Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Winter: Tips & Tricks

Winter tips voor mijn paard

Stijve spieren, pijnlijke gewrichten en problemen met de weerstand. Allemaal “kwaaltjes” die paarden in de winter kunnen krijgen. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw paard zo comfortabel mogelijk de winter doorkomt? Wij geven je een aantal tips! 


Extra hooi voeren
Tijdens koude periodes in de winter gebruikt het lichaam meer energie om warm te blijven. En blijft er dus minder energie over voor de afweermechanismen. Het is verstandig om paarden die buiten staan voor iedere 5 graden vorst ca. 15-20% meer hooi te geven. Extra hooi is dan het beste omdat de afbraak hiervan het lichaam meer energie geeft dan bijvoorbeeld brokken of graan. Het eten van ruwe vezels houdt het paard warm. Een paard dat 's winters buiten loopt kan onbeperkt hooi aangeboden krijgen. Hij zal zoveel eten als hij nodig heeft om warm te blijven. Ook een klein plakje stro erbij zal helpen om je paard van binnen warm te houden. Vergeet niet dat ook paarden op stal behoefte hebben aan brandstof voor hun "kacheltje". Zeker in een buitenstal waar de temperatuur ook onder nul is en het paard niet kan bewegen om warm te blijven is het voortdurend beschikbaar zijn van hooi erg belangrijk om het paard warm te houden. Een paard dat tijdens koude periodes afvalt, is meer gebaat bij extra ruwvoer dan bij extra krachtvoer!

Ondersteunen van de weerstand
Tijdens koude periodes of periodes met grote temperatuursschommelingen kan je de weerstand van jouw paard goed ondersteunen met één van onze gezonde extra's. Kruiden die de weerstand extra ondersteunen, zijn onder andere Echinacea, Knoflook en Rozenbottel. Deze kruiden zitten o.a. in Paardendrogist Winter Mix waardoor dit kruidenmengsel zeer geschikt is om de weerstand van jouw paard extra te ondersteunen. Bij paarden die gevoelig zijn op de luchtwegen zijn kan je hier Paardendrogist Luchtweg Mix aan toevoegen voor een vrije ademhaling.

Spieren opwarmen
In koude periodes hebben spieren langer de tijd nodig om op te warmen. Als je  jouw paard te snel aan het werk zet, zonder dat de spieren zijn opgewarmd, heb je een grotere kans op blessures. Besteed tijdens koud weer daarom meer aandacht aan de warming-up van de spieren voor aanvang van het werk.

Gewrichten soepel houden 
Hoewel natuurlijke beweging niet door kruiden of voedingsstoffen kan worden vervangen, zijn er wel een aantal toevoegingen aan het voer die kunnen bijdragen aan een betere doorbloeding van de benen en het behoud van soepele gewrichten. Voedingsstoffen die specifiek gericht zijn op het behoud van soepele gewrichten zijn o.a. Chondroitine, Glucosamine en organisch zwavel. Voor de dagelijkse ondersteuning van paarden die 's winters minder makkelijk bewegen hebben wij Paardendrogist Souplesse Mix, een krachtig kruidenmengsel dat speciaal is samengesteld voor een goede doorbloeding van het bewegingsapparaat.

Een goede, passende deken
Eén van de moeilijkste dingen bij grote temperatuursschommelingen is het kiezen van de juiste dikte van de deken. Het is een groot misverstand dat de dikste deken de beste deken is; je paard kan het namelijk ook te warm krijgen! Met een goed ademende, temperatuurregulerende deken is dit risico aanzienlijk minder dan bij dekens die geen lucht doorlaten en vocht afvoeren. Bekijk hier onze winterdekens.

Water is ook van levensbelang in de winter!
Het belang van water in de winter wordt vaak onderschat. Voldoende water (40-50 liter per dag voor een volwassen paard) is echter van levensbelang; zonder water kan een lichaam niet functioneren. Een paard dat onvoldoende water krijgt, zal ook minder eten en loopt dus kans op achteruitgang van zijn algehele conditie en weerstand. Steeds meer onderzoekers leggen overigens een verband tussen een tekort aan water en de toename van verstoppingskoliek tijdens de wintermaanden. Door bevroren waterbakken en een mindere vochtopname uit gras (gras bevat 70% water terwijl hooi minder dan 10% water bevat) is extra aandacht voor de watervoorziening belangrijk. Sneeuw kan overigens nooit in de behoefte aan water voorzien. Zorg ervoor dat uw paard de hele dag de beschikbaarheid heeft over water.

Rijden in de kou
Met een paard waarbij de vacht kunstmatig kort is gehouden door scheren of gebruik van dekens kan de hele winter zowel binnen als buiten gewerkt worden. Houd bij buitenwerk wel een deken op totdat het paard warm is. Ruiters van natuurlijk gehouden buitenpaarden moeten voorkomen dat het paard teveel gaat zweten; het opdrogen duurt uren! Werk dus korter, langzamer en las pauzes in. Als het paard toch nat is geworden is het raadzaam om een paar uur een deken op te leggen. Zorg er in ieder geval voor dat hij niet nat terug in de wei of  koude stal gaat. De meeste problemen komen voor bij paarden waarmee minder gewerkt wordt maar op een mooie zondag ineens veel meer moeten doen dan ze gewend zijn. Pas de arbeid dus aan! Nog een tip: doe nooit een ijskoud bit zo in de mond. Bewaar harnachement bij voorkeur in een verwarmde ruimte. Als dat niet kan, verwarm het bit dan in ieder geval met je handen.

Veiligheid in het donker
Door de kortere dagen is het vroeg donker. Onverlicht rijden over de openbare weg is niet alleen gevaarlijk, maar ook verboden. Tussen zonsondergang en zonsopgang ben je als ruiter verplicht een wit of geel licht te voeren aan de voorkant en een rood licht aan de achterkant. 

Ondersteuning voor de winter

Ontwerp_zonder_titel_6_

Delen: