Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Hoeven

De hoeven

De hoef bestaat uit verschillende delen zoals: de zool, draagwand, witte lijn, steunsels en straal. Ook is de hoef voorzien van het zogezegde hoefmechanisme, welke de hoef voorziet van doorbloeding en zorgt voor de af- en toevoer van voedingsstoffen.

Gezond hoornweefsel is sterk, elastisch en soepel. Een goede elastische hoornkwaliteit voorkomt gebarsten- en brokkelhoeven. Eén van de belangrijkste voorwaarden voor gezond hoorn is voldoende beweging. Hierbij is de kwaliteit van de bodem belangrijk. Als de bodem te hard is kunnen kleine scheurtjes veranderen in diepe scheuren en brokkelende hoeven. Ook droog weer of langere tijd op stal staan zijn factoren die invloed hebben op kwaliteit van het hoornweefsel.

Voor de dagelijkse verzorging van de hoeven heeft u de keuze uit een groot assortiment producten. Tot de dagelijkse hoefverzorging behoort in de eerste plaats het uitkrabben van de hoeven. Let hierbij op het volgende:

Controleren op scheurtjes
De straal moet er schoon en droog uitzien en niet stinken

Soepel en sterk hoorn is belangrijk voor de opname van voldoende vocht. Hiervoor kun je matig gebruik van vet of olie bijvoorbeeld NAF Hoof Oil.

Belangrijke voedingsstoffen voor de hoefgroei.

Een tekort aan goed-opneembare zwavelverbindingen in het voer kan leiden tot een slechte kwaliteit van het hoorn, zoals een matige hoefgroei, zachte hoeven, brokkel- of gebarsten hoeven, of een afwijkende hoefvorm. Het hoorn groeit gemiddeld 7-10 mm per maand. Een totale vernieuwing van het hoorn duurt gemiddeld ongeveer 12 maanden. Om de hoefgroei te stimuleren is veel beweging het allerbeste. Daarnaast kunnen voedingsstoffen aan het rantsoen worden toegevoegd die de groei stimuleren en de kwaliteit verbeteren.

Aantoonbaar is dat zwavelhoudende voedingsstoffen een belangrijke rol spelen bij de vorming van nieuw weefsel, denk hierbij aan biotine. Echter is uit onderzoek gebleken dat MSM Zwavel een versneld en verbeterd resultaat geeft ten opzichte van biotine. Verder is het belangrijk dat bij beide producten methionine en zink is toegevoegd voor de aanmaak van gezonde hoorncellen.

Bijbehorende producten

Ontwerp_zonder_titel_15__1