Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Luizen

Tijdens de dagelijkse poetsbeurt van je paard/pony of ezel is het voor iedere paardeneigenaar belangrijk, en een uitgelezen moment, om je paard nauwkeurig te inspecteren wat betreft de huid, vacht en opvallende veranderingen aan uiterlijke en innerlijke kenmerken. Een luizenbesmetting bij je paard, pony of ezel komt vaak op deze manier aan het licht.

Verschillende soorten luizen
Er zijn 2 soorten luizen:

  • Zuigende luizen: Voeden zich met het bloed van het paard. In erge gevallen kan er zelfs bloedarmoede ontstaan.
  • Bijtende luizen: Voeden zich met de huidschilfers van het paard. Bijtende luizen komen het meeste voor bij paarden, pony’s en ezels.


Hoe herken je een luizenbesmetting?
Luizen veroorzaken veel jeuk en de aanwezigheid van neten (de eitjes van luizen) kan je herkennen aan witte bolletjes die aan de haren vastgeplakt zitten. Ook kan je volwassen luizen daadwerkelijk zien lopen in de vacht. Het ontstaan van kale plekken die meestal het eerst op de hals en romp ontstaan is ook kenmerkend voor een luizenbesmetting. De infectie door luizen bij paarden wordt meestal veroorzaakt door de bijtende luizen. Deze luis leeft van huidschilfers, en veroorzaakt jeuk, kale plekken en huidschilfering. De mate waarin een paard er last van heeft verschilt.

Voorkomen is beter dan genezen
Paarden/pony’s krijgen vaak luizen op het moment dat de weerstand laag is (bijvoorbeeld door een verhuizing). Weet je dat er een stressperiode aankomt? Begin dan alvast met het geven van weerstand verhogende producten zoals Paardendrogist Optima Forma.
 
Behandelen van een luizenbesmetting
Er zijn verschillende producten op de markt die een luizenbesmetting bestrijden. Dit zijn echter vaak chemische producten. Heeft jouw paard een luizenbesmetting en wil je liever niet direct wassen met een chemisch middel? Probeer dan Paardendrogist Anti-Parasiet!

Paardendrogist Anti Parasiet Spray brengt een plakkend (siliconen) laagje aan om de luizen. Hierdoor kunnen ze niet meer bewegen en vallen de parasieten uit de vacht of kunnen eenvoudig weggeborsteld worden. Daarnaast heeft de spray een verzorgende werking op de vacht gedurende 8-10 dagen. De werkzame stof, dimethicon heeft effect op alle levensstadia van een luis.

Gebruik Paardendrogist Anti-Parasiet
Inspuiten tot de vacht licht vochtig is, verdelen met een harde borstel en laten drogen. Let goed op een secure behandeling van de manen en de staart. Hierna grondig uitspoelen en vacht laten drogen. Hierna behandeling herhalen zonder uit te spoelen.

Alles moet schoon
Een goede hygiëne op- en  rondom je paard is natuurlijk uiterst belangrijk, wanneer er een luizenbesmetting plaats heeft gevonden. Als je begint met de uitwendige behandeling ontkom je er niet aan dat ook de stal, borstels, dekjes en dekens ontsmet dienen te worden, zodat de eitjes en larven worden gedood. Spullen goed uitwassen en een nacht in de ‘’vriezer’’ kan hierbij helpen. Zorg er ook voor dat de huid en vacht van je paard genoeg lucht krijgt tijdens het dekenseizoen zodat er geen broeierige ontsmettingshaarden kunnen ontstaan.

Luizenbesmetting bij je paard? Probeer deze producten