Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Gewrichten

De gewrichten

De basis voor gezonde gewrichten ligt in voldoende beweging en een goed uitgebalanceerd rantsoen met voldoende vitaminen, mineralen en sporenelementen. Daarnaast is een goede bloedsomloop een belangrijke voorwaarde: alleen dan worden de afvalstoffen goed afgevoerd en kunnen voedingsstoffen goed worden aangevoerd. Voor een goede bloedsomloop is beweging een eerste vereiste. Helaas is dat niet altijd mogelijk, dan wel niet voldoende. Kruiden die de doorbloeding ondersteunen zijn dan een waardevolle aanvulling op het basisvoer. Je kan hierbij denken aan bijvoorbeeld Brandnetel, Paardenbloem, Kleefkruid en Goudsbloem.

Het gewricht

Een gewricht is het draaipunt van 2 (of meer) botten. De uiteinden van de botten zijn zo gevormd dat ze precies in elkaar passen (kop en kom). Om de botten soepel ten opzichte van elkaar te kunnen bewegen, zit er om de uiteinden van de botten een laagje kraakbeen en wordt in het gewricht een smeervloeistof aangemaakt (synovia). Kraakbeen is heel glad, zodat de gewrichten gemakkelijk kunnen buigen, draaien of strekken. Kraakbeen moet veel gewicht dragen en moet toch flexibel en elastisch zijn; het vangt de schokken op en lijdt het eerste en het meeste onder toegenomen druk. Bij artrose (slijtage) is het kraakbeen dunner geworden. De oppervlakte is niet meer zo glad, maar onregelmatig. Daardoor bewegen de gewrichten minder gemakkelijk.

Gezond gewricht

In een gezond gewricht is er een balans tussen de aanmaak van kraakbeen door de kraakbeencellen enerzijds en de afbraak van kraakbeen door belasting anderzijds. Als dit evenwicht is verstoord en er meer kraakbeen wordt afgebroken dan aangemaakt gaat de gezondheid van het gewicht langzaam maar zeker achteruit.

Voor nieuwe kraakbeencellen gebruikt het lichaam de bouwstoffen die in het lichaam aanwezig zijn, zoals bijvoorbeeld collageen, glucosamine, chondroitine en zwavelverbindingen. Voor de gewrichtsvloeistof geldt dat het in voldoende mate én in de juiste dikte (viscositeit) aanwezig moet zijn. Eén van de hoofdbestanddelen van de gewrichtsvloeistof is hyaluronzuur.Producten voor ondersteuning van de gewrichten
 1. NAF Metazone 5 Star Liquid 5 L
  NAF Metazone 5 Star Liquid
  Vanaf € 77,90
  Selecteer een optie
 2. NAF Cod Liver Oil Plus 2,5 L
  NAF Cod Liver Oil Plus
  Selecteer een optie
  Niet op voorraad
 3. NAF Apple Cider Vinegar 2,5 L
  NAF Apple Cider Vinegar
  Vanaf € 19,90
  Selecteer een optie
 4. -5 %
  Phytonics Joint Comp Paard/Pony
  Phytonics Joint Comp
  Vanaf € 71,16
  Selecteer een optie

Producten: 1 tot 10 van 44 in totaal

Gerelateerde producten