Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Rainrot

Rainrot bij paarden


Bacteriële infectie
Rainrot is een bacterie-infectie in de bovenste laag van de huid die vooral voorkomt op de rug van paarden die bij extreem nat weer veel buiten staan. Vaak ontstaat het bij paarden met een verminderde weerstand. Ook bij paarden die onder slechte hygiënische omstandigheden worden gehouden of paarden waarbij de verzorging te wensen over laat kan rainrot ontstaan.
 
Pijnlijke plekjes
Er vormen zich pijnlijke korstjes met pus en vuil die eraf vallen en kale plekjes achterlaten. Helaas zal al het haar op de geïnfecteerde plekken op den duur uitvallen. De infectie kan ook op de onderbenen voorkomen.
 
Hoe behandel je Rainrot?
Een paard met Rainrot kan je het beste in een schone droge stal zetten. Ontsmet het aangedane gebied met een desinfecterend product (bijvoorbeeld Betadine). Raadpleeg bij erge pijn, aanhoudende klachten of uitbreiding van de infectie je dierenarts. Een antibiotica kuur kan dan nodig zijn. Ter ondersteuning van het herstel van de huid, kan je de plekken dagelijks behandelen met een beschermende zalf. Een paard met Rainrot is overigens sterk gebaat bij extra anti-oxidanten, organisch zwavel en kruiden die de weerstand verhogen en helpen bij de afvoer van afvalstoffen.
 
Niet erg besmettelijk
Rainrot staat niet als een erg besmettelijke aandoening bekend, maar toch is het wel verstandig om borstels, zadeldekjes, dekens en tuig van een paard met rainrot apart te houden. Rainrot kan ook van paard op mens overgaan, al zal dit niet zo snel gebeuren bij gezonde mensen. Alleen mensen met een verminderde weerstand lopen wel enigszins risico. Bij de mens veroorzaakt de aandoening een huidontsteking met 2 tot 5 mm grote witte pukkels, soms gaat dit gepaard met jeuk. Een goede persoonlijke hygiëne is zeer belangrijk om besmetting te vermijden. Bij het onderzoeken van verdachte huidaandoeningen bij een paard is het daarom altijd raadzaam om handschoenen te dragen.
 
Paarden blijven helaas gevoelig voor Rainrot
Paarden die eenmaal rainrot hebben gehad blijven er gevoelig voor, dus bij erg regenachtig weer is het aan te raden om dergelijke paarden op stal te zetten en goed af te drogen als ze nat zijn. Was een paard die rainrot heeft gehad daarom ook niet te vaak en droog hem ook na het wassen goed af. 
Eventueel kan je het paard ook een deken op doen, zodat je zeker weet dat het paard droog blijft. Pas dan wel op dat je je paard niet te warm inpakt, zweet zou ook de rainrot kunnen triggeren.

Delen: