Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Hengstigheid de baas

Hengstigheid bij paarden

De cyclus van een merrie duurt ongeveer 21 dagen. Voordat een merrie gedekt kan worden moet ze hengstig zijn. Tijdens de hengstigheid groeit er een eitje (soms zelfs twee) op de eierstokken. Aan het einde van de hengstigheid, die in totaal ongeveer 5 tot 7 dagen duurt, vindt de ovulatie (eisprong) plaats. Merries die een veulen hebben gehad, worden na de geboorte voor het eerst weer hengstig na zo’n 7 tot 12 dagen. Dit wordt de veulenhengstigheid genoemd.
 
Bij sommige merries merk je bijna niets van de hengstigheid, maar andere kunnen in ware heksen veranderen!
 
Ik zal heel eerlijk zijn, ik ben zelf geen ‘merriemens’. Geef mij maar een lekkere no nonsens ruin of een brutale hengst. Voordat ik mijn eigen paard kreeg (die overigens een ruin is), had ik wel een paar merries om te rijden. Eentje daarvan viel in de categorie heks. Tijdens de hengstigheid was ze narrig en werd mijn aanwezigheid lang niet altijd op prijs gesteld. Behalve het borstelen, vooral bij de achterhand, dat werd wél zeer gewaardeerd en daar kwamen zelfs de nodige plasjes bij kijken.
In de buurt van andere paarden was het gillen en met rijden kreeg been geven een hele nieuwe dimensie.
 
Buiten het feit dat ik het zelf niet prettig vond, merkte ik aan haar dat ze zichzelf soms in de weg zat. Ze was ook veel vaker en langer hengstig dan gebruikelijk is.
 
Om weer wat meer evenwicht in de cyclus te krijgen en haar gedrag wat te temperen ben ik haar gaan ondersteunen met druppels. Wát een wereld van verschil! Door ingrediënten als Monnikspeper, Mariadistel en Saffraan wordt een normale en regelmatige cyclus bevorderd en is het in te zetten bij gedragsveranderingen rondom de cyclus. Uiteraard wordt de merrie wel gewoon hengstig en gaat de natuurlijke cyclus gewoon door, maar het is allemaal veel meer gedoseerd en in balans. De bewuste merrie was na de druppels veel beter te benaderen en ook met het rijden konden we eindelijk doorgaan zonder eindeloze discussies te voeren. In haar gedrag naar andere paarden werd ze weer vriendelijker, waardoor ze ook tijdens haar hengstigheid veilig met haar vriendinnen kon knuffelen.
 
Sindsdien heb ik het aan diverse merrie-eigenaren geadviseerd en eigenlijk zijn ze allemaal ontzettend enthousiast!
 
Deze druppels met Monnikspeper, Mariadistel en Saffraan zijn overigens ook in te zetten bij ruinen of hengsten, die veel last hebben van de mannelijke hormonen én bij honden en katten met hormonale perikelen. Zo blijven we met z’n allen die somso zo lastige hormonen de baas!

Delen: