Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Lijnzaad koken of niet?

Lijnzaad voor paarden koken of niet?


Wat is lijnzaad?

Lijnzaad zijn de zaden van vlas. Vlas wordt al decennia gebruikt als grondstof voor de productie van linnen, maar is tegenwoordig vooral bekend als stalbedekking. Traditioneel wordt lijnzaad gebruikt voor de spijsvertering. Lijnzaad (Linum usitatissimum) ondersteunt de slijmlaag in de maag- en darmwand en helpt de darmwand beschermen. Lijnzaad vergemakkelijkt de stoelgang doordat het veel vocht opneemt in de darmen. De zaadjes zijn één van de belangrijkste bronnen van lignanen, dat zijn fytonutriënten met antischimmel, antibacteriële en antivirale eigenschappen. Wij hebben lijnzaad in verschillende varianten in ons assortiment: als olie, brokjes, gemalen en als vlokken.

Lijnzaad en blauwzuur

Iedereen kent wel de verhalen van het lijnzaad dat gekookt moet worden omdat het anders giftig is voor paarden. Is dat ook zo?
Lijnzaad bevat een plantengif genaamd Cyanogene glycosiden, beter bekend als blauwzuur. Deze gifstof komt niet alleen in lijnzaad voor, maar ook in:

  • Pitten van steenvruchten (appels, kersen etc)

  • Vlierbessen

  • Cassave

Een grote inname van Cyanogene glycosiden kan gezondheidsproblemen geven zoals:

  • Ademhalingsproblemen

  • Vergroting van de schildklier

  • Hartstilstand

Bij mensen is een dodelijke dosis blauwzuur 1mg per kg lichaamsgewicht. Kort door de bocht genomen zou een gemiddeld paard van 500 kg dus 500 mg blauwzuur binnen moeten krijgen voordat het dodelijk is. Lijnzaad bevat gemiddeld 370 mg blauwzuur per kg lijnzaad, het voeren van meer dan 1,3 kg ongekookt lijnzaad zou dan dodelijk zijn. Hiermee is dan ook gelijk te verklaren waarom lijnzaad altijd gekookt werd. Vroeger werd lijnzaad als een soort krachtvoer gegeven en die grote hoeveelheden zijn giftig. Onze aanbevolen hoeveelheid lijnzaad is maximaal 120 gram per dag, dit komt neer op ongeveer 45 mg blauwzuur. Bij het voeren van de aanbevolen hoeveelheid hoef je je dus totaal geen zorgen te maken over een vergiftiging.
 
Blauwzuur wordt in het lichaam afgebroken door het enzym Rhodanese. Dit enzym is voldoende in het lichaam aanwezig. Blauwzuur zal zich dan ook niet opstapelen, het langdurig geven van lijnzaad kan dan ook zeker geen kwaad.

Koken van lijnzaad

Indien je grote hoeveelheden lijnzaad gaat voeren is het aan te raden om het lijnzaad te koken. Hiermee verdwijnt ongeveer 95% van het blauwzuur. Het lijnzaad dient dan zo’n 20-30 minuten te worden gekookt.

Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je een persoonlijk advies? Neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag! 

Praat mee en reageer op Facebook (ga naar Facebookpost

Delen: