Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Hoefproblemen door modder en vocht

Hoefproblemen bij paarden door modder en vocht

Een continue blootstelling aan vocht kan een flinke rij aan hoefproblemen veroorzaken. Van te zachte en gevoelige hoeven die hun vorm en hoefijzernagels kwijtraken, tot verschillende vormen van beschadigingen en infecties in de hoef. De verwondingen door uitglijden in de modder, het verliezen van springschoenen en afgetrapte ijzers niet te vergeten…. Het kan dus een flinke uitdaging zijn om de hoeven van je paard gezond te houden in een natte en modderige bodem.

Verlies van vorm

Hoeven hebben de neiging hun vorm te verliezen als ze voortdurend nat zijn. Hierdoor worden ze platter en breder, wat een natuurlijke manier is om niet te ver in de modder weg te zakken. Als de buitenkant van de hoef verandert, komen de inwendige structuren van de hoef onder druk te staan en kunnen ze overbelast raken. De natuur heeft paarden ontworpen voor een droog klimaat, zodat ze de hele dag kunnen bewegen en grazen. Hoeven die voortdurend nat zijn, zijn kwetsbaarder voor problemen zoals white line disease, hoefkanker of abcessen. Een natte omgeving verhoogt het risico op blessures, paarden kunnen uitglijden en zichzelf verwonden.

Verloren hoefijzers

Modder is een uitdaging voor hoefsmeden. Hoeven worden zachter door de modder waardoor de nagels slecht blijven zitten en het paard een ijzer verliest. Een verloren hoefijzer brengt een risico met zich mee als deze niet gevonden wordt. Je paard kan er in gaan staan, op rollen en zichzelf beschadigen.

Problemen voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, check daarom regelmatig de hoeven van je paard als deze in een natte paddock of weide staat. Zo kun je eventuele kleine problemen gauw aanpakken en voorkomen dat dit grote problemen worden. Zorg daarnaast voor een regelmatige afspraak bij de hoefsmid. Wil je de hoeven van je paard ondersteunen? Bekijk hier al onze producten voor hoeven.

Meer weten? 

Heb je nog vragen of wil je een persoonlijk advies? Neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag! 

Praat mee en reageer op Facebook (ga naar Facebookpost

Delen: