Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Hoe bescherm je je paard tegen de ziekte van Lyme?

Spinachtig insect

Een teek is een klein ( één tot tien millimeter groot), bruin/zwart spinachtig insect en leeft vooral in struiken, bomen en hoog gras en komt overal in Nederland voor. Teken reageren op de warmte en de geur van passerende mensen en dieren, laten zich vallen en bijten zich vast in de huid met kop en al. De teek zuigt bloed op en zwelt vervolgens op tot een zwart bolletje. Na enige tijd (dagen) laat de teek vanzelf los. De beet van een teek is pijnloos en geeft meestal geen jeuk. Doordat teken zich diep in de huid kunnen boren, ontstaat soms wel een wondje. Ook ontstaat meestal een klein rood plekje dat binnen 10-14 dagen helemaal verdwenen is. Op zich is de beet van een teek niet gevaarlijk, maar teken kunnen besmet zijn met bepaalde bacteriën en kunnen met de beet een ziekte zoals de ziekte van Lyme en Babesiose overdragen.

Bacterie

Een teek is gek op bloed en dan vooral het bloed van zoogdieren. Zo zijn huisdieren en schapen favoriet, maar ook mensen zijn vaak het slachtoffer van de teek. Doordat paarden een vrij dikke huid hebben, zijn deze minder vaak slachtoffer. Heeft je paard wel een teek? Dan is de kans groot dat deze op een plek zit met een soepele en dunne huid, zoals in zijn oksel.
Zoals eerder gezegd draagt een deel van de teken een gevaarlijke bacterie bij zich. Dit betekent dat niet alle tekenbeten voor problemen zorgen. Wanneer een paard wel wordt besmet, hoeft het niet altijd zo te zijn dat de symptomen opspelen.

Symptomen

Als je bij jezelf, je hond, paard of ander dier rond de tekenbeet een rode kring ziet ontstaan, is het raadzaam om contact met je huis- of dierenarts op te nemen. Zeker als de rode kring zich cirkelvormig uitbreidt. Bij mensen kunnen de rode kringen ook ontstaan rond de tepels en de oren, terwijl de teek elders op het lichaam heeft gebeten. Omdat de ringen door de vacht bij dieren niet altijd goed zichtbaar zijn, ontwikkelt de ziekte zich verder en dan kunnen gewrichtsklachten, koorts, trillen en duizeligheid optreden. De bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt (de Borrelia) nestelt zich in het centrale zenuwstelsel en belemmert het functioneren van de zenuwen. Hierdoor kunnen uiteindelijk verlammingsverschijnselen optreden.

Bij mensen uit dit zich vaak het eerst in aangezichtsverlamming waarbij de mondhoek scheef gaat staan en één van de ogen niet meer dicht wil. De ziekte van Lyme is goed te behandelen met antibiotica. Gezien de grote verscheidenheid van klachten die bovendien ook heel veel andere oorzaken kunnen hebben, is het stellen van diagnose ziekte van Lyme een groter probleem. Meld bij vage (gewrichts)klachten daarom altijd dat je een teek hebt verwijderd, al is het een jaar geleden. 

Symptomen bij paarden

Wanneer een paard besmet is door een teek kan hij sloom worden, slecht eten en koorts krijgen. Ook kan een paard kreupel worden, in sommige gevallen aan verschillende benen. De kreupelheid kan ook van het ene been naar het andere been gaan. Een ander symptoom is flink opgezwollen gewrichten. Paarden kunnen ook pijn in hun ogen krijgen en in extreme en zeer zeldzame gevallen dringt de bacterie door tot in de hersenen van een paard, met gedragsveranderingen tot gevolg.  

Teek verwijderen

Hoe eerder je de teek verwijdert (uiterlijk binnen 24 uur), hoe minder risico je loopt op een eventuele besmetting. Gebruik voor het verwijderen van de teek uitsluitend een tekentang en draai niet met je vingers, een pincet of een watje met alcohol. Je vergroot dan de kans op besmetting en bovendien bestaat het risico dat het kopje van de teek achterblijft en kan gaan ontsteken. Zet de tang over de hele teek heen; dus loodrecht en strak tegen de huid aan en draai de tang vervolgens vloeiend en in één richting rond, terwijl je ook licht aan de tang trekt. De meeste teken zullen zo redelijk gemakkelijk loslaten.

Teek niet weggooien

Gooi de teek daarna niet direct in de prullenbak, want hij leeft nog en zou zich in principe dus weer aan je paard of jezelf vast kunnen zetten. Druk de teek na het verwijderen dood. Lukt het verwijderen van de teek niet? Ga dan met je paard naar de dierenarts of zelf naar de huisarts. Na het verwijderen van de teek kun je het wondje desinfecteren. Ontsmet ook de tekentang en schrijf de datum waarop je een teek hebt verwijderd op in je agenda. Zo weet je achteraf bij het verschijnen van bepaalde symptomen dat er rekening gehouden moet worden met de ziekte van Lyme.

Op vakantie 

Ga je met je paard op vakantie naar een bos-, struik- of duingebied? Houd er dan rekening mee dat er teken zitten. Controleer elke avond op tekenbeten en vergeet bij klachten na de vakantie niet te melden dat jezelf of je paard misschien door een teek gebeten zou kunnen zijn. Niet in alle gevallen waarbij de ziekte van Lyme is geconstateerd, is een vastzittende teek gevonden. Soms is de volgezogen teek maar een speldenknop. Ga je naar Frankrijk? Laat je dan eerst goed informeren over de risico's van een tekenbeet omdat teken in bepaalde delen van Frankrijk ook besmet zijn met andere ziekten.

Meer weten?

Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je een persoonlijk advies? Neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag! 

Delen: