Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Een weg door het paard 3: De darmen


De dunne darm
De dunne darm van het paard bestaat achtereenvolgens uit het duodenum, jejunum en ileum. Het duodenum is de twaalfvingerige darm en hier wordt het zetmeel, de suikers en het vet voornamelijk verteerd. De alvleesklier is aangesloten op de duodenum en voorziet het paard van het enzym dat helpt bij de afbraak van zetmeel. De jejunum draagt bij aan de verdere vertering van de voedselbrij en ontrekt een deel van het vocht. De jejunum wordt ook wel nuchtere darm genoemd. Het ileum, de kronkeldarm, is het laatste gedeelte van de dunne darm.
 
Blinde darm en dikke darm
De blinde darm van het paard is ongeveer 1 meter lang en kan een inhoud hebben van tot wel 35 liter. Het is een onderdeel van de dikke darm en heeft maar één opening. Het is een dus eigenlijk een grote zak waarin een belangrijk deel van de vertering van ruwvoer plaats vindt. De moeilijk verteerbare koolhydraten, cellulose, worden in de blinde darm afgebroken met behulp van bacteriën. De aanwezige bacteriën scheiden bij dit proces vitamines uit, met name vitamine B en vitamine K. Dit zijn dus vitamines die het paard zelf kan aanmaken en opnemen.
De dikke darm helpt verder om vitamines en water op te nemen uit de voedselbrij. De restanten verlaten het lichaam in de vorm van mest.
 
Darmproblemen
Voerwisselingen, zand, antibiotica of andere oorzaken kunnen de darmen van slag brengen. Dit kan zich uiten in koliek (buikpijn), maar kan bijvoorbeeld ook nattere mest veroorzaken. In geval van koliek raden wij altijd aan om de dierenarts te raadplegen. Wij hebben bijvoorbeeld wel Colosan in ons assortiment, dit helpt darmkrampen te verminderen en is een eerste hulp bij koliek.
Als de darmflora uit balans is door bijvoorbeeld voerveranderingen of het weer, kan het helpen om pro- en prebiotica te geven. Dit helpt de darmflora weer in balans te brengen waardoor de darmen weer optimaal kunnen werken. Bij een algemene dip in de weerstand is Paardendrogist Optima Forma een echte oppepper en dit bevat tevens pro- en prebiotica!
Daarnaast raden wij aan om paarden die op zand staan of op een korte wei, elke maand een zandkuur te geven zodat het zand uit de darmen gaat. Zandkoliek is namelijk een erg pijnlijke ziekte voor je paard die bij niet tijdig ingrijpen grote gevolgen heeft. In ons assortiment hebben wij diverse producten die helpen het zand uit de darmen te krijgen.
 
Meer weten over de darmen?
Bij koliek of aanhoudende darmproblemen raden wij aan om contact op te nemen met je dierenarts. Voor vragen over dit onderwerp of onze producten mag je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.
 

Delen: