Belangrijke informatie : i.v.m. de maatregelen rondom het COVID-19 virus kunnen onze zendingen vertraging oplopen.

Kiyoh 9.8

Waarom elektrolyten bijgeven?

Elektrolyten voor paarden

Tip!

Zo zie je snel of je paard een vocht/elektrolyten tekort heeft: neem tussen je duim en wijsvinger een huidplooi op in de hals. Zodra je je vingers loslaat, moet de plooi direct verdwijnen. Als de plooi langzaam wegtrekt, is het vrijwel zeker dat de water- en elektrolytenbalans van je paard verstoord is.

Wat zijn elektrolyten?

Elektrolyten zijn mineralen die zich door middel van positieve en negatieve ionen kunnen binden aan andere mineralen, hierdoor ontstaan zouten. Natriumchloride is het meest bekende zout, namelijk keukenzout. De vochtbalans in cellen, afvoer van afvalstoffen en de spierfunctie worden allemaal beïnvloed door elektrolyten. Elektrolyten zijn dus erg belangrijk voor het paard.

Wist je dat..
Een hoog verlies aan elektrolyten kan leiden tot krampen en hart- en verteringsproblemen?

Hoe herken je een tekort?

Je geeft je paard dus elektrolyten om tekorten aan de belangrijke mineralen te voorkomen of om tekorten aan te vullen. Kenmerken voor een elektrolytentekort zijn:

  • Doffe vacht

  • Diepliggende ogen

  • Sloom, neerslachtig

  • Donkere urine

  • Verminderde prestaties

Ook zijn elektrolyten zo belangrijk omdat ze de vochtbalans regelen in het lichaam. Een tekort aan elektrolyten kan leiden tot uitdroging wat in het ergste geval kan leiden tot het overlijden van het paard.
 
Wist je dat..
Te weinig geven van elektrolyten kan leiden tot prestatieverlies? Maar te veel kan leiden tot gewichtstoename?

Wanneer is aanvulling nodig?

Elk paard verliest elektrolyten via zweet en urine. Hoe meer een paard zweet, hoe meer elektrolyten het verliest. Ieder type paard heeft dus belang bij elektrolyten, waarbij bijvoorbeeld endurance paarden de grootste behoefte hebben. Elektrolyten kunnen worden gegeven voor de inspanning zodat het paard een reserve op kan bouwen, maar ook na inspanning om eventuele tekorten aan te vullen. Je kunt er ook voor kiezen om gedurende een aantal dagen extra elektrolyten te geven maar het is ook mogelijk alleen een aanvulling te geven na extra inspanning. Dit is afhankelijk van het paard, de mate van zweten en wat er aan prestaties van het paard wordt verwacht.
 
Belangrijk is dat paarden altijd de beschikking hebben over voldoende en schoon drinkwater. Ook is het verstrekken van een liksteen aan te raden zodat het paard zelf eventuele tekorten kan aanvullen.

Meer weten over elektrolyten?

Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je een persoonlijk advies? Neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag! 

Delen: