Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Verschillende likstenen voor paarden

likstenen voor paarden

Het gemiddelde rantsoen van een paard bevat weinig tot geen zout maar ook een paard heeft net als wij zout nodig. Niet alleen op warme dagen is er behoefte aan zout, maar ook in het najaar/winter is het een belangrijke aanvulling op het rantsoen. Tevens is het een lekkere en gezonde afleiding, omdat paarden het fijn en rustgevend vinden om te likken!

Met een liksteen kan je paard zichzelf deels voorzien in zijn behoefte aan zout en andere belangrijke mineralen zoals magnesium, zink, koper, jodium, mangaan en selenium. Er zijn paarden die maanden met een liksteen doen en anderen hebben de liksteen in een paar dagen op. Zolang er voldoende water aanwezig is, hoef je niet bang te zijn voor een overschot aan zout. Een vervelende bijkomstigheid is wel dat het paard een nattere stal krijgt omdat hij hierdoor meer gaat plassen. De kans is overigens groot dat de 2e of 3e liksteen veel langer meegaat. De eventuele tekorten zijn dan vaak aangevuld, waardoor de behoefte aan de liksteen af zal nemen. Als dat niet zo is, is het verstandig om puur zout en/of mineralen aan het voer toe te voegen. Dat geldt overigens ook voor paarden die de liksteen helemaal niet aanraken. Je kunt dan puur zout of zeewier aan het voer toevoegen. Wanneer je paard zijn liksteen niet gebruikt hoef je je geen zorgen te maken, niet ieder paard heeft behoefte aan extra zout. We raden wel aan om je paard altijd een liksteen aan te bieden, voor het geval de behoefte hieraan wel ontstaat.


Soorten likstenen

De Himalaya liksteen is een ruwe steen en bestaat uit natuurlijk en onbewerkt kristalzout. De Himalaya likstenen zijn onbehandeld en ongeraffineerd. Daarnaast bevatten de Himalaya likstenen geen kunstmatige toevoegingen en zijn ze vrij van vervuiling van wateroppervlakten. Doordat natuurzout erg hard is, kunnen paarden het zout niet gemakkelijk afbijten waardoor ze zuiniger in gebruik zijn. De stenen worden handmatig gedolven en bewerkt en zijn daardoor verschillend in vorm en kleur. Doordat Himalaya likstenen niet industrieel vervaardigd en geperst zijn, worden ze niet zacht als gevolg van vocht. De Himalaya steen bevat van alle likstenen het meeste zout, maar relatief weinig sporenelementen en ijzer. Als het ruw- en krachtvoer voldoende sporenelementen bevat is dit dus een ideale aanvulling.

Daarnaast heb je ook nog de rode en witte baksteenvormige likstenen. De rode liksteen bevat naast zout o.a. magnesium, koper, zink, selenium, jodium en ijzer. De witte variant is meestal bedoeld voor melkvee en bevat naast zout o.a. magnesium, koper, zink, selenium en jodium. Deze zijn niet allemaal geschikt voor paarden dus het is raadzaam om een liksteen te kiezen die geschikt voor is voor paarden.

Naast zoute likstenen zijn er ook de lekkere likstenen van Horslyx. Deze bevatten geen zout, maar wel verschillende vitamines, mineralen en sporenelementen. Je kunt ze zien als een lekkere Multi-vitamine waaraan je paard lekker kan likken. Bovendien zijn ze er in verschillende smaken!


Een gezond lekkernij

Een liksteen kan nooit volledig voorzien in de behoefte van zout, mineralen of vitamines. Je moet het zien als een lekker en gezond extraatje. Tevens vinden paarden het fijn en rustgevend om te likken wat dus een fijne afleiding kan zijn op stal. Heb je een paard dat veel zweet of waarmee je intensief traint dan moet je het zouttekort nog wel extra aanvullen met een supplement zoals Elektrolyten. Dit geldt ook voor de mineralen zoals magnesium, zink, koper, jodium, mangaan en selenium. Daarin voldoet een liksteen niet in de dagelijkse behoefte en zul je dus indien nodig nog wel extra moeten aanvullen aan het rantsoen als jouw ruw- en krachtvoer hier ook niet in voldoet.

Een greep uit ons assortiment likstenen

Delen: