarden die zijn besmet met het West-Nijl virus worden er niet ziek van. Ze zijn drager van het virus, maar bij een verminderde weerstand kan het virus alsnog actief worden. Van de paarden die wel besmet raken, dit is ongeveer 10%, heeft het merendeel milde klachten. Symptomen zijn:

Sloom
Koorts
Slecht eten
Koliekachtige verschijnselen

Ongeveer 30% van de besmette paarden krijgen ernstige klachten door het virus, namelijk een hersenvliesontsteking met de volgende symptomen: 

Spiertrillingen
Ataxie
Zwakke achterhand
Moeite met opstaan
Alleen nog willen/kunnen liggen
Blindheid
Kopie_van_Blog_-_Wist_je_dat_1450x385_3_

Hoe kan je een besmetting voorkomen?

Er bestaat een vaccin tegen het West-Nijl Virus. Dit is een enting die elk jaar toegediend dient te worden en waarbij de paarden niet meer ziek worden. Ook zijn er van het vaccin geen bijwerkingen bekend. Een andere manier om de besmetting te beperken is muggenbestrijding. Een vliegendeken, vliegenkap en andere insectenwerende middelen voorkomen dat het paard geprikt en dus besmet kan worden.
 
Het West-Nijl virus is een aangifteplichtige ziekte. Dit betekent dat als je ontdekt dat een paard het virus heeft, je verplicht bent dit te melden bij de instanties zoals de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer. Het virus is namelijk ook erg gevaarlijk voor de mens en voor mensen is nog geen vaccin beschikbaar.

Kopie_van_Zonder_titel_6_

Neem hiervoor contact op met je dierenarts. Deze kan je informeren over de vaccinaties en je meer informatie geven over het virus.

Meer weten over West-Nijl Virus?

Delen: