Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Het vervolg op mijn IJslanderavontuur


In mijn vorige blog vertelde ik dat Skjoní en ik nog een reservewedstrijd in Exloo gepland hadden, voor het geval we onze scores, om te worden “toegelaten” tot het juryexamen, op de eerste wedstrijd niet zouden halen. Aangezien we deze in de T7 hadden gehaald en in de V3 ook ruimschoots, trok ik de stoute schoenen aan en meldde ik me in Exloo aan voor een klasse hoger, de V2. De viergangenproef ligt mij beter dan een töltproef, dus had ik er maar eentje aangemeld.

Benauwd

Bij het zien van de startlijst kreeg ik toch een beetje benauwd. Tijdens de eerste wedstrijd deden er maar drie deelnemers mee in mijn rubriek. Ondanks dat ik een hoge score voor die klasse had, was dit natuurlijk wel wat moeilijker en er deden ook nog eens 15 deelnemers mee. Van te voren kreeg ik ook nog eens te horen dat die een goed paard had, die andere trouwens ook en dat die altijd won dus daar ging mijn zelfvertrouwen... Gelukkig gaf Skjoní tijdens het losrijden een goed gevoel. Deze keer liet ik zowaar een prima langzaam tempo tölt zien, de draf, stap en galop waren ook goed. Alleen kwam deze keer de sneltempo tölt iets minder goed uit de verf en misten we wat snelheid. Ik was wel tevreden over mijn rit en mijn coach, moeder (altijd tevreden), en Josien vonden het ook een mooie rit dus afwachten maar. Ik werd beloond met een 5,8 wat ik best goed vond, al had ik stiekem op een 6 gerekend omdat ik dan sport A zou zijn geweest. Dat zat er deze keer niet in door de sneltempo tölt en dus was het afwachten hoe de rest zou scoren.

Eerste plaats

Na de laatste rit werd mij verteld dat ik de hoogste score had gehaald en eindigden we weer op de eerste plaats. Ik was totaal verrast want ik had er niet op gerekend met zoveel deelnemers. Als klap op de vuurpijl bleek het ook nog een “World Ranking-wedstrijd” te zijn en had ik ook nog World Ranking punten gehaald. En dat op mijn tweede IJslanderwedstrijd ooit!
We wonnen een mooie regendeken gesponsord door de Paardendrogist. Helaas wel in IJslandermaat en Skjoní ging rechtstreeks vanaf de wedstrijd in Exloo weer met Josien naar huis, dus moet ik misschien toch maar eens naar een eigen IJslander gaan kijken zodat die deken een functie krijgt. ;-)

Toelatingstest

Mijn IJslanderavontuur is echter nog niet voorbij want ik moest nog toelatingsexamen doen voor de jurycursus voor IJslanders. Daarvoor was ik deze uitdaging met Skjoní immers begonnen! Drie weken geleden was het dan zover. Ik heb net als zoveel andere mensen, en dan denk ik vooral aan studenten, nogal de neiging om dingen die ik moet leren uit een boek, voor mij uit te schuiven. Ik heb dus van alle boeken (een stuk of tien), die ons werden aangeraden om voor het examen te lezen/leren, alleen het reglement voor IJslanderwedstrijden bestudeerd en voor de rest hoopte ik genoeg basiskennis te hebben. Ik kneep hem wel een beetje, ik mag dan voldoende paardenkennis hebben ontwikkeld door de jaren heen, dit was toch wel een heel andere discipline dan dat ik gewend ben.

Dik tevreden

Een week later kregen we de uitslag en ik heb het gehaald met een 7,8. Dik tevreden mee, al had het natuurlijk beter gekund, maar na wat ik had geleerd is het een fantastisch cijfer. Er deden acht mensen mee van de grote groep geïnteresseerden die op de info-avond waren geweest. Daarvan hebben 5 het examen gehaald. We gaan dus met maar vijf mensen aan de cursus beginnen, best jammer dat de groep niet groter is.

Mochten jullie nu denken dat ik nooit meer IJslanders zie en dat ik dus ook niet genoeg oog kan ontwikkelen dan hebben jullie het mis. Skjoní en Josien komen eens in de paar weken voor een dressuurles. Sinds deze maand verhuur ik mijn kleine stal, waarin ik vroeger ben begonnen en die nog steeds bij mij op het terrein staat, aan iemand met negen IJslanders en er komen er nog meer bij. Deze jongen rijdt zijn IJslanders gewoon bij ons in de bak tussen de dressuurpaarden en dat gaat prima samen.

Bijscholing

Daarnaast geef ik volgende week een bijscholing over dressuurmatige training aan de Nederlandse IJslander instructeurs. Weer een leuke nieuwe uitdaging en ik hoop dat we samen tot leuke discussies en conclusies kunnen komen. Tijdens deze middag neem ik een leerling met een Lichte Tour-dressuurpaard mee en zal Josien met Skjoní meedoen. Daarnaast behandel ik een stukje theorie over dressuur en zullen we eventueel nog een aantal andere combinaties behandelen. Lijkt mij nu al leuk!

Gourmetavond

In december hou ik ook nog een gourmetavond voor alle mensen die mij in de afgelopen maanden hebben gesponsord of geholpen om mij en Skjoní zo optimaal mogelijk aan de start te krijgen. Dit wordt vast een gezellige avond met veel leuke anekdotes.
In mijn volgende blog vertel ik meer over mijn avontuur in Indonesië waar ik door mijn paardennetwerk terecht ben gekomen als jury voor de PON (de Indonesische kampioenschappen die voor 35 verschillende sporten tegelijk wordt gehouden). Misschien ook al over het vervolg daarop, want ik reis dit jaar nogmaals naar Indonesië om te jureren, les te geven en een kür-clinic te verzorgen.

En dan te bedenken dat mijn tante vroeger tegen mijn moeder zei dat ik toch echt eens wat anders moest gaan doen dan alleen maar paardrijden, want zo zou ik nooit eens wat van de wereld gaan zien. Het is toch nog goed gekomen…

Praat mee er reageer op Facebook (ga naar Facebookpost

Delen: