Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Psyllium (Vlozaad)

Gebruik inwendig
Psyllium is een andere naam voor vlozaad en in het Latijns Plantago Ovata. Psylliumvezels kunnen tot twintig maal hun eigen gewicht aan water opnemen. Hierdoor maken ze de darminhoud zachter en volumineuzer en verbeteren ze de darmpassage en helpen ze bij de afvoer van zand. Het gebruik van psyllium gaat verstopping tegen.? Bij inname met voldoende water wordt de darminhoud zachter gemaakt. Bij inname met weinig water nemen de vezels vocht uit de ontlasting op.

Psyllium vezels zorgen voor een gelei-achtige massa in de darmen van het paar, de darminhoud passeert dan langzamer en heeft meer volume en volumineuzer en neemt zo opgehoopt zand mee naar buiten. Door het volume worden de darmen aangezet tot samentrekken. Vlozaad vezels hebben absoluut geen bijwerkingen en wordt bij paarden ook gebruikt om de darmwerking te stimuleren.

Psyllium wordt al enige jaren gebruikt voor zand eten bij paarden en er zijn absoluut geen bijwerkingen van bekend. U kunt psylliumzaad met een gerust hart uit voorzorg geven.

Een minder bekend effect van vlozaad is de gunstige werking op het glucose-en insulineniveau. Onderzoek bij mensen heeft aangetoond dat het eten van Psyllium de reactie van bloedsuiker en insuline na het eten verminderd. Wetenschappers aan de Montana State University hebben dit effect in 2011 bij 16 paarden getest. Uit de resultaten bleek dat de paarden die 60 dagen lang Psyllium gevoerd kregen gemiddeld een lagere bloedsuikerspiegel hadden en een minder hoge piek in de glucosewaarde. Psyllium kan dus gunstig zijn voor insulineresistente paarden die vatbaar zijn voor hoefbevangenheid. Meer onderzoek naar dit effect is echter nog wel nodig. 

Werkzame bestanddelen
Psyllium bevat zowel veel vezels als slijmvormende elementen. Psyllium zaden bevatten 10 tot 30% slijmvormers.