Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Waarom elektrolyten bijgeven?

Elektrolyten voor paarden

Wat zijn elektrolyten bij paarden?

Elektrolyten zijn mineralen die zich door middel van positieve en negatieve ionen kunnen binden aan andere mineralen, hierdoor ontstaan zouten. Natriumchloride is het meest bekende zout, namelijk keukenzout. De vochtbalans in cellen, afvoer van afvalstoffen en de spierfunctie worden allemaal beïnvloed door elektrolyten. Elektrolyten zijn dus erg belangrijk voor het paard. Ook het regelen van de zuurgraad en het goed functioneren van spieren en zenuwen gaat met behulp van elektrolyten. 

Wist je dat..
Een hoog verlies aan elektrolyten kan leiden tot krampen en hart- en verteringsproblemen?

Hoe herken je een tekort aan elektrolyten?

Een gezond en gemiddeld paard van ongeveer 500 kilo drinkt ongeveer tussen de 20 en 30 liter water per dag. Onder normale omstandigheden verliest een paard ongeveer 6 liter vocht per uur via de huid. Zweet je paard heftig dan kan dat oplopen tot wel 10/12 liter per uur. Je paard verliest met al dat zweten ongeveer 10 gram elektrolyten per liter water. Als dat lang doorgaat loopt het tekort flink op.

Als een paard veel vocht verliest door zweten kan je paard minder dorst krijgen. Dit komt omdat omdat het zweet van een paard veel zouter is dan mensenzweet. Hierdoor stijgt de zoutconcentratie in het bloed niet en dat zorgt voor minder dorst. 

Let er dus altijd goed op dat je paard voldoende blijft drinken! Vind je paard het lastig om te drinken op bijvoorbeeld concoursterrein? Dan kun je eventueel een scheutje Paardendrogist Appel Azijn aan het water toevoegen om het wat smakelijker te maken.

Je geeft je paard dus elektrolyten om tekorten aan de belangrijke mineralen te voorkomen of om tekorten aan te vullen. Kenmerken voor een elektrolytentekort zijn:

1. Doffe vacht

2. Diepliggende ogen

3. Sloom, neerslachtig

4. Donkere urine

5. Verminderde prestaties

Ook zijn elektrolyten zo belangrijk omdat ze de vochtbalans regelen in het lichaam. Een tekort aan elektrolyten kan leiden tot uitdroging wat in het ergste geval kan leiden tot het overlijden van het paard.

Tip!

Zo zie je snel of je paard een vocht/elektrolyten tekort heeft: neem tussen je duim en wijsvinger een huidplooi op in de hals. Zodra je je vingers loslaat, moet de plooi direct verdwijnen. Als de plooi langzaam wegtrekt, is het vrijwel zeker dat de water- en elektrolytenbalans van je paard verstoord is.

Wist je dat..
Te weinig geven van elektrolyten kan leiden tot prestatieverlies? Maar te veel kan leiden tot gewichtstoename?

Wanneer is aanvulling van elektrolyten nodig?

Elk paard verliest elektrolyten via zweet en urine. Hoe meer een paard zweet, hoe meer elektrolyten het verliest. Ieder type paard heeft dus belang bij elektrolyten, waarbij bijvoorbeeld endurance paarden de grootste behoefte hebben. Elektrolyten kunnen worden gegeven voor de inspanning zodat het paard een reserve op kan bouwen, maar ook na inspanning om eventuele tekorten aan te vullen. Je kunt er ook voor kiezen om gedurende een aantal dagen extra elektrolyten te geven maar het is ook mogelijk alleen een aanvulling te geven na extra inspanning. Dit is afhankelijk van het paard, de mate van zweten en wat er aan prestaties van het paard wordt verwacht.

1. Bij warm, klam en/of vochtig weer.

2. Zware inspanning.

3. Langdurig transport.

4. Ziekte of stress.
 
Naast voldoende vers water is ook het verstrekken van een liksteen aan te raden zodat het paard zelf eventuele tekorten kan aanvullen.

Wist je dat...

Het witte schuimende zweet van je paard komt door de samenstelling van het zweet? Er zit een eiwit in dat het koeleffect van het zweet vergroot.

Meestal zie je het schuim op de hals, onder het zadeldekje of tussen de billen van je paard. Dit kan komen door wrijving. Bijvoorbeeld van de teugels, het zadel of de benen van je paard. Het eiwit zorgt voor een soort tussenlaag op de vacht tussen de buitenlucht en het zweet om de verdamping van de warmte te stimuleren.

Meer weten over elektrolyten?

Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je een persoonlijk advies? Neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag! 

Elektrolyten

Delen: