Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Gastblog van Vitalbix: De gevaren van te weinig beweging & 5 voedingstips voor de winter

Veel paarden staan in de herfst- en wintermaanden meer op stal dan in de zomermaanden en krijgen daardoor automatisch minder vrije beweging. Soms is er alleen een buitenbak en het weer is doorgaans slechter. Kortom: het aantal uur beweging is vaak om meerdere redenen minder. Bij paarden die rustig op stal staan lijkt dit geen probleem. Maar schijn bedriegt, want paarden moeten kunnen bewegen om gezond te blijven!

De goede werking van alle systemen in het lichaam, zoals ademhaling, bloedcirculatie, de gezondheid van botten, spieren, pezen en gewrichten, voortplanting en de spijsvertering is afhankelijk van beweging. Naast lichamelijke invloed heeft beweging (en sociaal contact) ook een grote invloed op de mentale toestand van jouw paard. 1 of 2 uur beweging per dag training is niet voldoende, vrije beweging op een weide of paddock is essentieel. Krijgt jouw paard niet genoeg beweging? Dan kunnen de volgende gezondheidsproblemen ontstaan:

  1. Overgewicht
    Een veel voorkomend probleem. Hoe meer jouw paard beweegt des te meer calorieën hij verbrandt. Staat hij meer stil op stal maar voer je niet minder? Dan is de kans groot dat jouw paard in de wintermaanden zal aankomen. Stem de hoeveelheid voeding daarom af op het aantal uur beweging van jouw paard. Let op dat je wél genoeg vezels, vitaminen en mineralen blijft geven door naast het ruwvoer een goede balancer bij te voeren.

  2. Spijsverteringsproblemen
    Wat veel paardeneigenaren zich niet realiseren is dat beweging ook essentieel is voor de spijsvertering van jouw paard. Een paard is gebouwd op ‘hapje-stapje’, al lopend grazen. Die beweging heeft invloed op het  goed functioneren van maag en darmen. Bij paarden die veel op stal staan neemt het risico op o.a. koliek en maagzweren toe.

  3. Slechte hoeven en vacht
    Beweging zorgt voor een goede bloedcirculatie. Hierdoor komen alle voedingsstoffen waar ze nodig zijn in het lichaam. Is er sprake van een slechte bloedcirculatie dan heeft dat invloed op de kwaliteit en groei van de hoeven en vacht. Laat je niet misleiden door een glanzende vacht, ook paarden met een glanzende vacht kunnen een tekort hebben in de toevoer van voedingsstoffen naar de haren en hoeven toe.

  4. Poreuze botten en groeiproblemen
    Beweging is essentieel voor een goede ontwikkeling en behoud van sterke botten en gezond kraakbeen. Te weinig beweging kan leiden tot poreuze botten. Voor paarden in de groei is beweging extra belangrijk. Te weinig beweging kan leiden tot problemen in de gewrichten, pezen en botten. De botdichtheid wordt rechtstreeks beïnvloed door het vermogen van het jonge paard om te bewegen.

  5. Verminderde weerstand
    Veel paarden lijken het wel prima te vinden om voor een langere periode op stal te staan. Maar paarden zijn vluchtdieren die moeten kunnen bewegen. Op stal staan geeft daardoor altijd een bepaalde vorm van stress, ook al toont niet elk paard dat (je kent ze wel, de goedzakken en de binnenvetters)! Stress heeft invloed op de hormoonhuishouding en de weerstand van jouw paard. Een verminderde weestand kan o.a. leiden tot infecties zoals luchtwegproblemen, allergische reacties, mok en maag- en darmproblemen.

  6. Slechte algemene conditie en stofwisselingsproblemen
    Voldoende beweging is nodig om conditie en uithoudingsvermogen op te bouwen en te behouden. Paarden die in de winter veel op stal staan doen vaak een stapje terug in conditie en verliezen daarbij veelal ook spiermassa. Dat is jammer omdat je de spieren waarvoor je de hele zomer zo hard hebt getraind natuurlijk niet wilt kwijtraken! Een goede bespiering is belangrijk, niet enkel voor het werk dat je van jouw paard vraagt maar ook voor de stofwisseling. Wat veel paardeneigenaren zich niet realiseren is dat verlies van spiermassa ook kan leiden tot stofwisselingsproblemen zoals insulineresistentie. Spieren gebruiken namelijk glucose (suikers) als energiebron. Hoe meer spiermassa, hoe beter de insulinegevoeligheid van de cellen en des te stabieler de suikerspiegel in het lichaam.

