Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Zit er echt zoveel suiker in paardensupplementen?

Suiker niet zo slecht

Suiker en zetmeel zijn overigens zeker niet alleen maar "slecht".  Ze leveren energie en zijn ook belangrijk voor het goed functioneren van een paard. De hoeveelheid moet natuurlijk wel in verhouding staan tot wat een paard nodig heeft.

Wist je dat.. 
Als je het aantal kilo's voer, hooi en gras afzet tegen het aantal grammen dat je van een supplement geeft, dat de hoeveelheid suiker dan vrijwel geen verschil maakt?


Hoeveelheid suiker verwaarloosbaar

In de meeste supplementen zit een vorm van suiker, als smaaktoevoeging in de vorm van dextrose of melasse, maar ook in de vorm van zetmeel in de granenbasis van het supplement. Zetmeel is een koolhydraat en wordt in het lichaam omgezet in glucose. Vergeleken met de hoeveelheid suikers die een paard binnenkrijgt met het eten van gras, paardenbrokken en hooi is de hoeveelheid in het supplement altijd uiterst beperkt.


Rekenvoorbeeld: Stel dat een supplement waarvan je 30 gram per dag geeft, 50% suiker bevat, dan geef je daarmee 15 gram extra suiker en dat is ongeveer net zo veel als in een appel zit. 

Wist je dat..
Een paard minimaal 10 kg hooi per dag eet, met een gemiddeld suikerpercentage van 10%? Dit betekent dat jouw paard een kilo suiker via het ruwvoer per dag binnen krijgt!

 

Gevoelig voor suikers?

Beter beperk je de hoeveelheid krachtvoer en de grasinname bij paarden die gevoelig zijn voor suikers, zoals paarden met een gevoeligheid voor hoefbevangenheid en paarden met insulineresistentie. Gebruik krachtvoer met een laag suikergehalte (of helemaal geen krachtvoer) en introduceer een zorgvuldig "graasschema" waarbij je rekening houdt met de natuurlijke omstandigheden die van invloed zijn op de hoeveelheid suikers in het gras . Lees meer over het gevaar van fructaan. Ook het gebruik van een graasmasker is een mogelijke oplossing om de grasinname van je paard te beperken. Realiseer je vooral ook dat het vermijden van alle suikers onmogelijk en onwenselijk is.


Smakelijkheid van supplementen

Om de smaak van een supplement aantrekkelijk te maken wordt vaak melasse of dextrose toegevoegd. Feit is dat paarden supplementen met een zoete geur/smaak vele malen makkelijker eten dan supplementen zonder toevoegingen. Door de angst voor suiker zijn steeds meer paardeneigenaren tegenwoordig geneigd om zo'n supplement niet te geven. Even een rekenvoorbeeld voor de juiste verhoudingen: Melasse bevat 50% suiker, dus zelfs als in het supplement 90% melasse zit en je geeft 50 gram per dag, dan geef je slechts 22 gram suiker. Hoewel dat toch weer 22 gram is, is het een druppel op een gloeiende plaat in het hele rantsoen.

Omdat elke gram er één is, wordt in steeds meer supplementen gebruik gemaakt van zoete smaakstoffen, zoals vanille- of karamelaroma. Van deze stoffen is relatief weinig nodig om toch een zoete smaak te geven.

Wist je dat..
Wij waar mogelijk een gezond alternatief gebruiken als suikervervanger in onze supplementen?

 

Gezond alternatief

De Paardendrogist gebruikt waar mogelijk een gezond alternatief: Fructo Oligosaccharide (FOS). FOS heeft een zoete geur en smaak en wordt veel gebruikt als glucosevervanger omdat het de suikerspiegel niet beïnvloedt. FOS wordt gewonnen uit de wortels van planten en is 100% natuurlijk. Bijkomend voordeel: Fructo Oligosaccharide heeft een prebiotische werking en daardoor een gunstige werking op het maag-darmkanaal van je paard. Daarnaast verhoogt FOS de opname van mineralen, zoals magnesium en calcium, in de dikke darm en ondersteunt het de weerstand tegen ziektes. De toevoeging van FOS geeft onze Paardendrogist supplementen een lekkere smaak en heeft tegelijkertijd een positief effect op de maag-darmgezondheid.


Suiker in de basisstof van een supplement

Vitaminen- en mineralensupplementen voor paarden hebben een basisstof nodig om mee gemengd te worden. Meestal is dit een granenbasis waardoor je met zo'n supplement, ook zonder toegevoegde suikers of smaakstoffen, toch ook weer suikers geeft. Maar hier geldt zeker voor dat je je daarover geen zorgen hoeft te maken. Het gaat om natuurlijke suikers in de granen en met een hoog percentage van 12% suikers gaat dat met 50 gram supplement om 6 gram suiker.


Niet schrikken van percentages

In percentages lijkt de hoeveelheid zetmeel, dextrose of melasse soms enorm, maar reken dit altijd eerst terug naar grammen: 50% zetmeel in tien gram supplement is maar vijf gram suikers, 25% zetmeel in een kilo voer is 250 gram suiker. Bereken dus eerst het absolute getal en baseer hierop je keuzes. Als je hierbij hulp nodig hebt, wij helpen je graag!
 

Delen: