Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Stijve en stramme spieren

Wist je dat het totale gewicht van je paard voor zo’n 40-50% uit spieren bestaat? Een paard heeft namelijk zo’n 700 (skelet)spieren. Het is dus van essentieel belang dat een paard gezonde en soepele spieren heeft. Hoewel je klachten als stijve en stramme spieren voor een groot deel kunt voorkomen door een goede trainingsopbouw, warming-up en cooling-down, kan het toch gebeuren dat je paard klachten krijgt.

Hoe herken je stijve en stramme spieren bij je paard?

Soms is het overduidelijk dat je paard last van zijn spieren heeft, maar stijve en stramme spieren kunnen ook lastiger te herkennen zijn. Maakt je paard korte pasjes, kan hij moeilijk buigen, komt hij in verzet tijdens het rijden of ervaart je paard pijn bij aanraking? Dit kunnen symptomen van spierpijn zijn. Vooral jonge paarden, ouder wordende paarden of paarden die zware inspanning leveren kunnen spierpijn krijgen.

stijve_en_stramme_spieren

Waardoor worden stijve en stramme spieren veroorzaakt?

Stijve en stramme spieren worden meestal veroorzaakt door een teveel aan melkzuur, een tekort aan voedingsstoffen of een verminderde doorbloeding.  Melkzuur is een stof die het lichaam aanmaakt tijdens één van de processen waarmee energie voor de spieren wordt geproduceerd. Melkzuurconcentraties zorgen voor pijn, hinderen de samentrekking van de spieren en dwingen het paard uiteindelijk tot het verminderen van de inspanning.

Als alle processen in het lichaam goed functioneren wordt het melkzuur via het bloed naar de lever afgevoerd. Bij onvoldoende afvoer kan verzuring optreden. Dit kan leiden tot spiervermoeidheid, spierstijfheid, spierbeschadiging en uiteindelijk zelfs nierbeschadiging.

Ook tekorten aan bepaalde voedingsstoffen zoals bijvoorbeeld Magnesium, Vitamine E, Selenium, MSM Zwavel, antioxidanten en essentiële aminozuren kunnen stijve en stramme spieren veroorzaken. Magnesium is namelijk een belangrijke stof voor de ontspanning van de spieren. Over het algemeen zit er weinig Magnesium in de Nederlandse bodem. Vitamine E haalt een paard uit vers gras, daardoor kunnen er in de winter gemakkelijk tekorten ontstaan. Het draagt bij aan een goede afvoer van afvalstoffen, waaronder spierafvalstoffen zoals melkzuur. In combinatie met Selenium speelt Vitamine E een belangrijke rol bij het beschermen van de spiervezels tegen spierbeschadiging.

MSM Zwavel is belangrijk voor de gezondheid en elasticiteit van bindweefsel en vormt samen met vitaminen, mineralen en aminozuren de grondstof voor de aanmaak van nieuwe cellen. Wanneer er niet genoeg zwavel aanwezig is, is het lichaam niet goed in staat om beschadigde cellen te herstellen of te vervangen.

Antioxidanten verwijderen overtollige en schadelijke gifstoffen uit het lichaam, waardoor voedingsstoffen beter toegang hebben tot weefsels die beschadigd zijn door blessures, verwondingen of slijtage. Hierdoor helpen ze stijfheid te verminderen en ondersteunen ze de doorbloeding.

Hoe kun je je paard hierbij helpen?

Laat je paard rustig bewegen. Dit stimuleert de doorbloeding, waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Daarnaast herstellen scheurtjes in de spieren omdat ze worden voorzien van zuurstof en andere voedingsstoffen. Gelukkig zijn er goede supplementen die jouw paard kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld Vitamine ESL, Magnesium, of MSM Zwavel. Ook uitwendige producten zoals massagegel kunnen het ongemak verzachten. Houden de klachten langer aan? Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts.

Ondersteuning voor spieren

paardendrogist-stijve-stramme-spieren