  7. Mentale stress en verveling
    Naast lichamelijke problemen zorgt weinig beweging en te weinig sociaal contact met andere paarden voor verveling en mentale problemen. Stalondeugden zoals weven, kribbebijten, luchtzuigen en boxlopen heten niet voor niets stalondeugden. Paarden die voldoende buiten lopen met andere paarden laten deze ondeugden vrijwel nooit zien. Stalondeugden zijn stereotiep: doelloze gedragingen die zich steeds herhalen. Wanneer een paard een stalondeugd uitvoert wordt het stofje endorfine aangemaakt. Endorfine werkt verdovend, rustgevend en is hierdoor zeer verslavend. Doordat het paard steeds meer verlangt naar dat fijne gevoel van de endorfine zal hij steeds meer stalondeugden laten zien. Door een paard met stalondeugden 24/7 buiten te zetten met soortgenoten kan het gedrag verdwijnen. Een drastische verandering in management en huisvesting is dan meestal wel echt noodzakelijk.

Wat kun je nou doen om jouw paard in de winter fit en gezond te houden?

  1. Zorg voor voldoende beweging!
    Na het lezen van de 7 punten hierboven weet jij wat het belang van voldoende beweging is. De theorie in praktijk brengen is echter niet altijd makkelijk! Zeker niet wanneer jouw paard in pensionstalling staat. Probeer het op stal bespreekbaar te maken. Wie weet kun je samen met stalgenoten een schema maken zodat jouw paard meer uur buiten komt en kun jij jouw paard samen met andere paarden buiten zetten zodat hij meer sociaal contact heeft?

  2. Voorkom overgewicht
    Beweegt jouw paard minder, verlaag dan ook de hoeveelheid ruwvoer en krachtvoer om overgewicht te voorkomen. Zorg er wel voor dat jouw paard niet langer dan 4 uur zonder ruwvoer staat om maagproblemen te voorkomen. Stro als bodembedekking of wat stro mengen door het hooi kan hierbij helpen. Geef het hooi in een slowfeeder zodat je paard er langer mee bezig is en weeg de netten met een weeghaak zodat je precies weet hoeveel hooi je voert. Laat het ruwvoer analyseren zodat je weet wat je voert!

  3. Geef vaker, kleinere porties ruwvoer
    Om ervoor te zorgen dat de maag en darmen van jouw paard gezond blijven kun je tussen de voerrondes met hooi/voordroog extra voermomenten toevoegen met Vitalbix Fiber-Mix+ of Vitalbix Pure Lucerne+. Geef hiervan 200-600 gram van per voerbeurt voor extra vezels.

  4. Rijd jij minder vaak of intensief met jouw paard in de wintermaanden?
    Vervang het krachtvoer dan deels of geheel door een vitaminen- en mineralen balancer zoals Vitalbix Daily Complete. Voer jij Vitalbix Active+ sportmuesli? Dan kun je bijvoorbeeld 500 gram hiervan vervangen door 120 gram Vitalbix Daily Complete balancer. Zo voer je minder energie en calorieën en krijgt jouw paard toch alle benodigde voedingsstoffen binnen.

  5. Valt jouw paard juist snel af in de wintermaanden?
    Geef dan niet meer krachtvoer zoals biks en muesli maar zorg voor voldoende ruwvoer. Geef meer of onbeperkt hooi / voordroog en vul extra aan met vezelrijke producten zoals Vitalbix Fiber-Mix+, Vitalbix Pure Lucerne+ en geef dagelijkse een gezonde slobber zoals Vitalbix NutriMash. Hiermee ondersteun je de maag-darmflora van jouw paard.

Heb je nog vragen, of wil je graag wat advies bij het samenstellen van een goed rantsoen voor jouw paard? Vraag ons gerust om hulp!

Delen: