Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Help, mijn paard heeft dunne mest!

Dunne mest bij paarden

De meeste paardenhouders kennen het wel: dunne mest. Vooral bij wisseling van voer kan er dunne mest ontstaan. Een verstoorde darmflora is vaak de oorzaak van dunne mest, probiotica kan dan helpen de darmflora weer in balans te brengen. Maar wat zijn nog meer oorzaken en hoe kan je dunne mest voorkomen?
 
Kleine porties voer
Paarden zijn van nature gewend om ruwe celstof in vele kleine porties per dag op te nemen en te verteren. Granen en op graan gebaseerde brok en voedermixen behoren niet tot het natuurlijke voedsel van het paard. Veel voeding bevat energieverhogende stoffen. In veel gevallen ontbreken echter de extra bacteriën, enzymen en gist om dit 'zware' voer optimaal te verteren. Extra smaakstoffen kunnen de oorzaak zijn dat het paard te veel en te snel eet. Bovendien geven we vaak twee keer per dag grote hoeveelheden in plaats van meerdere malen kleine porties. Het spijsverteringskanaal van de meeste paarden heeft zich tot op zekere hoogte wel aangepast aan het onnatuurlijke voer en de onnatuurlijke manier van voeren. Echter zijn er ook paarden waarbij het problemen geeft en de darmflora verstoord raakt. Vaker kleinere porties voeren is voor ieder paard overigens beter.
 
Oorzaken dunne mest
Naast het geven van te weinig porties voer op een dag zijn er meer oorzaken die kunnen leiden tot dunne mest. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Een infectie met wormen

  • Bacteriën of een virus

  • Een te rijke, bedorven of verkeerde voeding

  • Plotselinge voerovergangen

  • Stress

  • Overmatige opname van zand

  • Weerswisselingen (weerstand)

  • Vergiftiging door bepaalde planten (bijv. buxus, rhododendron, vingerhoedskruid) of andere gifstoffen

  • Hengstigheidsdiarree bij het veulen rond de 9e dag na de geboorte.

Hoe dunne mest voorkomen/oplossen
Geef je paard als dat mogelijk is 3 à 4x per dag kleinere porties voer, een ruime hoeveelheid ruwvoer en zorg voor meer beweging. Helaas is dat niet altijd mogelijk. Wij adviseren je dan om het rantsoen aan te passen of gebruik te maken van bijvoorbeeld een slowfeeder. Laat je paard hierbij wel langzaam wennen aan het nieuwe rantsoen. Ook kan je het rantsoen aanvullen met een voedingssupplement dat een goede darmpassage ondersteunt. Er zijn producten op basis van een zeer fijne, natuurlijke kleisoort. Deze klei zet uit als het nat wordt, waardoor het voedsel volume krijgt en het transport door de darmen vertraagd wordt. Juist deze vertraging heeft als direct gevolg dat er minder kans is op verstopping en dat het voer beter opgenomen wordt. Door de ultrafijne structuur van de klei worden bovendien overtollige zuren geabsorbeerd. Soms is het voldoende dat je een dergelijk product 3 tot 4 weken geeft, maar in andere gevallen is het nodig om dit supplement te blijven geven.

Probiotica
Het geven van een supplement voor een gezonde darmflora met probiotica kan ook voor een duidelijke verbetering van de mestkwaliteit en de conditie van het paard zorgen. De bacteriën in de probiotica zijn normaal gesproken ook in de gezonde paardendarm aanwezig en kunnen bij spijsverteringsproblemen helpen om de darmflora weer in balans te brengen. Het succes van het gebruik van probiotica is meestal wel afhankelijk van de oorzaak van de diarree.
Slappe mest kan ook voortkomen uit een teveel aan zand in het lichaam. Van paarden die zand eten kan je de mest onderzoeken op de aanwezigheid van zand. Indien er zand aanwezig is in de mest is het verstandig om een zandkuur te geven en dit bijvoorbeeld elke maand te herhalen.

Zorg verder voor een goede hygiëne en haal eventuele mogelijke oorzaken bij je paard weg. Raadpleeg bij aanhoudende problemen altijd je dierenarts.

Delen: