Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Help, mijn paard heeft brokkelhoeven?!

Brokkelhoeven bij paarden

Heerlijk hoor dat mooie weer! Maar iets minder mooi voor de hoefjes van onze viervoeters. Ze kunnen namelijk snel last krijgen van droge hoeven, en hierdoor ontstaan snel brokkelhoeven. Maar hoe verhelp je brokkelhoeven? Vocht is daarvoor het belangrijkste bestanddeel, gebruik bijvoorbeeld NAF Hoof Moist of Duo hoef. 
 
Oorzaken brokkelhoeven
Brokkelhoeven kunnen ontstaan doordat de hoef uitdroogt en daardoor afbrokkelt. Met name tijdens droge periodes horen wij dit probleem vaker. Een vochttekort in de hoeven in combinatie met een hardere grond resulteert snel in hoeven die afbrokkelen. Als paarden op ijzers staan, dan kunnen oude nagelgaten dit afbrokkelen ook nog verergeren.
Maar brokkelhoeven kunnen ook ontstaan door te weinig beweging, er worden dan namelijk niet voldoende voedingsstoffen getransporteerd naar de hoef. Ook een tekort aan voedingsstoffen kunnen brokkelhoeven veroorzaken. Er zijn dus best veel oorzaken die dit probleem veroorzaken. 
 
Wist je dat…
Brokkelhoeven ook kunnen ontstaan door te weinig beweging?

 
Vocht voor de brokkelhoeven
Om afbrokkelen te voorkomen is het belangrijk dat er weer vocht in de hoef komt. Een modderbad zou dan eigenlijk ideaal zijn. Maar niet alle paarden houden van vieze voeten of blijven een half uurtje in de modder staan. Een goede vochtinbrengende olie of gel is dan een goed alternatief, dit blijft goed zitten en dit heb je natuurlijk zelf in de hand. Het invetten van een hoef met hoefolie kan ook bijdragen aan een goede hoefelasticiteit. Belangrijk is wel dat je de hoef dan eerst 5-10 minuten natspuit, zo trekt de vocht eerst goed in de hoef. De plek rondom de waterbak nat (de waterbak met schoonmaken omgooien!) houden kan ook voorkomen dat de hoeven uitdrogen.
 
Tip: stop oude nagelgaten vol met NAF Hoof Moist om het afbrokkelen te voorkomen!
 
Wist je dat…
Je biotine zeker 4-6 maanden dient te geven voor je echt resultaat kan zien?

 
Biotine
Voor elastische en sterke hoeven is biotine een belangrijke voedingsstof. Bij paarden met brokkelhoeven kan het zijn dat het paard een tekort heeft aan biotine. Het geven van bijvoorbeeld Paardendrogist Biotine Extra kan dan bijdragen aan een betere hoefkwaliteit. Belangrijk is dan wel dat de biotine minimaal 4 maanden wordt gegeven. Dit omdat het eerste resultaat dan pas zichtbaar is in de kroonrand. Je kan dit doen als het invetten van de hoeven niet werkt. Voor een optimaal resultaat zou je het natuurlijk allebei kunnen toedienen. 

Verschillende producten
Wij hebben verschillende producten die kunnen bijdragen aan droge en afbrokkelende hoeven. Bekijk hier ons hele assortiment. Heb je toch nog vragen over dit onderwerp of wil je een persoonlijk advies? Neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag! 

Delen: