Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Maagzweren bij paarden

Maagzweren bij paarden

Symptomen maagzweer

Een maagzweer kan zich uiten in verschillende vage klachten zoals: overmatig speeksel, tandenknarsen, gapen, een verminderde werklust, een verminderde eetlust, gewichtsverlies, een doffe vacht, depressief gedrag, koliek of terugkerende diarree. Ook komt uit onderzoek naar voren dat paarden kunnen gaan kribbebijten als gevolg van een maagzweer. Lang niet altijd zijn deze symptomen merkbaar. Je paard kan flink last hebben van een maagzweer zonder dat je dit door hebt. Maagzweren ontstaan als gevolg van een overproductie van maagzuur waardoor het maagslijmvlies wordt aangetast.  

Maagzuur

Het spijsverteringsstelsel van een paard is erop ingesteld om bijna de hele dag (ca.16 uur) kleine hoeveelheden voedsel te verwerken en zou dan ook niet langer zonder eten mogen staan dan 2-4 uur. Het paard heeft een kleine maag, die 24 uur per dag maagzuur produceert. Bij paarden met een gezonde maagfunctie wordt dit zuur geneutraliseerd met het voedsel en de grote hoeveelheden speeksel die het paard maakt bij het kauwen, van met name ruwe vezels. Het speeksel, voedsel en de slijmlaag aan de binnenkant van de maag beschermen daardoor de maagwand tegen schadelijke inwerking van het maagzuur.

Risicofactoren

Als een paard weinig ruwvoer en relatief grote hoeveelheden krachtvoer krijgt, staat de maag het grootste deel van de dag leeg en is er niks wat het geproduceerde maagzuur kan neutraliseren. Sportpaarden die vooral op stal staan en sportbrok krijgen, vormen daarom de grootste risicogroep. Intensieve training en stress verstoren de normale processen in de maag waardoor de productie van maagsappen verandert en het maagslijmvlies minder goed bestand is tegen maagzuur. Het maagzuur krijgt hierdoor kans om de zachte maagwand aan te tasten. Energierijke sportbrok leidt bovendien tot de productie van meer zuren dan een rantsoen dat bestaat uit gras en hooi. Paarden in de natuur, in de wei en recreatiepaarden zullen veel minder snel een maagzweer krijgen; stress en intensieve training zijn naast de voeding ook risicofactoren. Bij een paard met chronische stress kan een maagzweer het gevolg zijn. Daarnaast kan een langdurig gebruik van pijnstillers, net als bij mensen, het ontstaan van maagzweren veroorzaken. 

Maagzweer genezen

Een dierenarts kan met behulp van een endoscoop in de maag van een paard kijken of deze daadwerkelijk een maagzweer heeft. Om de maag te laten genezen kan tijdelijk de productie van het maagzuur geremd worden met maagzuurremmers. Bij oppervlakkige maagzweren en irritatie van de maag kunnen producten worden gebruikt die de beschermende werking van het maagslijm versterken, de maagwand beschermen of het zuur neutraliseren. Het voeren van Luzerne kan de zuurtegraad in de maag wat verlagen en is daarom eveneens een goede interessante aanvulling. Daarnaast zijn vooral veranderingen in het voeren en het houden van het paard belangrijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het geven van meer sociaal contact met andere paarden.  Er bestaan uiteraard medicijnen tegen maagzweren, maar de belangrijkste oplossing ligt in het achterhalen en oplossen van de oorzaak van de maagzweren.

Voorkomen van maagzweren

Om maagzweren te voorkomen is het belangrijk dat paarden voldoende kunnen grazen, veel ruwvoer krijgen en minder krachtvoer. Verdeel de krachtvoergift bij voorkeur over drie giften per dag en geef het ruwvoer hieraan vooraf, zodat de speekselproductie wordt gestimuleerd. Uit Engels onderzoek is gebleken dat het voeren van meer ruwvoer in verhouding tot krachtvoer niet leidt tot slechtere prestaties. Dergelijke maatregelen zijn op de meeste stallen niet uitvoerbaar en dan kan een aanvulling op het voer helpen om de maagwand te beschermen. Probeer daarnaast stress te voorkomen bij je paard.

Tips bij maagzweren

Heeft je paard een maagzweer, wees dan voorzichtig met het gebruik van Knoflook en Duivelsklauw. Geef deze kruiden met mate en altijd tegelijk met voldoende (ruw)voer. Een gezonde maag kan deze kruiden goed verdragen maar bij paarden met een maagzweer kan de aandoening verergeren. Natuurlijk zijn er verschillende supplementen die de gevoelige maag van je paard ondersteunen en beschermen.

Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je een persoonlijk advies? Neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag! 

Delen: