Voorkom overbelasting bij je paard: tips voor pezen, spieren en gewrichten.
- 24 jan. 2025
Paarden zijn van nature schrikachtig en gevoelig voor blessures door abrupte bewegingen. Toch kan te weinig beweging ook tot problemen leiden. Wilde paarden bewegen veel om hun voedsel te vinden, maar gedomesticeerde paarden staan vaak op stal of in een wei. Dit gebrek aan beweging kan negatieve gevolgen hebben voor hun lichaam.
Tegelijkertijd wordt er, vooral in de sport, veel van paarden gevraagd. Intensieve en explosieve bewegingen belasten gewrichten, spieren, pezen en hoeven zwaar. Overbelasting en blessures liggen op de loer. Regelmatige, gecontroleerde beweging is daarom belangrijk om blessures te voorkomen en herstel te bevorderen.
Peesblessure
De benen van paarden zijn door hun lengte en slechte doorbloeding erg gevoelig voor peesblessures. Belangrijke pezen zoals de oppervlakkige buiger, diepe buiger, interosseus en het checkligament raken beschadigd door overbelasting, trauma of een verkeerde beweging. Chronische overbelasting verzwakt de pezen steeds meer.
Belangrijk om te weten:
- Symptomen: Zwelling en een warm been, vaak zonder dat het paard kreupel loopt.
- Herstel: Door de slechte doorbloeding duurt herstel lang, soms wel een jaar. Juiste beweging, een goede warming-up en cooling-down en een vlakke ondergrond helpen.
Spierblessure
Spierblessures ontstaan vaak door overbelasting, trauma of explosieve bewegingen. Het paard heeft dan pijn, is stijf en vermijdt beweging. Soms is er sprake van spierbevangenheid, veroorzaakt door een teveel aan koolhydraten en te weinig beweging.
Belangrijk om te doen:
- Bij spierblessures: Geef het paard rust en zorg voor een gericht trainingsschema. Fysiotherapie kan helpen.
- Bij spierbevangenheid: Laat direct een dierenarts komen. Geef het paard geen krachtvoer, zorg voor voldoende water en houd het warm.
Let op: bruine urine wijst op ernstige spierbevangenheid, wat schadelijk kan zijn voor de nieren. Een dierenarts kan via een infuus helpen.
Gewrichtsaandoeningen
Artrose
Artrose is slijtage van gewrichten en komt vaak voor in benen, hals en rug. Het paard kan stijf en kreupel zijn, vooral na rust. Artrose is chronisch en kan niet genezen worden, maar met voldoende beweging en een gezond gewicht kan de slijtage worden vertraagd.
Artritis
Artritis is een ontsteking van een gewricht. Dit kan aseptisch (door overbelasting) of septisch (door een bacteriële infectie) zijn.
- Symptomen aseptisch: Zwelling en kreupelheid.
- Symptomen septisch: Ernstige pijn, warmte, zwelling, koorts en geen eetlust.
- Behandeling: Rust, koeling en bij infecties antibiotica of een gewrichtsspoeling.
Fracturen
Een botbreuk ontstaat vaak door een ongeluk, bijvoorbeeld bij het stoten van het heupbot tegen een kozijn.
Ondersteuning met bouwstoffen en kruiden
Om het herstel te ondersteunen kunnen voedingsstoffen en kruiden nuttig zijn:
- Glucosamine: Ondersteunt gewrichten, kraakbeen en pezen.
- Omega-3 olie: Helpt bij soepel bewegen en werkt ontstekingsremmend.
- MSM: Bevordert de elasticiteit van bindweefsel en verlicht pijn.
- Magnesium: Ontspant spieren en helpt bij stijve spieren.
Daarnaast zijn kruiden zoals Arnica, Kurkuma, Heermoes, Zwarte bes en Smeerwortel effectief bij het herstel van gewrichten, spieren en botten.