Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Je paard onderweg laten drinken

Je paard is gezonder en presteert beter als hij voldoende vocht binnenkrijgt. Als je met je paard op wedstrijd gaat is het neerzetten van een zo goed mogelijk resultaat het streven. Uitdroging is gevaarlijk voor de gezondheid van je paard en heeft een negatief effect op de prestaties.
Als je paard te weinig heeft gedronken verhoogt de kans op koliek, vermindert de productie van belangrijke lichaamsvloeistoffen, kunnen kramp en problemen in het zenuwstelsel veroorzaken. Uitdroging zorgt dus voor een verminderde gezondheid en heeft verminderde prestaties als gevolg.

Andere geur of smaak

Het komt vaak voor dat paarden lastig willen drinken als ze van huis zijn. Een van de oorzaken kan de geur van het water zijn. Op een andere locatie kan het water anders ruiken en smaken, waardoor je paard liever niet drinkt. Dit probleem kun je op eenvoudige wijze oplossen door water mee te nemen vanaf stal. Is dit geen optie? Dan kun je appelsap of appelazijn toevoegen aan het water om het een andere geur te geven en aantrekkelijker te maken.

Verlies van belangrijke elektrolyten

Een reis is voor een paard een flinke belasting en kan de nodige stress opleveren. Door te zweten verliest een paard belangrijke zouten. Een verminderde drang om te drinken kan het gevolg zijn, terwijl hij dan juist vocht nodig heeft! Je kunt dit tekort aan zouten aanvullen met elektrolyten. Als je paard een zoutblok heeft kan het alsnog zo zijn dat je paard te weinig zouten zoals natrium binnenkrijgt. 

Eten maakt dorstig

Wanneer een paard ruw- of krachtvoer eet is de kans groot dat hij daarna dorst krijgt. Daarom kan het handig zijn om eerst iets te eten aan te bieden zodat je paard daarna meer behoefte heeft aan vocht. Wel is het belangrijk om je paard met zo min mogelijk stress te vervoeren. Bij veel paarden wordt de behoefte om te eten en te drinken sterk verminderd door stress. Een hooinet zorgt onderweg voor een fijne afleiding en het bijkomende voordeel is dat je paard blijft eten.

Handige tips

Door je paard geweekt hooi of slobber te geven krijgt je paard toch water binnen. Week je hooi ongeveer 30 minuten in water en geef het daarna aan je paard. Paarden vinden het meestal heerlijk om een voerbak vol met slobber te verorberen, maak daar dankbaar gebruik van! Je kunt water toevoegen aan granen of muesli, als je het hierna gelijk aan je paard geeft. Als je paard veel zouten verloren heeft kun je ook elektrolyten toevoegen aan de slobber of muesli. Een andere handige tip is het op meerdere plaatsen aanbieden van water, misschien voelt je paard zich op de ene plek meer op zijn gemak dan op een andere plaats, waardoor hij makkelijker kan gaan drinken.

Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je een persoonlijk advies? Neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag! 

Heb jij nog handige tips of aanvullingen? Praat mee en reageer op Facebook (ga naar Facebookpost)

Delen: