Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Haal het optimale uit jouw oudere paard

ouder-paard-verzorgen

Een ouder paard

Wanneer is een paard oud? Dit kan van heel veel factoren afhangen. Het moderne paard bestaat namelijk uit vele paard- en ponyrassen, en hier kan nogal vel verschil in zitten. Een oud paard heeft daarom een gemiddelde leeftijd van 25 tot 30 jaar. Dit kan alleen al qua ras ontzettend verschillen. Koudbloeden zoals Shetlanders of IJslanders worden vaak wel veertig jaar, terwijl heel veel warmbloeden al rond 20 jaar écht oud zijn.

Ras kan dus een grote invloed hebben hoe oud een paard nu eigenlijk kan worden. Maar waar het hem vooral in zit is de levensgeschiedenis van een paard. Hoeveel arbeid heeft het paard moeten verrichten in zijn leven? Was dit op hoog niveau of juist recreatief? Hoe is jouw paard altijd verzorgd? Heeft je paard veel beweging en een fijn leven gehad? Maar ook de algemene gesteldheid speelt natuurlijk – net als bij mensen – een hele grote rol. Sommige paarden zijn hun hele leven lang al gevoelig voor ziektes, blessures of ze hebben een aandoening gehad.

Leeftijd van paarden in mensenjaren

Mens

1

10

15

20

25

Paard

4

30-40

50

60

70

 

Symptomen oudere paarden
Een ouder paard krijgt kan last krijgen van zijn gewrichten en gebit (lees verder in het blog meer). Ook wordt de algemene weerstand minder. Hou je paard dus goed in de gaten. Ontworm op tijd, en check regelmatig de mest en als je twijfelt altijd de tempratuur.  Ook hebben oudere paarden verhoogd risico om last te krijgen van organen en de ziekte van Cushing.

Zie hieronder de algemene kenmerken van een ouder paard.

  • - Slechter gebit
  • - Grijze haren rondom de ogen, neus en manenkam
  • - De rug van het paard wordt wat ingevallen. Dit komt omdat rug- en buikspieren slapper worden
  • - Je paard krijgt minder energie
  • - De smaak kan veranderen
  • - De vacht van het paard kan wat ruwer aanvoelen
  • - Ze krijgen deukjes boven het oog omdat ook daar de spieren verslappen

 

Wanneer moet ik stoppen met trainen?

Juist als je paard ouder aan het worden is, is trainen heel erg belangrijk! Rust betekent roest, dit geldt zeker ook voor paarden. Gewoon wat grondwerk en wat lichte oefeningen zal je paard erg goed doen. Door beweging blijft namelijk de bloedsomloop op gang, op deze manier blijft je paard soepel bewegen. Hoe ouder je paard wordt, hoe langer het duurt voordat je paard los/warm is. Een rustige warming-up is dus heel belangrijk. Daarnaast duurt het herstel van je paard ook langer, zorg dus ook altijd voor een rustige afbouw in de training en stap je paard goed uit.

Als je overweegt om een ouder paard te kopen check dan altijd goed hoe de levensloop van het paard is geweest. In veel gevallen kan een paard nog prima lang mee gaan voor licht werk. Een oud paard is een oude leermeester. Ook oudere pony’s kunnen een kind erg veel leren. Dit heeft ontzettend veel voordelen! Vooral dus als je nog niet zo ervaren bent, kan een ouder paard kopen een fijne optie zijn.

De gewrichten

Het meest voorkomende probleem bij oudere paarden is dat ze last gaan krijgen van hun gewrichten. Dit is logisch, want ook bij mensen zie je dit steeds vaker terug. Het minder soepel worden na een nacht op stal is vaak het eerste teken dat je paard ouder wordt. Het natuurlijke bewegen wordt dan moeilijker en het paard krijgt zichtbaar opstartproblemen.

Minder soepel
Bij het ouder worden treden er veranderingen op in de gewrichten, het kraakbeen en bindweefsel. Het kraakbeen wordt dunner, minder veerkrachtig en gevoeliger voor beschadiging. Ook het stijver worden van het bindweefsel in de pezen en banden zorgt ervoor dat bewegen minder makkelijk gaat. Ongemakken aan de gewrichten komen bij alle ouder wordende paarden voor in meer of mindere mate.

Zoveel mogelijk bewegen
Een goede doorbloeding is een absolute voorwaarde voor een goede aanvoer van voedingsstoffen en, nog belangrijker, een goede afvoer van lichamelijke afvalstoffen. Voldoende beweging (bij voorkeur dagelijks een aantal uren) is hiervoor een eerste vereiste. Helaas is dat, zeker in de herfst en wintermaanden, niet altijd mogelijk. Maar soms is alleen beweging niet voldoende om het oudere paard soepel te houden.

Welke supplementen zijn geschikt bij gewrichtspijn?
Hoewel natuurlijke beweging niet door kruiden of voedingsstoffen kan worden vervangen, zijn er wel een aantal toevoegingen aan het voer die kunnen bijdragen aan een betere doorbloeding van de benen en het behoud van soepele gewrichten. Normaal gesproken maakt het lichaam voldoende glucosamine aan, maar bij het ouder worden neemt dat af. Een supplement met Glucosamine kan dan een welkome aanvulling zijn. Ook zijn er supplementen die helpen om het overtollige vocht af te voeren, hierdoor kan het paard gemakkelijker bewegen. Paardendrogist Souplesse Mix draagt bijvoorbeeld bij aan de afvoer van afvalstoffen en het soepel houden van pezen, spieren en gewrichten. Ook kan duivelsklauw het welzijn van je paard verbeteren. Producten met duivelsklauw werken namelijk verlichtend waardoor het ongemak bij je paard kan worden weggenomen.

Therapieproducten
In de winter kan een deken het paard helpen bij het warm blijven, spieren en gewrichten blijven dan gemakkelijker warm waardoor deze minder stijf worden. Voor paarden die moeizamer bewegen kan een therapiedeken, beenbeschermer of halsstuk met therapeutische werking vaak een weldaad voor het hele lichaam zijn! Wij hebben diverse therapieproducten in ons assortiment die door middel van warmte, trilling of magneettherapie de doorbloeding ondersteunen terwijl je paard rustig op stal of in de wei staat. Warmte heeft, naast een bloedsomloopstimulerend effect, bij gewrichtspijn ook een pijnstillend effect.

Het gebit
Dat ook paarden problemen met hun gebit kunnen krijgen is je vast niet onbekend. Zonder een goed gebit kan het paard namelijk niet eten en dit is voor een dier van levensbelang. Het is daarom ook aan te raden om 1 keer per jaar de tandarts bij je langs te laten komen, bij oudere paarden wordt het zelfs aangeraden om de tandarts 2 keer per jaar te laten komen. Oudere paarden hebben sneller last van problemen dan jongere paarden. Paarden worden nu ouder dan vroeger, daarom kan het voorkomen dat het paard wel ouder wordt maar de tanden zijn uitgegroeid. Dit kan nogal eens complicaties veroorzaken, de tanden kunnen heel dicht op het tandvlees komen te staan of nog erger, ze kunnen eruit vallen.

Aangepaste voeding
Het is belangrijk dat je in de gaten houdt of je paard nog goed kan kauwen, mocht dit niet zo zijn dan is aangepaste voeding erg belangrijk. Je oude trouwe viervoeter moet natuurlijk nog wel al zijn voedingsstoffen binnenkrijgen. Dit geldt vooral in de winter aangezien gras makkelijker voor een oud paard te kauwen is dan hooi of kuil. Ook maakt je paard minder snel speeksel aan doordat de kauwbewegingen minder worden. Dit komt omdat je paard spierkracht verliest in de kaken. Hierdoor maakt het paard minder speeksel aan waardoor de voedselbrij minder goed door het maag- darmkanaal passeert. Je zou je paard dus slobber kunnen geven, op deze manier hoeft je paard minder te kauwen en krijgt ‘ie al zijn voedingsstoffen gewoon binnen.

Heeft jouw paard last van  klachten? Bel of app ons en wij geven je graag advies! 

Delen: