Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Tetanie: een onbalans in calciumwaardes

Onbalans in calciumwaardes bij mijn paard

Als gevolg hiervan kunnen paarden stijf/gespannen worden, met als symptoom de hik.

Calcium
Voor het samentrekken van spieren en voor het skelet is calcium essentieel. Ook helpt het bij prikkeloverdracht. Calcium halen paarden zelf uit het voedsel. Een teveel aan calcium zal het paard via de urine of het maag-darmkanaal uitscheiden. Ook is bekend dat de darmen van het paard “lui” kunnen worden zodra er constant teveel calcium wordt gevoerd. Een paard kan het dan niet goed meer opnemen, waardoor tekorten kunnen ontstaan.
 
Wat is tetanie?
Tetanie zijn spierkrampen/spierstijfheid veroorzaakt door een daling van het calciumgehalte in het bloed. Waardoor deze daling ontstaat is niet altijd bekend, maar kan veroorzaakt worden door een bepaalde vorm van stress. Verhuizen of het binnenhouden van paarden zijn stressmomenten die erom bekend staan.
Ook lijken merries en pony’s gevoeliger te zijn voor tetanie, maar waarom dit bij deze 2 groepen is, is niet bekend.
Bij tetanie ontstaat er kramp in alle spieren. Ook de staart staat gespannen en de hals is stijf. Kenmerkend is ook dat de oren strak naar achteren staan en dat het paard zijn mond niet kan openen door de kramp. Hierbij is de onderlip dan vaak naar achteren getrokken. Vaak zijn deze paarden/pony’s erg angstig en onrustig en zweten ze hevig. Daarbij hebben ze dus ook vaak de hik.
 
Niet verwarren met tetanus
Paarden/pony’s met een tetanus besmetting hebben ook vaak last van krampen. Het verschil is dat paarden met tetanus veel stijver zijn en ze het derde ooglid laten zien (door samentrekking van de oogspieren komt het oog dieper in de oogkas te liggen).
 
Behandeling tetanie
Op het moment dat jouw paard/pony symptomen van tetanie vertoont, dien je direct de dierenarts te bellen. Het kan namelijk dodelijk zijn als er niets aan gedaan wordt. Een infuus met extra calcium en zouten helpt vaak al snel om het probleem op te lossen.
 
Voorkomen beter dan genezen
Zogende merries en sportpaarden zijn gevoeliger voor tetanie aangezien daarvan vaak meer wordt gevraagd van de calciumhuishouding (en elektrolytenhuishouding), maar ook paarden die veel zweten lopen een risico. Het tijdig bijgeven van elektrolyten kan daarom helpen de calciumwaardes goed te houden en dus te voorkomen dat jouw paard tetanie krijgt.
 
 

Delen: