Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Gewichtsproblemen

Gewichtsproblemen bij paarden

Overgewicht geeft grote risico’s met betrekking tot de gezondheid en daarom is het belangrijk om overgewicht bij uw paard te voorkomen dan wel ervoor te zorgen dat uw paard weer een gezond gewicht krijgt.

Wanneer is een paard te dik?
Een paard of pony heeft overgewicht als de ribben niet meer makkelijk te voelen zijn met de vlakke hand. Bij een goed gewicht zijn de ribben net niet te zien, maar wel goed te voelen. Bij ernstiger overgewicht ontstaan er rond de schoft en staartaanzet vetkussens en wordt er vet opgeslagen in de manenkam, die daardoor vrij hard aan kan gaan voelen. Een flinke buikomvang daarentegen hoeft bij het paard niet altijd te betekenen dat het paard ook te dik is. De buikomvang wordt voor het grootste deel bepaald door de darmvulling (met ruwvoer), de buikspieren en de bouw van het paard. Een pony is bijvoorbeeld van nature wat buikiger dan de meeste paarden.

Oorzaken van overgewicht

  • Te energierijke of teveel krachtvoer

  • Het grazen in een wei met veel vers gras

  • Ruwvoer met een hoge energiewaarde

  • Een gebrek aan beweging

  • Stofwisselingsproblemen, zoals insulineresistentie

  • Een combinatie van bovenstaande factorenMogelijke gevolgen van overgewicht

  • Stijver worden en minder graag willen en kunnen bewegen

  • Gewrichtsproblemen

  • Suikerziekte en hoefbevangenheid

  • Hart-/ longproblemen

  • Verminderde leverfunctie

  • Hyperlipaemie: vet in het bloed

  • Grotere kans op tumoren

  • Voortplantingsproblemen


Meer beweging en minder eten is dus ook voor paarden het beste advies, maar niet altijd even makkelijk uit te voeren. Het afvallen mag ook zeker niet te snel gebeuren. Paarden en pony’s met overgewicht die plotseling veel minder te eten krijgen gaan hun vetreserves aanspreken, waardoor er teveel vet in het bloed komt en het paard ernstig ziek wordt. Dit heet hyperlipaemie oftewel dieetziekte.
Kijk eerst eens kritisch naar het soort krachtvoer dat u voert…is dit niet te energierijk voor de hoeveelheid arbeid die uw paard moet verrichten? Een sportbrok is bijvoorbeeld minder geschikt voor een recreatiepaard. Geef het liefst een energie-arme brok. U kunt de hoeveelheid krachtvoer langzaam afbouwen en aanvullen met een vitaminen en mineralen supplement (zoals NAF Kompleet Plus of Pavo Vital). Daarnaast is er Slimline: een kruidensupplement dat speciaal ontwikkeld is voor paarden met overgewicht en het paard ondersteuning biedt bij het afvallen.
Minder ruwvoer geven tijdens het afvallen is absoluut ongewenst. Ruwvoer is van essentieel belang voor een gezonde spijsvertering en voorkomt maagzweren, verveling en stalondeugden. Wel kunt u energie-armer ruwvoer verstrekken, zoals stengelig hooi in plaats van kuilgras of af en toe eens een plakje stro.
Voor paarden die de neiging hebben om zich rond te eten aan gras, is er een speciaal mondmasker waarmee uw paard wel kan grazen (Greenguard), maar beduidend minder gras binnen krijgt. Andere opties zijn het beperken van de graastijd of stripbegrazing, waarbij het paard niet de beschikking heeft over de gehele weide.
Zorg samen met alle dieetmaatregelen voor voldoende beweging, maar overdrijf niet: de training moet natuurlijk wel passen bij de conditie van uw paard. 

Ondergewicht 
Ondergewicht kan vrij onschuldige oorzaken hebben, maar er kan ook een ernstige worminfectie of ziekte aan ten grondslag liggen. Raadpleeg bij twijfel aan de oorzaak uw dierenarts. Is er geen sprake van een medisch probleem, probeer dan eens een voedingssupplement op basis met probiotica en enzymen (zoals Opkikker). Ook een voedingssuplement op basis van plantaardige oliën, zoals Farnam Weightbuilder, kan uw paard helpen bij het behoud van een gezond gewicht.
 

Delen: